„Inițial am refuzat, dar am primit ordin”. Mărturii din procesul soldatului rus acuzat că a împușcat un civil în Ucraina

0
43

S-a reluat procesul soldatului rus acuzat că a împușcat mortal un civil în Ucraina. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, este judecat pentru uciderea unui bărbat de 62 care mergea cu bicicleta prin satul Ciupakivk.

Potrivit Digi24.ro, Miercuri, rusul a pledat „vinovat”, însă procesul a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulți membri ai presei se înghesuiau în sala de judecată din Kiev.

Advertisement

Joi, soția bărbatului de 62 de ani, ucis în timp ce mergea pe bicicletă, a depus mărturie în fața instanței. Aceasta a spus că soțul său era șofer de tractor, nu au avut niciodată arme și era îmbrăcat în haine de civil în momentul în care a fost împușcat.

„Pierderea soțului meu este o tragedie. Era totul pentru mine. Era cel care mă proteja”, a spus Katerina Șelipova.

De asemenea, Șișimarin a depus o nouă mărturie despre momentul crimei.

Din boxa acuzaților, Șișimarin a spus că a refuzat să îl împuște inițial, însă a primit ordin și a fost amenințat de către un alt soldat.

„Inițial am refuzat, dar am primit ordin”, a spus acesta în rusă, potrivit The Guardian.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu. Audierile au fost apoi suspendate şi vor fi reluate vineri cu pledoaria avocatului său.

Înainte de aceasta, tânărul soldat s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale. „Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova. „Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi. „Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a explicat el.

„În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte  ordinele.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, a pledat „vinovat” în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, în legătură cu moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

„Înţelege acuzaţiile împotriva lui”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here