Tot mai mulți români se înscriu în armată ca rezerviști voluntari. Au profesii diferite, dar toți vor să-și apere țara

0
74

Ingineri, asistenți medicali sau agenți de vânzări, unii întorși din străinătate, tot mai mulți români se înscriu în armată, ca rezerviști voluntari, anunță Stirileprotv.ro. 

Fac instrucție, iar la nevoie, sunt chemați la arme. Pentru asta, armata îi plătește chiar dacă între timp, profesează meseriile pentru care s-au pregătit înainte de înrolare.

Advertisement

Doar într-o unitate sunt aproape 50 de civili, bărbați şi femei, care au dat confortul vieții de acasă pe disciplina cazonă. Ei sunt viitorii rezerviști voluntari. De mai bine o lună, se instruiesc într-o Brigadă a Forțelor Terestre de la Focșani. Printre ei este și Constantin Drăghici, asistent medical la Ambulanța-Brașov.

Constatin Drăghici spune că a vrut să experimenteze viaţa militară şi se declară gata să apere țara.

Crina Bordeiuș a trăit 17 ani în Italia, iar acum a ales infanteria și instrucţia de front.

Crina Bordeiuș, rezervist voluntar: „Dacă va fi cazul voi pune mâna pe armă”

Ovidiu Oanță, corespondent PROTV: „După șase săptămâni de instruire, rezerviștii voluntari încheie cu Armata un contract pe patru ani. Și primesc o primă de instalare. Un soldat gradat ajunge să primească în mână 1600 de lei, iar un ofițer rezervist aproape 3000 de lei. Depinde de funcția pe care o va avea și la ce armă va activa. Unii vor fi la comunicații, alții la Geniu şi vor fi pregătiți să demineze sau să mineze ținte inamice.”

Nu sunt permise decât minele antitanc. Cele antipersonal sunt interzise. Stagiile de instruire presupun și mânuirea pistolului mitralieră, arma de bază a militarului român.

Reporter: Cum e cu arma?

Alexandra Caraciuc: „Interesant!”

Reporter: Ce profesie aveţi?

Alexandra Caraciuc: „Am terminat Dreptul la Iași și lucrez la un notariat. La ce se întâmplă în Ucraina, dacă e cazul, îmi apăr familia!”

Ovidiu Oanță, corespondent PROTV„Fiecare rezervist voluntar a depus jurământul militar şi în baza contractului s-a angajat ca în fiecare an dintre cei 4 să participe la stagii de instruire câte 15 zile. Dar, mai ales, trebuie să răspundă „Prezent” ori de câte ori este chemat la unitățile la care au fost repartizați.”

Anul acesta, Ministerul Apărării Naționale a scos la concurs pentru cei apți medical şi psihologic aproape 900 de locuri de rezerviști voluntari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here