Olaf Scholz: Germania va avea cea mai mare armată convențională din Europa

0
34

Olaf Scholz spune că Germania va avea cea mai mare armată convențională din Europa din cadrul NATO. Cancelarul german a spus că va pune bazele construirii armatei germane după decenii întregi de pacifism, ca urmare a invaziei rușilor în Ucraina.

„Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare. Şi Germania va fi atunci ţara care investeşte cel mai mult în acest domeniu”, a mai precizat cancelarul german.

Advertisement

În prezent, alături de Statele Unite, Germania furnizează „cu siguranţă cea mai mare contribuţie” Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat liderul german într-un interviu acordat televiziunii publice ARD, citat de AFP și Agerpres.

„Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu”, a adăugat el în cadrul acestui interviu.

În urma declanşării invaziei rusești pe 24 februarie, guvernul de la Berlin a anunţat crearea unui fond excepţional de 100 de miliarde de euro care are drept scop modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite.

Pentru cea mai importantă economie europeană, este vorba despre asigurarea apărării teritoriului său şi îndeplinirea angajamentelor faţă de Alianţa Nord-Atlantica, prin realizarea obiectivului alocării în fiecare an a 2% din PIB-ul naţional pentru apărare.

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o schimbare majoră de direcţie pentru Germania, care în ultimii ani şi-a respectat cu greu angajamentele faţă de NATO în acest domeniu, atrăgând nemulțumirea SUA în perioada precedentului președinte american.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania a redus semnificativ dimensiunea armatei sale, de la aproximativ 500.000 la cât se cifra aceasta la reunificarea ţării în 1990, la doar 200.000 în prezent. Invazia Ucrainei a acţionat, însă, ca un electroşoc într-o ţară cufundată în pacifism după ororile regimului nazist.

Sursa știre : Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here