Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a venit cu o serie de explicaţii, pe pagina sa oficială de Facebook, după scandalul declanşat de declaraţiile ministrului PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, privind distribuirea pastilelor de iod necesare în cazul dezastrelor nucleare.
„Să iau sau să nu iau iod? Rafila şi-a bătut joc de un segment de populaţie căruia îi aparţin: oamenii de fix 40 de ani, cărora nu le este clar dacă iau ori ba iod. Acum, dincolo de glumă, vreau să explic care e treaba cu pastilele de iodură de potasiu. O fac pentru că Guvernul României a făcut o treabă tipic incompetentă. A aruncat un anunţ fără context, fără nimic, a creat panică şi haos, apoi a dispărut”, a declarat Nicu Ştefănescu.
În continuare, deputatul european a prezentat o serie de informaţii utile pentru populaţie:
– A existat o panică europeană pentru pastile de iodură de potasiu în luna martie, la început de război. UE chiar a constituit rezerve pentru asta. Ele sunt necesare.
– Şi România a făcut asta, comandând în primăvară 30 de milioane de pastile a 6 milioane de euro de la Antibiotice Iaşi.
– Ele sunt pentru populaţie în cazul unui oribil scenariu de atac sau accident nuclear în Ucraina.
– Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.
Da, este bine să le ai şi să le stochezi în condiţiile descrise în ambalaj. Link în comentarii la pagina ministerului pentru această ‘campanie’.
– Este un astfel de accident posibil? DA!
Rusia este un actor disperat şi incompetent. Un atac nuclear, o manevră disperată, un atac al unei centrale nucleare, toate pot duce la un eveniment oribil pentru toată regiunea.
– Chiar zilele acestea a fost atacată centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia acum o foloseşte ca scut, în încercarea de a opri furnizarea de electricitate pentru populaţie.
Zaporojie este la 747 de kilometri de Tulcea, dar sunt altele mult mai aproape de noi în acelaşi pericol de a fi distruse sau afectate.
– Putin este un dictator descreierat, nu am niciun dubiu că va merge până la capăt, inclusiv folosind arme nucleare dacă se va simţi încolţit.
– Rusia are un arsenal enorm de armament nuclear şi tocmai a anunţat că suspendă vizitele internaţionale ale acestui arsenal, vizite ce erau permise din 2010 prin tratatul START.
Pe scurt, Rusia nu vrea să ştim ce şi unde au ca arme nucleare, nici dacă sunt bune de folosit în luptă.
– Suntem în luna august, adică la comemorarea atacurilor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august 1945). Nu ne mai dorim aşa ceva niciodată. Este dorinţa noastră de bine suficientă? NU. Trebuie să fim pregătiţi pentru o catastrofă nucleară? DA. Ştiţi însă care e marea problemă? Nu vorbim unii cu alţii.
„Guvernul îi crede proşti pe români, iar românii nu au încredere în Guvern. De aici decurg foarte multe probleme şi eşecuri de politică publică. Aveţi grijă de voi!”, a conchis Nicu Ştefănuţă.
Ce declarase Rafila
„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârstă de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.
Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct. (…)
Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Biziday.
Ministerul Sănătăţii a venit cu clarificări
„Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.
Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie.
Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Minister ului Sănătăţii”.