Marcel Ciolacu atrage atenția în legătură cu isteria pastilelor de iod: Domnul Rafila trebuie să schimbe echipa de comunicare

0
72

Întrebat, marți, la Palatul Parlamentului, dacă s-a panicat din cauza anunțurilor făcute de ministrul Alexandru Rafila despre necesitatea ca românii să își ia pastilele de iodură de potasiu necesare în cazul unui incident nuclear, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu, dar că ministrul Sănătății a comunicat prost. 

Alexandru Rafila a provocat un nou scandal legat de distribuirea către populație a pastilelor cu iod, după ce, luni, a declarat că îndeamnă cetățenii să se ducă „cât mai curând” să ridice medicamentele destinate protecției în cazul unui incident nuclear.

Advertisement

”Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească. „Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat ministrul.

”Cred că nu a fost bine prezentat și argumentat, dar domnul Rafila a ieșit cu un anunț de prevenție. Nu a fost de rea intenție, părerea mea e că trebuie să schimbe echipa de comunicare de la minister, că nu e nicio rușine să schimbi ceva dacă nu merge”, a spus, marți, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

USR l-a criticat, marţi, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că acesta „induce panică generală şi decredibilizează sistemul de sănătate din România” cu ultimele declaraţii pe care le-a făcut privind distribuirea pastilelor de iod.

„Ministrul Alexandru Rafila seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declaraţii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de aşteptare până vor beneficia de consultaţie”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Deputatul USR Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, a acuzat lipsa discuţiilor cu medicii şi a campaniilor de informare privind distribuirea şi administrarea pastilelor de iod. „Aşa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România.

Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colţ în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua reţeta. Fără discuţii prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domnule ministru! Sper doar că oamenii nu îşi vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor”, a afirmat Wiener.

Sursa știre : Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here