Ce a răspuns Președintele: Iohannis, întrebat despre banii cu care partidele cumpără bunăvoinţa presei

0
86

Cheltuielile din subvenţia de la stat pe care partidele le fac pentru contractele cu presa trebuie transparentizate, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, după ce vreme de ani de zile partidele, inclusiv PNL-ul asupra căruia are o influenţă considerabilă, n-au avut nicio problemă – dimpotrivă – să dea bani grei la presă în moduri netransparente.

Întrebat despre problema banilor care se scurg masiv de la partide spre mass-media, ceea ce riscă să vicieze grav modul în care aceasta reflectă realitatea şi îşi informează cititorii, Iohannis a susţinut ca zona trebuie transparentizată şi finanţările just definite.

Advertisement

Redăm dialogul jurnalist – preşedinte:

Jurnalist: Şi, dacă îmi mai permiteţi, o întrebare legată de politică internă: partidele cheltuiesc foarte mulţi bani din subvenţia pe care o primesc de la stat pentru contracte cu presa. Sunt instituţii, precum Comisia Europeană, Consiliul Europei şi OSCE, care au remarcat probleme grave în ultimele rapoarte recente legate de subvenţii şi independenţa media.

Cum vedeţi dumneavoastră această situaţie şi cum credeţi că ar trebui ea reglementată? Credeţi că o soluţie ar fi ca aceste cheltuieli să fie cumva restricţionate sau cum ar trebui să arate legislaţia?

Iohannis: Este un punct unde, din păcate, progresele la noi au fost destul de puţine. Zona trebuie în primul rând transparentizată. Nu putem să avem finanţări netransparente făcute de partide politice către trusturi media, către jurnalişti şi aşa mai departe. Aşa ceva nu există nicăieri în lume. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această finanţare să fie just definită.

Nu cred că este bine ca o parte semnificativă din banii pe care îi primesc partidele de la bugetul de stat să meargă fără nicio transparenţă şi fără niciun control spre zona media. Nu este în beneficiul nici al partidelor, nici al zonei media, nici al cetăţeanului simplu, care până la urmă – trebuie s-o recunoaştem – se bazează pe media pentru a primi o imagine cât de cât obiectivă a ce se întâmplă.

Or, lipsa de transparenţă în această zonă întotdeauna strică foarte mult, şi este cazul să clarificăm întreaga procedură. Nu sunt de părere că toată această procedură trebuie să fie anulată, nu. Însă ea trebuie să vină într-o zonă clar reglementată şi transparentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here