Viktor Orban cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie ridicate până la sfârşitul anului

0
62

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat dur sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, susţinând că acestea „s-au întors împotriva Europei”, determinând creşterea preţurilor la energie.

Orban, aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate antidemocratice la Bruxelles, a îndemnat la încetarea focului pentru a pune capăt războiului şi a afirmat că sancţiunile împotriva Rusiei au dat o lovitură economiei europene. De asemenea, el a cerut ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie ridicate până la sfârşitul anului, susţinând că ridicarea acestora va duce la o scădere semnificativă a inflaţiei şi la înjumătăţirea preţurilor la energieâ.

Advertisement

În cadrul unei reuniuni a grupului parlamentar la Balatonalmádi, pe malul lacului Balaton, Orban a avertizat că conflictul dintre Moscova şi Kiev nu mai este doar o problemă între cele două ţări şi că escaladează într-un război economic global care se aşteaptă să dureze până anul viitor. El a făcut apel la Uniunea Europeană să ridice sancţiunile împotriva Rusiei până cel târziu la sfârşitul anului, pentru a atenua inflaţia galopantă nu doar în Europa, ci în întreaga lume.

Orban nu este singurul care cere încetarea sancţiunilor. În timp ce marea majoritate a ţărilor UE sunt de părere că sancţiunile nu trebuie ridicate, ci eventual înăsprite, pentru a-l determina pe Putin să oprească invazia, sunt şi politicieni care sunt pe aceeaşi linie cu Orban, un susţinător al Kremlinului. Unul dintre ei este premierul grec Kiriakos Miţotakis, care a solicitat şi el ridicarea sancţiunilor contra Rusiei. Alţi lideri politici, precum Matteo Salvini, şi el un admirator al lui Putin, afirmă că Europa are nevoie de o „regândire” a sancţiunilor ruseşti din cauza efectelor economice dăunătoare.

Şi partidul conservator Alternativa pentru Germania a făcut presiuni pentru încetarea sancţiunilor şi pentru deschiderea gazoductului Nord Stream 1, din cauza costurilor energetice în creştere în Germania. Membrul AfD din Bundestag, Mariana Harder-Kühnel, a declarat că este de acord cu Orban.

„Birocraţia UE a întors şurubul sancţiunilor, iar acum noi plătim nota de plată”, a spus ea.

„Problemele nu sunt doar în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente şi asistenţa medicală, ci şi valurile de falimente în afaceri şi în sectorul privat”, a adăugat aceasta.

Mai amintim, în context, că serviciile secrete din SUA au făcut public faptul că Rusia a trimis discret cel puţin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice şi candidaţi din peste 20 de ţări după 2014 pentru a-şi exercita influenţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here