Caramitru se dezlănţuie la adresa OMV Petrom: Există suspiciuni de sabotare a economiei României şi de furt generalizat

0
65

În contextul în care Austria blochează drumul României spre Spaţiul Schengen, Andrei Caramitru a ţinut să vorbească „un pic” despre situaţia de la OMV Petrom.

Pentru că, acuză Andrei Caramitru, acolo există „suspiciuni de sabotare a economiei României şi de furt generalizat”.

Advertisement

Andrei Caramitru se dezlănţuie pe Twitter

„Să vorbim un pic de OMV PETROM. Şi dau şi un nume. Şi cine trebuie luat la întrebări – Christopher Veit, şeful pe explorare şi producţie, austriacul cu cel mai important job acolo. Pentru că există suspiciuni de sabotare a economiei României şi de furt generalizat.

1) Strategia publică a OMV este de a investi în petrochimie. Însă doar în Austria, nu la Petrom. Cum se explică asta? De ce în Austria care nu produce gaze şi nu în România care produce? Nu cumva ca să penalizeze România şi acţionarii minoritari?

2) Este adevărat că OMV a şantajat guvernul românesc că NU va exploata gazele din Marea Neagră decât dacă ajung la Viena la Borealis? Cu argumente mincinoase că doar aşa poate găsi finanţare? Nu ar însemna asta prejudicierea acţionarilor minoritari din Ro? Nu e contrar legii?

3) De ce Petrom a tăiat producţia de gaze şi petrol la jumătate de la privatizare până acum? De ce a tăiat pe gaze MAI MULT decât Romgaz, deşi au resurse financiare mai importante? De ce fix înainte de război? Cumva a fost cerut asta de Gazprom?

4) Este adevărat că pe zona de trading OMV a redus importurile de diesel pentru România şi Balcani ? Iarăşi – nu cumva e la ordinul lui Putin ca să creeze criza energetică aici?

5) Este adevărat că tot procurement-ul este decis la Viena şi nu la Petrom? Ceea ce e contrar legilor de Corporate Governance, şi ilegal?

6) Este adevărat că Petrom a fost forţat să cumpere pe zeci, sute de milioane, ‘consultanţă’ de la firme decise în Viena fără nici un proces competitiv? Care nu au făcut după nimic? De ce şi unde s-au dus banii?

7) Este adevărat că în multe cazuri echipamentele cumpărate de Petrom la decizia OMV sunt cumpărate de la intermediari obscuri din offshore-uri la preţuri umflate de 3-5-10 ori? De ce şi unde se duc banii?

8) De ce Petrom a angajat rude ale politicienilor vechi şi noi de prin România, la salarii mega umflate? Nu cumva ca să cumpere protecţie?

E doar un teaser asta. Revenim cu chestii mai precise în viitorul apropiat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here