S-a terminat suspansul: România şi Bulgaria rămân în continuare în afara Spaţiului Schengen. Croaţia a primit separat vot favorabil

0
42
epa04505610 A view of Schengen's sign in the village of Schengen, Luxembourg, 14 October 2014. EPA/NICOLAS BOUVY

România a fost lăsată şi de data aceasta la poarta Spaţiului Schengen, după ce Austria şi Olanda au votat împotriva aderării ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie, potrivit epochtimes-romania.com. 

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă cu Croaţia, care va intra în Schengen începând cu 1 ianuarie anul viitor.

Advertisement

„Ţările UE au votat acum în favoarea cererii Croaţiei de a adera la spaţiul Schengen fără graniţe. Acest vot a fost separat de cel pentru Bulgaria şi România. Înţeleg că acele voturi vor aduce un rezultat negativ. Croaţia va intra în spaţiul Schengen începând cu 1.1.2023”, a anunţat pe Twitter jurnalistul Jack Parrock, corespondent UE.

Practic, cu toate că România avea sprijinul Olandei, aceasta din urmă se opunea intrării Bulgariei, astfel că cele două ţări au fost analizate împreună şi au fost până la urmă respinse.

Reamintim că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, şi-a reiterat poziţia de respingere a intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Înaintea reuniunii de joi a Consiliului Jai, Karner a declarat că îşi va folosi dreptul de veto atunci când va fi adusă în discuţie chestiunea respectivă.

„Astăzi voi vota împotriva extinderii în Schengen a României şi Bulgariei. Austria se confruntă în prezent cu peste o sută de mii de treceri ilegale a frontierei, dintre care 75 de mii nu sunt rezidenţi europeni şi înregistraţi. Cred că este greşit ca în acest moment să extindem un sistem care nu funcţionează. Trebuie să ne asigurăm întâi că sistemul începe să funcţioneze”, a declarat Karner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here