Scriitoarea Narine Abgarian nu își uimește publicul cititor doar cu bestsellere precum Din cer au căzut trei mere (Humanitas Fiction, 2021), Simon (Humanitas Fiction, 2023) și, de câteva zile, cu cea mai nouă carte a sa, Viața e mai dreaptă decât moartea (Humanitas Fiction, 2024), ci și cu o extraordinară carte pentru copii: Bunicul de ciocolată (Humanitas Junior, 2024), scrisă alături de autorul de cărți pentru copii Valentin Postnikov.
În pitorescul orășel Bergen, din Norvegia, Martin, băiețelul de șase ani, și Matilda, sora lui de opt ani, locuiesc cu cei doi părinți, fără să aibă vreo clipă bănuiala că îl vor cunoaște în curând pe cel mai neobișnuit bunic din lume: bunicul de ciocolată, Oscar. Acest bunic le va stârni curiozitatea cu fiecare pas pe care îl va face căci nu e doar cel mai mare amator de dulciuri și delicatese zaharisite din lume, ci și cel mai lipicios bunic din lume, cu abilități demne de un supererou. Fie că alege să doarmă pe tavan, cu tălpile lipite atât de tare că nici măcar o macara nu l-ar putea dezlipi, fie că lasă urme pe unde merge sau se trezește că se lipește vreun trecător nevinovat de el, bunicul Oscar este, fără îndoială, cel mai simpatic, dar și cel mai straniu bunic din lume.
Pentru Martin și Matilda, întâlnirea cu acest bunic stârnește o serie lungă și captivantă de întâmplări care de care mai hazlii și ieșite din comun: bunicul Oscar e diferit de toți ceilalți oameni și are nevoie de dulciuri în cantități mari pentru a-și păstra energia. În schimb, se îngrașă de la legume verzi, tocănițe, fripturi și cine știe ce alte mâncăruri. Torturile de caramel, bomboanele de ciocolată și, mai ales, borcanele cu dulceață sunt preferatele acestui bunic amuzant și pus pe șotii.

În vreme ce se apropie renumitul Târg de dulciuri din Bergen, în oraș sosesc trei bătrâne misterioase care atrag atenția celor din jur prin îmbufnarea lor constantă. Surorile Paulsen, căci despre ele era vorba, au pus la cale un plan cât se poate de picant: să strice toate dulciurile din oraș presărând deasupra lor ghimbir, sare sau piper. Helga, Magda și Agnes trec astfel la treabă și stârnesc nenumărate nemulțumiri și reclamații, chiar dacă nimeni nu știe, cel puțin la început, de ce nu mai e nimic dulce în cofetării.
Bunicul Oscar nu e doar sensibil la cantitatea de dulciuri pe care o mănâncă, ci e și meteosensibil: „Dacă vara capacitatea mea de a fi lipicios se diminuează din pricina căldurii, iarna se întâmplă același lucru din pricina frigului. Când e ger, sunt în pericol să mă transform într-un baton de caramel.” Așa se face că fiecare nouă ieșire în lume a bunicului Oscar nu e ferită de noi peripeții. Pus pe explorat, bunicul care vrea să câștige premiul cel mare la Târgul de dulciuri cu mierea sa din floare de cactus, îi ajută pe cei doi nepoți să vadă orașul Bergen prin ochii săi plini de un entuziasm nestăvilit și o curiozitate mare cât pofta sa de ciocolată: așa ajung să descopere că există sufleul de nori deasupra unor case, că un bucătar mofturos poate fi pus la punct dacă îi este apreciată munca („Oscar a vrut să arunce cu tarta în mine, răspunse monsieur Bouache. A spus că mai bine se recunoaște învins decât să strice o asemenea frumusețe. Cum să mă bat cu un om care respectă tartele și munca mea atât de mult?”) și că există dreptate și când vine vorba de trei sabotori puși pe rele și năzbâtii în orașul cel mai dulce din lume.
Bunicul de ciocolată pornește dintr-o aventură în alta, luându-i cu el pe cei doi nepoți, Martin și Matilda, de fiecare dată. Chiar și o simplă vizită la frizerie se transformă într-o aventură pe cinste, căci nimeni nu s-ar aștepta ca toate ustensilele de tuns părul să rămână lipite în barba bunicului Oscar. În plus, misterul nu lipsește din această carte pentru copiii de pretutindeni, căci pe veranda casei în care locuiesc Matilda și Martin se află un cufăr misterios despre al cărui conținut șușotesc pe la colțuri doar mama copiilor și bunicul Oscar. Vestea cea bună e însă că, cel mai probabil, misterul va fi dezlegat într-un volum viitor pe care îl pregătesc cei doi autori.

Până atunci însă, Narine Abgarian și Valentin Postnikov își invită cititorii mici și mari să descopere frumusețea unui oraș în care totul este posibil și în care nimeni nu se mai miră prea tare când îl văd pe bunicul Oscar pornit din nou în căutarea unei porții zdravene de dulciuri.
Narine Abgarian creionează, de data aceasta, un univers aparte pentru cei mici și își însoțește cartea cu unele dintre cele mai frumoase ilustrații. Bunicul de ciocolată e o aventură plină de lecții importante despre curiozitate și prietenie, iar cel mai dulce univers din literatura pentru copii e gata să vă primească între paginile sale.

Narine Abgarian și Valentin Postnikov, „Bunicul de ciocolată”, Editura Humanitas, traducere: Elena Drăguşin-Richard, anul publicării: 2024, nr. pagini: 168
Puteţi cumpăra cartea şi de la: carturesti.ro, libris.ro, libhumanitas.ro. Cumpărând cărţi prin aceste linkuri, citestema.ro primeşte un mic comision care ajută la gestionarea site-ului, fără ca preţul plătit de dumneavoastră să se modifice. Vă mulţumim!
Dacă doriţi să susţineţi şi altfel site-ul, click pe codul QR sau scan:
Fotografie reprezentativă: amirali mirhashemian / Unsplash
scrie un comentariu