recomandări scriitorii, despre cărţile lor

Teodora Vescan, despre „Sunsetless – Ultima extincție” (Editura Datagroup, 2025)

scris de citeste-ma.ro

Teodora Vescan este o tânără autoare aflată deja la cea de-a treia carte publicată la Editura Datagroup. Este vorba despre Sunsetless – Ultima extincție, un science-fiction atipic, cu elemente mitologice și psihologice. Tot la aceeași editură a debutat cu prima ei serie, două volume în care satira întâlnește realismul magic: Despre morți numai de bine (2022) și Despre vii numai de rău (2023). Cărțile Teodorei se găsesc și pe Libris.ro, Carturesti.ro sau Librarie.net.

Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citeste-ma.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.


De ce am scris această carte?

Sunt o ființă în permanentă căutare a evoluției. Prin urmare, după ce am terminat de scris prima mea serie, am vrut o provocare la adresa stilului meu literar abia format. Am ales să scriu Science-Fiction pentru că mereu l-am considerat un gen greoi, dar și extrem de străin mie. Să scrii o carte într-un gen literar cu care nu ești deloc familiar te îndeamnă la multă documentare, dar și la un profund joc actoricesc în care încerci să transmiți prin personaje reacții credibile în situații incredibile. De aceea, pentru mine, scrierea lui Sunsetless – Ultima extincție a fost ca mersul pe sârmă, pentru a păstra echilibrul între consistența legilor lumii pe care am creat-o (mitologii, religii, societăți, cronologie) și profunzimea personajelor, indiferent de specie.

Despre ce e vorba?

Între paginile ei veți descoperi răspunsul misterului: ce s-a întâmplat în Viitor?

O întrebare paradoxală pentru realitatea noastră, dar crucială pentru misiunea Herrei Novak.

Într-o lume care a ajuns muribundă în numele progresului, granița dintre vis și realitate,  extraterestru și uman, devine din ce în ce mai subțire.

Pe măsură ce profeții și tiranii se contopesc în aceeași entitate, Herra descoperă adevăruri tulburătoare atât despre sine, cât și despre specia umană, indiferent de numele purtat: Homo Sapiens, Volatilis sau Novus.

Așadar, se naște o altă întrebare paradoxală: cum ar fi dacă șarpele din Edenul lui Adam și Eva a fost de fapt cel care ne-a salvat și nu cel care ne-a damnat?…

De ce ai citi-o?

Este o carte scurtuță, dinamică, ușor de parcurs, dar care la final te pune pe gânduri. Temele abordate le consider de actualitate, cum ar fi feminismul, manipularea maselor, evoluția și involuția noastră. Menținând linia paradoxului, volumul reușește să reconecteze cititorul la realitatea curentă tocmai datorită temelor de actualitate folosite în conturarea unei lumi străine și a evoluției inedite a civilizației studiate de protagonista acestui roman. Dar nu în ultimul rând, este o poveste despre altruismul suprem, împins până la sacrificiu.

Cumpără cartea:

Dacă ţi-a plăcut ce ai găsit aici, susţine site-ul citeste-ma.ro:

despre autor

citeste-ma.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu