Împreună cu Editura Polirom, vă invităm la concurs. Vă propunem un pachet cu cinci noutăţi din renumita colecţie Biblioteca Polirom.
Update:
În urma tragerii la sorţi, câştigătoarea concursului este autoarea comentariului cu nr. 12, Marilena Aanei Morariu. Felicitări!
Dragă Marilena, te rugăm să verifici adresa de email şi să răspunzi mesajului nostru.
Dragi cititori, un like paginii noastre de Facebook şi o accesare cel puţin zilnică a site-ului vă ajută să nu pierdeţi nimic din ce publicăm. Vă mulţumim tuturor pentru interes!
Ce cărţi puteţi câştiga
Ian McEwan – Gândacul

Într-o bună dimineaţă, Jim Sams, „inteligent, dar în nici un caz profund”, se trezeşte metamorfozat în prim-ministrul Marii Britanii. Ştie că are o misiune de îndeplinit. Nimeni şi nimic nu va sta în calea hotărîrii lui de-a împlini voinţa poporului: nici opoziţia, nici disidenţii din propriul partid, nici măcar regulile democraţiei parlamentare. În această satiră kafkiană de un umor caustic, Ian McEwan zugrăveşte o imagine deopotrivă absurdă şi atît de percutantă a societăţii britanice din era Brexit.
Sjón – Mánasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată

Islanda după Primul Război Mondial, devastată de gripa spaniolă, aventurile unui adolescent, un vulcan care erupe, cinematografele goale ale capitalei: acestea sînt coordonatele unui roman în care boala şi, prin extensie, moartea sau convalescenţa pîndesc după fiecare colţ. Un roman ca un film, al cărui montaj reconstituie Reykjavíkul începutului de secol XX în toată frumuseţea lui degenerată.
Nadia Terranova – Adio, fantasme

O carte nostalgică şi melancolică, de o sensibilitate rară, Adio, fantasme este povestea unei întoarceri şi a unei eliberări de traumele trecutului. Revenită în oraşul ei natal, Messina, pentru a-şi ajuta mama la renovarea locuinţei, Ida Laquidara retrăieşte în memorie toate despărţirile dinaintea plecării ei definitive la Roma – tatăl dispărut misterios în urmă cu douăzeci şi trei de ani, dar niciodată uitat, înflăcărata prietenie adolescentină cu Sara, destrămată pe nesimţite, conflictele cu mama ei. Toate poverile sufleteşti ale Idei o copleşesc cu o forţă reînnoită şi o împing să înfrunte în sfîrşit realitatea. În calea Idei apare şi tînărul Nikos, un meşter de origine greacă ce lucrează la renovarea apartamentului familiei şi care ascunde el însuşi trauma unei iubiri pierdute. Iar acum, cînd casa copilăriei şi adolescenţei o asaltează cu fantomele ei, Ida trebuie să găsească o modalitate de a-şi trăi viaţa mai departe, rupînd vraja ce o ţine legată de peste două decenii.
Michel Bussi – Legături de sânge

Vechi fief al lui Mazarin şi colonie penitenciară secole la rînd, insula Mornesey ascunde o istorie tumultuoasă şi un mister care fascinează localnicii şi turiştii deopotrivă: legendara Nebunie Mazarin, comoara fabuloasă ce ar fi fost îngropată aici cu sute de ani în urmă. În vara cînd împlineşte şaisprezece ani, Colin, un băiat orfan, alege nu întîmplător o tabără din Mornesey: pe situl de la abaţie şi-a petrecut primii ani din viaţă şi tot în apele insulei s-ar fi sinucis tatăl lui, arheolog implicat într-o afacere necurată cu imobiliare. Toată viaţa i s-a spus că tatăl lui a murit, dar semne stranii şi o profeţie enigmatică a mamei lui îl încredinţează că acesta se ascunde undeva şi că într-o zi o să-l regăsească. Să fie o coincidenţă că tocmai în timpul vacanţei lui evadează doi deţinuţi din penitenciarul Mornesey? Şi ce e cu necunoscutul acela, pe care l-a văzut în amintire de atîtea ori? Încercînd să afle răspunsul la întrebări care l-au bîntuit toată copilăria, Colin porneşte într-o cursă contracronometru plină de pericole, la capătul căreia vor ieşi la iveală secrete dureroase şi adevăruri tulburătoare. Un roman iniţiatic despre memorie, identitate şi familie, în care misterul şi aventura se împletesc cu problematica psihologică şi socială.
John Steinbeck – A fost odată un război

Sînt 77 de ani de cînd Steinbeck a urcat pe un transportor naval de trupe cu destinaţia Anglia, urmînd să transmită către New York Herald Tribune relatări de la faţa locului despre războiul ce înghiţise Europa. Decupajele realizate de el măsoară nu pulsul comandanţilor, al celor cu acces la săli de şedinţă în care se stabileau strategii, ci pe al maselor participante la război: superstiţii, preconcepţii, anecdote despre războiul legumelor anglo‑american sau despre asul oportuniştilor din întregul ansamblu al forţele aliate, neobositul Bob Hope şi prada de război Lili Marlene. Într‑o completă indiferenţă faţă de canonul jurnalistic, toate acestea se scaldă copios în stilul deja consacrat, la acel moment, al scriitorului John Ernst Steinbeck. Pe cînd Steinbeck se înnoroia pe plajele europene, rubrica lui din NYHT devenea rapid una dintre cele mai mari atracţii ale presei cotidiene şi începea să‑şi lărgească difuzarea pe tot teritoriul SUA şi mai departe, în spaţiu şi timp, pînă în contemporaneitate. Introducerea semnată de autor oferă o nepreţuită cheie de lectură.
Condiţiile concursului
Concursul organizat împreună cu Editura Polirom se desfăşoară în perioada 19-25 noiembrie (inclusiv). Pentru a participa, trebuie să scrieţi un comentariu la sfârşitul acestui articol, în care să menţionaţi ce cărţi din colecţia Biblioteca Polirom aţi vrea să fie reeditate (atenţie, cartea trebuie să fi apărut în această colecţie; lista întreagă aici).
Nu este o condiţie obligatorie pentru înscriere, dar vă recomandăm să daţi like paginilor de Facebook citestema.ro şi Editura Polirom, dacă doriţi să nu pierdeţi nici un concurs şi să fiţi la curent cu noutăţile editoriale.
Vom avea un singur câştigător, desemnat prin tragere la sorţi cu ajutorul site-ului random.org. Câştigătorul va fi anunţat în cursul zilei de 26 noiembrie prin update la acest articol, care va fi promovat pe pagina noastră de Facebook.
Lecturi plăcute şi succes!
Fotografie reprezentativă de Duman Photography pe Unsplash
De ce fierbe copilul în mămăligă
Aglaja Veteranyi
Un loc placut si numai al lor
Peter Beagle
Si de ce nu „Ultima licorna” a lui Beagle ?
Confesiunile leoaicei de Mia Couto
Cum sunt o iubitoare de cărți, iar Editura Polirom îmi livrează o multitudine de scriitori pe care aș dori să îi citesc în opere complete, apariția sau reeditarea unor volume mă bucură mereu. Se întâmplă, câteodată, să caut un autor sau o carte anume, și să constat, cu oarecare neplăcere, că stocul este epuizat. Nu am acum multe exemple de asemenea situații, dar voi scrie despre ultimul, respectiv cartea lui Don DeLillo, ”Punctul Omega”. Nu am reușit să dau de ea nici pe site-ul Editurii, nici la alte librării sau anticariate online. Așa că iată, aș dori să se reediteze acest volum mic și, dacă se paote, tot înr-un format la fel de atrăgător ca cel din prima ediție.
„Ucenicul cel bun” de Iris Murdoch
Bună ziua.
Am peste 100 de cărți publicate de Editura Polirom și continui să cumpăr tot ceea ce recomandați.
Cel mai mult îmi doresc să apară OAMENI INDEPENDENȚI de Halldor Laxness, o carte absolut extraordinara. Iubesc literatura islandeza acum recitesc Trilogia fiordurilor, mi-ar plăcea să pot citi cât mai mulți autori islandezi.
Mariana Ciobanica Iași
Samuel Beckett – Opere I și Opere II
De ce fierbe copilul in mamaliga- Aglaja Veteranyi
Zbor deasupra unui cuib de cuci de Ken Kesey
Ian McEwan
Amsterdam
Ferma animalelor-George Orwell
Mielul: Evanghelia după Biff, tovarășul de joacă al lui Iisus
„Piazza Bucarest” de Jens Christian Grondahl
Amsterdam a lui McEwan ❤️
Numele trandafirului, Umberto Eco
Îmi doresc reeditarea cărții lui Daniel Mendelsohn , ” O odisee ” , care mi-a bucurat deopotrivă sufletul şi mintea .
Lăptarul – Anna Burns
Actuale – Albert Camus
Cele patruzeci de legi ale iubirii (ediția 2019) – Elif Shafak
Ultimele povestiri – Olga Tokarczuk
„Tropicul Capricornului”, Henry Miller
Zbor deasupra unui cuib de cuci, de Ken Kesey
„Taina cea mare” de Tomas Tranströmer
„Citindu-l pe Turgheniev” – William Trevor
„Doctor Jivago” – Boris Pasternak
Cele patru colturi ale inimii
Cea care se intoarce
Corul leilor
Palatul de la Miazănoapte – Carlos Ruiz Zafón
Lumina de august – William Faulkner
Sub inalta protectie – Boris Pasternak
Jack Kerouac, ,,Oceanul e fratele meu”
Cele patru colțuri ale inimii, o carte draguta
Orwell – Omagiu Cataloniei
Aș spune: Viață și destin de Vasili Grossman.
Iubirile croitoresei, de María Dueñas.
Opere. Integrala prozei scurte Samuel Beckett
,,Agonie și extaz”, de Irving Stone
Frumoasa doamna Seidenman – Andrzej Szczypiorski
Intre cer si pamant, Jon Kalman Stefasson
Heinrich Boll – Opiniile unui clovn
Italo Calvino – Daca într-o noapte de iarna un călător
Ismail Kadare – Generalul armatei moarte
Nu sunt parte din aceasta colecție, dar mi-a as dori foarte mult o reeditare pentru Stefan Zweig – Lumea de ieri și Laxness- Oameni independenti
Eseuri de Borges
Seria Berlin Noir de Philip Kerr
Marșul lui Radetzky – Joseph Roth
Aglaja Veteranyi – „De ce fierbe copilul in mamaliga?”
Voltaire – „Dictionar filosofic”
Lawrence Durrell – „Cvartetul din Alexandria: Mountolive”
De ce fierbe copilul in mamaliga, A. V.
Cele patru colturi ale inimii,
Dictionar filosofic, V.
Camera cu vedere E.M. Forster