Da, se împlinesc în curând doi ani de când scriem despre cărţi pe citestema.ro. Motiv pentru care ne-am gândit să oferim un premiu: cinci noutăţi Polirom vor ajunge la unul dintre cititorii noştri.
Update:
Câştigătoarea concursului nostru aniversare este… Ramona Răican.
Felicitări, Ramona! Te rugăm să-ţi verifici emailurile. Unul trebuie să fie de la noi. 🙂
Tuturor, mulţumiri pentru participare şi pentru că ne sunteţi alături. Concursurile nu vor lipsi de pe site-ul nostru, aşa că staţi pe aproape, citiţi-ne zilnic şi nu veţi avea decât de cîştigat.
În ce constă premiul

Istorii din preistorie de Alberto Moravia
Cu ilustraţii de Flaminia Siciliano; Traducere din limba italiană de Corina Anton; Colecţia Junior; Vîrsta recomandată 8+
Acum un miliard de ani, lumea era un loc cu totul diferit. Mama Na Tura, o femeie uriașă care dormea cu capul pe un munte, plăsmuia tot felul de animale în vis. Ba Lena era un pește mititel și foarte necăjit din această pricină. Rino Cer era un căluț zvelt, jucăuș și zglobiu, care toată ziua sălta pe pajiști cu picioarele sale lungi. Că Milă avea o pereche de coarne falnice, spre invidia lui Cer Bu, care arăta ca o vietate oarecare. La Polul Nord era atît de frig, încît gîndurile îți înghețau într-un norișor deasupra capului, ca în benzile desenate. Peștoaica Do Rada, care trăia în mare, și sălbaticul Mis Treț, care locuia în inima pădurii, s-au îndrăgostit lulea. Iar A Dham și E Vha erau doi hipioți care leneveau toată ziua cîntînd la chitară, spre supărarea bătrînului Ie Ho Vha, care se vedea silit să se îngrijească de unul singur de frumoasa lui grădină. Acestea și multe alte povestiri amuzante din volumul Istorii din preistorie îi vor încînta, fără doar și poate, pe cititorii mici și mari.
Reportajele mele. 1927-1938 de F. Brunea Fox

Antologie, ediţie îngrijită, note şi postfaţă de Lisette Daniel-Brunea; Colecţia Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri
Unul dintre cei mai buni reporteri din perioada interbelică, supranumit „prințul reportajelor”, F. Brunea-Fox a marcat istoria presei românești prin celebre articole precum „Cinci zile printre leproși”, „Ali Kadri, «Sultanul» din Ada Kaleh” și „Trenul-fantomă”, incluse în cartea de față. O mărturie în același timp simplă și profundă, realistă și plină de compasiune, despre viața celor aflați la periferia societății.
„O lume întreagă de dezmoșteniți ai soartei, toți cei care n-aveau după ce bea apă, toți cei de pe treptele tribunalului, toți cei pe care îi aștepta spitalul sau pușcăria, toată suferința și mizeria Capitalei și a provinciei și-au găsit ecou în scrisul acestui mare, neobosit și generos reporter. […] Oricît și oriunde se va vorbi despre reportaj, va trebui să se spună că Brunea-Fox a pus piatra de temelie a reportajului românesc. O istorie a presei române – a gazetelor care apar în fiecare dimineață și sînt citite, cînd e cazul, pe nerăsuflate, dimineața – va trebui să-i închine un capitol întreg, așa cum istoriile literaturii române închină capitole întregi lui Mihail Sadoveanu sau Liviu Rebreanu.” (Geo Bogza)
Leopardul zăpezilor de Sylvain Tesson

Traducere de Nicolae Constantinescu; Colecţie: Hexagon. Cartea de călătorie
În 2018, la invitația fotografului Vincent Munier, Sylvain Tesson pleacă în Tibet, în căutarea leopardului zăpezilor. Amenințat cu dispariția, acest animal trăiește la altitudini mari, în zone aproape inaccesibile. Astăzi mai sînt aproximativ 5.000 de exemplare, răspîndite din Pamir pînă în estul Himalayei, din Altai pînă în Nepal. Pe platoul Changtang, Sylvain Tesson privește turmele de iaci, capre albastre și antilope ce străbat întinderile înierbate, întîlnește cîte un lup singuratic aflat în căutarea prăzii, iar în cele din urmă ajunge în regatul leopardului zăpezilor. După lungi zile de așteptare într-un ger cumplit, leopardul își va face apariția, aducîndu-i în minte chipul celor două femei pe care le-a iubit, dar și trista imagine a unei lumi viitoare în care, din cauza acțiunilor omului, animalele vor fi din ce în ce mai puține.
„Să aștepți la minus 30 de grade, fără să scoți un sunet, incerta apariție a unui animal ce se ascunde pe platourile Tibetului – astfel se poate rezuma trama acestei cărți care amintește de pînda căpitanului Ahab din Moby Dick.” (Le Monde)
Leopardul zăpezilor a fost distins cu Premiul Renaudot pe anul 2019.
În vremea contaminării de Paolo Giordano

Traducere și note de Anamaria Gebăilă; volum în curs de apariție în 26 de țări
Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedește cît de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei sociale, politice, economice, interpersonale și psihologice. Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspîndește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică pînă la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare.
„Locuiesc la Roma, dar e ca și cum n-aș mai fi aici. Orașul în care trăim cu toții este acum mai întins și mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul țării – o geografie nouă, formată din zone roșii care se tot extind pe harta epidemiei și din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară… Frumusețea Romei, care așteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze…” (Paolo Giordano)

Viața pe Facebook. Dau like, deci exist, volum coordonat de Cristina Hermeziu
Prefaţă de Daniel Condurache; Ilustraţii de Tudor Banuş şi Dan Perjovschi
„Viața pe Facebook. Dau like, deci exist nu e un manual de utilizare a rețelelor de socializare, ci un posibil catalog de relații «exemplare» cu Facebook-ul în «corpor(e)alitatea» sa. Cartea propune o încercare de ieșire din mediu (din apă – la mal), într-un moment simbolic cînd, pe axa istoriei noilor tehnologii, încă dialoghează mai multe generații, ultimii moștenitori ai Galaxiei Guttenberg și primii digital natives. Autorii textelor analizează fenomenul rețelelor sociale potrivit sensibilității și expertizei proprii, cu deplină libertate în alegerea unghiului de abordare.” (Cristina Hermeziu)
Din cuprins: Horia Ghibuţiu • Andrei Crăciun • Veronica D. Niculescu • Norman Manea • Mariana Codruţ • Adina Popescu • Ana Barton • Răzvan Petrescu • Roxana Rugină • Robert Șerban • Irina Teodorescu • Lavinia Bălulescu • Lucian Mîndruţă • Cristian Florea • Cornel-Florin Moraru • Doru Căstăian • Ioana Avădani • Ioana Pelehatăi • Alexandru Lăzescu • Mihai Copăceanu • Bogdan Creţu •Alina Pavelescu • Tudorel Urian • Daniel Condurache
Condiţiile concursului
Ca să participaţi, trebuie să scrieţi un comentariu la acest articol, în care să spuneţi ce anume aţi dori să vedeţi mai mult pe citestema.ro (Citeşte-mă! / Citeşte, mă!).
Vreţi cronici? Concursuri? Interviuri? Ce altceva?
Părerea voastră este importantă pentru viitorul acestui site, aşa că nu vă sfiiţi să ne criticaţi (sau să ne lăudaţi, dacă vi se pare că merităm).
Aşteptăm comentariile voastre până miercuri, 22 aprilie, ora 24. Nu uitaţi: adresa de email pe care o completaţi odată cu comentariul trebuie să fie valabilă.
Joi, 23 aprilie – ziua în care citestema.ro împlineşte doi ani, vom extrage un câştigător, care va primi pachetul cu cele cinci cărţi Polirom prin curier.
Succes!
Vă aşteptăm şi pe pagina noastră de Facebook, dar şi pe Instagram.
Fotografie reprezentativă de Josh Felise pe Unsplash
Va urmăresc de la început. Recomandarile de carte sunt interesante, multe din cărțile mele din biblioteça sunt datorita vouă. Eu as prefera sa citesc păreri despre carte, stilul autorului, genul literar si daca merita cumparata sau nu cartea.
Ma gandesc ca aŕ fi bine sa promovati scriitori romani uitati sau chiar necititi cum ar fi Traian Dorz.
Se publică atât de mult şi de variat, încât e o continuă nevoie de cronică de carte, chiar dacă mult prea des cărțile nu au confirmat recomandările. Aşadar aş prefera să fie recomandări mai multe.
Mi-ar placea sa vad interviuri cu scriitori dar nu despre cartile scrise de ei, ci despre cartile care le plac lor, ce au in biblioteci, ce carti i-au format, ce le placea sa citeasca in copilarie etc.
Mi-ar plăcea să văd mai mult pe site topuri de noi apariții, lunare sau măcar trimestriale. Ar fi un real ajutor in hățișul nesfârșit de cărți apărute. Topuri personale ale autorului, topuri ale unor invitați, nu neapărat scriitori, cât cititori avizi. Topuri de cărți pt copii, pe vârste. Topuri ficțiune, nonfictiune.
Un alt lucru care ar fi interesant, ar fi să existe pe site interviuri cu scriitori străini, interviuri in genul celor pe care le realizeaza Magda Grădinaru.
În rest felicitări pentru toată munca depusă, știu că nu e ușor și nici prea rentabil economic un site cu și despre citit în vremurile noastre și sunteți de apreciat toți cei care faceți intermedierea această între cărți și cititori cât mai frumoasă.
La mulți ani!
Eu iubesc toti autorii romani deci hai sa-i promovam cat mai mult, toti merita sa fie cititi precum compatrioti, nu conteaza daca scriu bine sau nu.
Mi-ar plăcea să citesc cronici ale mai multor cărți cu subiecte asemănătoare, astfel putem avea perspective multiple asupra unor aspecte. În rest, felicitări pentru cei doi ani de COOLtură!
Mi-ar placea sa vad si continut video, pentru ca e din ce in ce mai popular, poate se poate aplica si zonei beletristicii.
La mulți ani, Polirom, la mulți ani și citeștema.ro!
Îmi plac interviurile cu scriitorii, ajută să îi cunoaștem mai bine pe cei din spatele paginilor citite.
Și recomandările de lectură, deși nu avem mereu aceeași părere și aceleași gusturi, chestie de înțeles, mă orientez mai ușor printre rafturi și teancuri, știindu-vă opinia. Am eu cei 4-5 prieteni de carte, fără de care n-aș putea??
Pentru a se menține un site viu și de actualitate este recomandabil să existe cât mai multe cronici și recenzii care să nu se limiteze la literatură ci să exploreze domenii precum: antropologia culturală, critica culturală, istoria ideilor, filosofia. În definitiv, lectura este o călătorie către toate țărmurile spiritului uman.
Pentru a se menține un site viu și de actualitate ar fi de dorit ca recenziile și cronicile de carte să nu se limiteze la literatură ci să exploreze domenii precum:antropologia culturală, critica culturală, istoria ideilor, filosofia. În definitiv, lectura este o călătorie către toate țărmurile spiritului uman.
Fiind eu insumi jurnalist cultural si „recenzor” de carte, cred ca e bine sa se alterneze cronicile literare cu concursurile, dar si cu interviurile. Este foarte important sa se mentina viu apetitul cititorilor si potentialilor vizitatori ai acestui site printr-o oferta diversificata.
Buna! Puteti sa includeti mai multe interviuri, poate si video, analize ale pietei de carte din tara fata de cea din strainatate, perspectiva cititorul roman fata de cea a celui german, de exemplu, articole scrie de guest writers (poate si din randul juniorilor :). Spor
As dori mai multe recenzii si cronici in domenii diferite mai diversificat.
Oricum faceti o treaba buna. LA MULȚI ANI!
Diversitatea e frumoasă, deci eu aș vrea să citesc și recenzii/recomandări, apariții editoriale, interviuri, concursuri, diverse top-uri.
Îmi pla mult recomandările pe care le găsesc aici. Mi-ar plăcea să citesc diverse interviuri cu scriitori ❤️ succese în continuare
As dori sa vad mai multe interviuri cu autori contemporani, chiar daca nu atat de recunoscuți la nivel national.
La mulți ani ! E un site unde adast mereu cu plăcere şi interes . Materiale de calitate , fue că vorbim despre recenzii de carte , anchete sau interviuri . Stil alert , percutant ,texte scurte , dar ofertante calitativ .
Îmi doresc să citesc în special interviuri şi anchete interesante , pe teme de actualitate .
As fi vrut sa vad sau sa promovati scrieri vechi, chiar literatura romana veche, cronici. Oricum, sunteti pe calea buna!
Sa fie cat de multe concursuri, daca tot suntem la un articol dedicat unui concurs. ?
Lasand gluma la o parte, La multi (f)ani si la multe articole de calitate!
Mie imi plac interviurile. Pot fi cu orice fel de scriitori, si exotici, si de literatura pentru copii, si debutanti.
M-ar interesa interviuri cu scriitori români , chiar și literatura română veche e buna pentru a fi promovată.
Despre optzecisti sa fie cate ceva, in orice format.
Interviuri cu scriitori, rebusuri/integrame tematice – cu intrare în concurs după ce ai dezlegat enigma.
Felicitări în primul rand!
Mai multe interviuri.
Multumesc
Cronici despre jurnale de calatorie, acum ca nu mai calatorim.
Și eu vă urmăresc de la început, felicitări pentru ce ați reușit să faceți până acum!
Cred că ar fi binevenite mai multe concursuri cu premii în cărți care să includă, în măsura în care e posibil, inclusiv edituri românești ceva mai mici și, din păcate, mai puțin vizibile, cum ar fi Casa de editură Max Blecher, Charmides, Casa de pariuri literare sau excelenta Black Button Books, printre altele. Mă gândesc că o inițiativă de genul ăsta ar putea asigura, printr-o strategie de promovare adecvată, și un plus de vizibilitate pentru site.
Stay safe & keep up the good work!
Un conținut care să genereze mai multă interacțiune cu cititorii, prin articole de tipul celor publicate și până acum, care sunt foarte bune, dar care să conțină și întrebări deschise, care să ne facă să ne implicăm prin comentarii, să interacționăm, să discutăm temele abordate în articole.
Felicitari si sa ne bucurati muti ani!
Cartile daruite sunt cadouri frumoase de fircare data.
Cu gandul la Heliade Radulescu, spun scrieti, doamnelor si domnilor, orice despre lumea literara, doar sa scrieti bine si relevant.
Multa sanatate si putere!
Felicitări și la mai mare!
Ar prinde bine mai multe interviuri, zic eu.
Cu drag,
un cititor octogenar.
Multe interviuri cu autori contemporani.
Mai multe articole despre literatura contemporană europeană, premii și festivaluri.
Bună ziua,
Aș reînvia literatura română de la origini până în prezent prin interviuri cu scriitori și oameni de cultură dar și prin re-publicarea unor opere deja uitate.
Mie mi-ar plăcea să veniți cu niște liste și colecții; liste făcute de autori români sau străini, colecțiile lor. Lucruri care le plac sau nu le plac, motivații, temeri sau mici plăceri mai mult sau mai puțin vinovate. Am căutat mereu omul din autor și mi se pare esențial să înțeleg locul în care cele două aspecte se contopesc, sau poate nu.
Mai multe interviuri cu poete din alte vremuri, Elena Farago etc.
La multi ani! Mi-ar placea sa vad mai multe interviuri cu poeti contemporani. Va *citesc* cu placere de fiecare data si astept cu interes urmatorul concurs. 🙂