Poezia Dianei Geacăr propune o incursiune în mediul mintal, o analiză atemporală a gândurilor prin imagini abstractizate care îndeamnă la o autoanaliză (mereu insuficientă) nu doar a eului poetic, cât și a cititorului care nu este vizat direct. El este adresat prin conștiința confesiunii, prin imaginarea unui monolog auzit de departe de către cititor.
Volumul Dianei Geacăr construiește o proiecție a femeii tinere, la început de drum singuratic care obligă la 0 analiză și o concentrare a unor elemente opace (prin forma lor clară și imposibil de prevăzut) în viața adultului, unul dintre ele fiind singurătatea. Eul poetic susține monologul prin amintirea și reamintirea unor momente fulminante pentru tânăra nesigură care-și caută un dram de siguranță.
Multe dintre imaginile pe care le regăsim în volumul reeditat sunt imagini concrete, clare, care se contractă și se dilată prin scene de siguranță și nesiguranță – date de noutatea experienței referită în poem. De exemplu, acest fragment din V. surprinde momente ordinare care contribuie la o transpunere a realității fizice în realitatea creierului prin mici incursiuni în fragmente de gânduri:
Pun apă pentru cafea şi tremur,
cu ocazia asta
o să-mi ţin un mic discurs despre Respectul-de-sine
şi Autocontrol.
Mare parte din nesiguranța eului poetic vine din fragmentarea gândurilor transpuse pe hârtie, din hamletizarea oricărei situații al cărei efect este, de fapt, chiar și neintenționat, dezvoltarea unei conștiințe autosuficiente pentru confesor. Întâmplările la primă mână sunt surprinse dintr-un unghi stângaci care încearcă să-și explice totul, dar nu crede nimic din ce gândește, este imaginea unui joc care nu ajunge la satisfacere pentru că nu are premisele fundamentate în niște experiențe inițiatice.
L-am urmat peste tot ca şi cum aş fi avut un plan,
i-am pus multe întrebări în minte, pentru că
trebuia să par calmă.
Necesitatea căutării unor explicații nu vine constant dintr-o nevoie a confesorului de a (se) înțelege, ci dintr-o dorință de a fi înțeles. Volumul Dianei Geacăr surprinde teme concrete regăsite în mintea tânără, care nu-și explică, ci fragmentează și incită la analiză.

Diana Geacăr, „Frumusețea bărbatului căsătorit”, Casa de pariuri literare, anul publicării: 2021, nr. pagini: 94
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă: Kevin Canlas / Unsplash
scrie un comentariu