recomandări scriitorii, despre cărţile lor

Michelle Obama: „Mă simt vulnerabilă tot timpul” – despre bestsellerul „Povestea mea”

Într-un interviu cu celebra Oprah Winfrey, Michelle Obama a făcut câteva dezvăluiri legate de felul în care a scris bestsellerul „Povestea mea”, apărut şi în România, la Editura Litera. Iată câteva dintre mărturisirile sale.

Despre alegerea titlului

Am avut mai multe titluri pe listă, iar „Becoming” le-a cam însumat. O întrebare pe care adulții le-o adresează copiilor – cred că este cea mai grea întrebare din lume – este „Ce vrei să fii când vei fi mare?” Ca și cum creșterea aceasta ar avea o finalitate. Ca și cum ajungi cineva şi, gata, totul se opreşte.

Cât de teamă i-a fost să scrie despre viaţa sa

De fapt, nu mi-a fost teamă deloc, pentru că mi-am dat seama de un lucru. Oamenii mă tot întreabă: „Cum de ce ești atât de autentică?” „Cum de lumea se ataşează aşa de uşor de tine?” Cred că totul vine din faptul că îmi place de mine. Îmi place povestea mea, aşa cum îmi plac toate denivelările și toate vânătăile mele. Cred că toate astea mă fac unică. Așa că am fost întotdeauna deschisă cu cei cu care am lucrat, cu tinerii, cu prietenii mei. Și încă un lucru: știu că, indiferent dacă ne place sau nu, Barack și cu mine reprezentăm nişte modele.

Urăsc să văd cum unii care sunt în atenţia publicului – și care chiar caută această atenţie – vor să facă un pas înapoi și să spună: „Ei bine, eu nu sunt un model. Nu vreau responsabilitatea asta.” Prea târziu. Deja esti. Tinerii te privesc. Și nu vreau ca tinerii să mă privească şi să creadă că eu n-am fost niciodată cu adevărat eu, că n-am avut niciodată provocări, că n-am avut niciodată temeri.

Despre vulnerabilitatea ei

Mă simt vulnerabilă tot timpul. Și a trebuit să învăț cum să-i transmit asta soțului meu, să-i arăt acele părţi din mine despre care el ştia mai puţin – și tristețea care decurge din asta – pentru ca el să mă înțeleagă. El nu a perceput distanţa la fel ca mine. A fost fără mamă în cea mai mare parte a vieţii lui, dar a ştiut că mama lui îl iubea, nu? Ei bine, eu întotdeauna am crezut că dragostea înseamnă apropiere. Dragostea înseamnă cina împreună, dragostea este consecvență, este prezență. Așa că a trebuit să-mi împărtășesc vulnerabilitatea și, de asemenea, să învăț să iubesc diferit. Aceasta a însemnat o parte importantă din „povestea mea”: să înţeleg cum să fiu „noi”.

Citiţi şi cronica acestei cărţi: aici.

Michelle Obama, „Povestea mea”, Editura Litera, 2018, traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu, 624 de pagini

Cartea lui Michelle Obama este disponibilă pe libris.ro, elefant.ro şi pe site-ul Editurii Litera.

Citiţi interviul integral (în limba engleză) – aici.


Editura Litera publică şi „Povestea mea. Jurnal”.

Un jurnal în care să îți notezi gândurile, progresele, dorințele. Un jurnal îmbogățit cu citate și gânduri, în stilul inconfundabil al fostei prime-doamne a Americii, Michelle Obama. Gândește-te la acest jurnal ca la tovarășul tău în propria călătorie spre devenire. Bazate pe memoriile devenite bestseller ale lui Michelle Obama, aceste pagini includ întrebări ce te provoacă și te îndeamnă să descoperi și să redescoperi acel lucru care va fi adevărat pentru ține și doar pentru ține — povestea ta.

În paginile jurnalului, vei descoperi o ocazie nu doar de a te implica în experiențele care te-au adus unde ești astăzi, dar și de a te simți încurajat să faci acei pași următori, oriunde te vor duce aceștia.

Jurnalul este disponibil pe site-ul editurii: aici

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu