Romanul lui B. A. Paris este primul în care citesc despre o crimă și ţin cu posibilul criminal.
În centru este un cuplu aparent perfect, familia Angel. Jack – un avocat care apără drepturile femeilor agresate – și Grace s-au căsătorit la puțină vreme după ce s-au cunoscut, locuiesc într-o casă frumoasă, ridicată conform planurilor amândurora și abia așteaptă să li se alăture sora lui Grace, Millie, care suferă de sindromul Down.
Casa are câteva camere dichisite, inclusiv una decorată pe gustul lui Millie, și orice oaspete remarcă bunul gust al soților Angel, plus respectul reciproc și armonia dintre Jack și Grace. Însă casa are, la subsol, şi o cameră cu pereţii roşii, care se închide numai din afară şi nu are aerisire, despre care nu ştiu decât Jack şi Grace.
Romanul începe lent, într-o atmosferă calmă, burgheză, de ai impresia că nimic rău nu se poate întâmpla. Totuşi, primele semne de întrebare apar când analizezi comportamentul celor doi soţi atunci când sunt vizitaţi de prieteni. E de ajuns să spun că nimic din ce face Grace nu scapă privirilor lui Jack. Chiar şi când merg la un restaurant, iar Grace are nevoie la toaletă, Jack o însoţeşte. E genul de soţ sufocant, care caută să controleze tot. De ce?
Explicaţiile sunt în strânsă legătură cu trecutul lui Jack. Comportamentul său, care se schimbă radical, de la iubitul ideal la partenerul de viaţă crud şi lipsit de scrupule, are la bază o dramă din copilărie.
„Când îl aud pe Jack (…), încerc să ghicesc dacă vine să joace vreun joc cu mine sau doar îmi aduce un prânz întârziat. Descuie uşa; n-are nicio tavă în mână, aşa că mă pregătesc pentru unul dintre jocurile lui sadice…”
Pentru Grace, care devine rapid o femeie captivă, o victimă, dintr-o iubită visătoare, singura variantă ca să scape este crima. Cum face asta şi cine o poate ajuta, în condiţiile în care nu are telefon mobil, stă ca la închisoare în majoritatea timpului şi nu i se permite să aibă nici măcar un pix, vedeţi în acest roman pentru care merge foarte bine expresia aceea bătătorită – „nu îl mai poţi lăsa din mână”.
Câteva chestioare elementare despre B. A. Paris: 1. E o ea 🙂 ; 2. Născută în Anglia, trăieşte în Franţa; 3. A lucrat într-o bancă, după care a fost profesoară; 4. Are cinci fiice; 5. „În spatele uşilor închise”, prima ei carte, a fost tradusă deja în aproape 40 de limbi şi a ajuns bestseller New York Times. Urmează ecranizarea; 6. Anul trecut a publicat al doilea roman, „The Breakdown”.

B. A. Paris, „În spatele uşilor închise”, Editura Trei, 2017, 304 pagini, traducere de Lidia Grădinaru
Fotografie reprezentativă de Aubrey Odom pe Unsplash
scrie un comentariu