evenimente

Zaibărul a învins Bordeaux-ul! – Remember Universitatea Craiova – Girondins de Bordeaux

scris de Ion Jianu

În ediția cupelor europene 1982-1983, Universitatea, supranumită Craiova Maxima, a reușit o calificare istorică, ajungând până în penultima etapă a Cupei UEFA, semifinala competiției.

În primul tur, Craiova Maxima a eliminat, nesperat, pe redutabila Fiorentina, echipă cu patru campioni mondiali în terenul de joc: Antognoni, Graziani (internaționali italieni), D. Bertoni, Passarella (argentinieni); în turul II, oltenii nu s-au „împiedicat” de modesta Shamrock Rovers (Irlanda).

A urmat disputa cu Girondins Bordeaux, formație ce avea în componență patru internaționali francezi de la Mondialul spaniol 1982: Tresor, Tigana, Giresse (căpitanul echipei), Lacombe. În tur, la Bordeaux, a fost 1-0 pentru gazde: gol Giresse, din penalti, acordat cu mare ușurință de arbitrul portughez A. Garrido.

În timpul meciului, la un moment dat, s-a petrecut o fază inedită: Donose – care a avut o evoluție foarte bună (după acest meci a fost selecționat de Mircea Lucescu în lotul național) – i-a driblat, cu abilitate, pe Giresse și Tigana, iar aceștia s-au… călcat unul pe celălalt și le-au sărit ghetele din picioare! La meciul de la Bordeaux a fost prezent în tribune și Tudor Gheorghe, aflat în turneu la Lyon la invitația Universității Jean Moulin III.

Universitatea, regina fotbalului românesc

Returul cu Bordeaux s-a disputat pe 8 decembrie 1982, cu peste 40.000 de spectatori în tribunele stadionului „Central” din Craiova. A fost un meci dramatic, cu o dăruire a alb-albaștrilor extraordinară și cu un final fericit. După 90 de minute de joc, scorul a fost 1-0: Țicleanu a egalat scorul de la Bordeaux în minutul 39 (1-0), apoi a urmat un joc de infarct; o ratare uriașă a lui Balaci, o bară a lui Crișan, un gol valabil marcat de Cămătaru, dar anulat de arbitrul Keiser (Olanda). În prelungiri, „Centralul” a «înghețat» la bara lui Specht, dar a venit Geolgău de la… Pielești și, în minutul 101, a înscris un gol senzațional, 2-0, calificând astfel Universitatea în primăvara europeană a cupelor europene! Geolgău intrase în teren în minutul 58, în locul lui Donose – accidentat.

Universitatea (echipa din meciul retur cu Bordeaux): Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (‘58, Geolgău), Balaci – Crișan (‘83, Cîrțu), Cămătaru, Irimescu. Antrenori: Constantin Oțet (principal), Nicolae Ivan (secund).

Antrenorul celor de la Bordeaux era Aime Jacquet, nimeni altul decât viitorul tehnician al naționalei Franței, cel care, ca selecționer, printre alte performanțe, a reușit să obțină primul titlu mondial pentru Franța, în 1998.

După meciul cu Bordeaux de la Craiova, maestrul metaforei românești, Fănuș Neagu, în rubrica sa de SPORT din revista Luceafărul (11 decembrie 1982) avea să scrie: „Zaibărul a învins Bordeaux-ul“. Totodată, Universitatea Craiova a fost catalogată de Fănuș Neagu drept „regina fotbalului românesc“.

Calificată astfel în „primăvara europeană” 1983, Craiova Maxima a eliminat, în sferturile Cupei UEFA 1983 pe 1.FC Kaiserslautern, echipa lui Briegel, apoi a întâlnit Benfica, în semifinale. Lusitanii, fără să-i învingă pe olteni (0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova), s-au calificat în finala Cupei UEFA 1983 datorită golului marcat în deplasare.


Foto: Universitatea, înainte de începerea meciului cu Bordeaux de la Craiova, 8 decembrie 1982: Lung – Irimescu, Tilihoi, Cămătaru, Ștefănescu (în picioare); Balaci, Negrilă, Crișan, Țicleanu, Ungureanu, Donose (jos). Sursa: cartea Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima, ediția a II-a, de Ion Jianu, Editura de Sud Craiova, 2012.

despre autor

Ion Jianu

Ion Jianu a publicat până în prezent 17 cărți, fiind autor al câtorva volume de interviuri remarcabile cu personalități culturale precum Ileana&Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Ștefan Popa-Popa*S, cât și a șapte splendide cărți despre istoria legendarei echipe de fotbal Universitatea Craiova. Totodată, s-a impus și printr-un opuscul în care și-a propus să elucideze detaliile „Scrisorii celor șase”. „Ion Jianu are vocația interviului. Interviurile sale sunt, în mare parte, interviuri pentru eternitate” (Ovidiu Ghidirmic, critic literar).

scrie un comentariu