Andreea Chebac, coordonatoarea echipei Bookblog.ro, răspunde chestionarului citestema.ro adresat blogurilor şi site-urilor de literatură. Bookblog.ro este unul dintre cele mai vechi şi mai constante site-uri de acest gen.

Ce vechime are site-ul şi ce fel de articole şi-a propus să găzduiască?
Bookblog a apărut în 2006, deci are deja 13 ani de existență în spate, fiind unul dintre primele bloguri de carte. Eu m-am alăturat echipei în 2010.
Încă de la început ideea site-ului a fost aceea de a găzdui articole scrise de cititori pentru alți cititori. Articole scrise cu onestitate despre cărțile citite sau aflate pe lista de lectură, fie că vorbim despre recenzii, articole tip listă, topuri, știri sau interviuri cu scriitori. Rezumând, este un spațiu de discuție online, în care, oriunde te-ai afla, poți afla opiniile altor cititori despre o carte sau alta.
Cum este structurată „redacţia” şi câţi colaboratori aveţi?
Numărul colaboratorilor este fluctuant, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, dar suntem aproape 20 de oameni. Pe rând, fiecare a avut momente de pauză de la blog, sau de scris intens. Momentele astea au apărut tocmai pentru că mulți dintre cei care scriu pe site fac asta de ani de zile și atunci e normal ca numărul de texte semnate să varieze.
Cât despre structură… e una cam liniară 🙂 . În sensul în care fiecare scrie mai multe tipuri de articol și nu avem genul de împărțire „omul și rubrica”. Sigur, știm că Iuliei îi place să facă interviuri, Teo e cea mai avizată în cărți pentru copii, Corina livrează cel mai repede textele, Alice se încumetă să scrie despre partea științifică, romanele polițiste merg adesea la Liviu, Raluca este iubitoare de istorie și așa mai departe… Dar nu sunt delimitări clare. Și în afară de faptul că eu editez textele și le urc pe site, nu avem roluri și funcții.
Sub ce formă vă recompensaţi colaboratorii?
Trebuie să încep prin a explica faptul că noi nu monetizăm (încă nu am aflat cum, sau nu am descoperit secretul, sau … 🙂 , așa încât colaborarea cu Bookblog.ro este voluntară. Sau, mai bine spus, pasională. În sensul în care toți cei din echipă sunt Cititori Feroce care iubesc cărțile și se bucură să scrie despre ele chiar dacă la schimb primesc doar cărțile pe care vor să le citească, sau participarea la evenimente culturale, interviuri cu scriitorii iubiți. Slavă Domnului că există acești oameni care oferă timpul și inteligența lor de dragul cărților.
Care sunt cele mai citite trei articole de pe site?
Începem cu un TOP 5 al scriitorilor români contemporani apreciați la nivel internațional, un articol din 2015.
Pe locul doi este o recenzie din 2007 pentru romanul „Pizdeț” de Alexandru Vakulovski.
Iar pe locul trei îl găsim pe Eminescu cu „Luceafărul” – pentru că tot m-ai întrebat tu de rubrici, Cristina, colaboratoarea noastră, a bifat la un moemnt dat toate operele aflate în bibliografia pentru BAC și a avut mare succes printre cititori. 😉
Provocarea ta m-a făcut să descopăr că toate cele 3 „cele mai citite” au legătură cu literatura română, chiar cu literatura română contemporană, ceea ce mă bucură foarte, foarte tare și mă face să îi apreciez cu atât mai mult pe cititorii noștri.
Ce categorie de articole are cel mai mare succes?
Există două tipuri de succes: succesul pe care îl au concursurile pe Bookblog.ro și succesul pe care îl au interviurile.
În cazul concursurilor e simplu: mobilizarea este foarte rapidă și ajungem ușor și la 100 de participanți per concurs, sunt multe reacții, au un public fidel. Și mi se pare normal, și eu aș concura ca să câștig cărți. 😀
Însă adevăratul succes consider că îl au interviurile, care sunt adesea texte ample. Trebuie să îți spun că de fiecare dată colaboratorii noștri aleg cu cine vor ei să facă interviuri și de aceea textele rezultate sunt conversații reale, în care se creează o legătură între cei doi interlocutori. Chiar dacă astfel de postări se „mișcă” mai lent și generează mai puține reacții, de data asta vorbim de mult mai mult angajament, share-uri și oameni care găsesc ceva relevant în respectivele interviuri.
Cât de importante sunt, pentru site, conturile de pe reţelele sociale? Aduc ele mai mulţi cititori pentru articole?
Cred că sunt foarte importante pentru vizibilitate, un fel de reclamă care rulează mereu și atrage atenția cititorilor că existăm și facem lucruri care i-ar putea interesa. Dar majoritatea cititorilor de pe site ajung din Google în continuare, deci…
O direcţie „strategică” importantă pentru site, în perioada următoare?
Asta e o întrebare grea… O direcție ar fi să scurtăm puțin timpul dintre momentul apariției cărților și momentul în care postăm noi un text amplu despre ele (nu doar să le anunțăm ca noutăți). Nu știu dacă e o direcție strategică, dar asta mi-ar plăcea să reușim să facem.
scrie un comentariu