„Opt” este de fapt tot o poveste, povestea a doi copii care l-au iubit pe Ilie Balaci și au făcut un cult pentru numărul 8. Primul copil sunt eu, autorul acestui omagiu adus Minunii Blonde, cel mai mare, cel mai bun, cel mai frumos fotbalist din toate timpurile. Al doilea copil, Gică Craioveanu, a ajuns fotbalist, a evoluat alături de Ilie Balaci, a fost antrenat de el și a ales, în semn de respect pentru idolul său din Craiova Maxima numărul 8 pe tricoul tuturor echipelor pentru care a jucat fotbal: Universitatea Craiova, Real Sociedad, Villarreal și Getafe.
În paginile cărții este, așadar, și legenda ultimului mare idol al Universității Craiova, Craioveanu, omul care de fapt nu a plecat niciodată, sufletește, din Bănie, fotbalistul care a marcat pe Camp Nou, Bernabeu, El Madrigal, Vicente Calderon, San Mames, Mestalla, dar căruia i-a rămas în suflet, pentru totdeauna, freamătul tribunelor de pe stadionul Ion Oblemenco și nimeni, niciodată, nu i-l va putea scoate de acolo.
„Opt” este un vis al meu devenit realitate, este o filă din cea mai frumoasă poveste de iubire dintre oameni și fotbal, o poveste începută în copilărie, sub bolta de struguri a unei case dintr-un sat oltenesc, unde oamenii mari vorbeau despre un Făt-Frumos al vremurilor moderne, Ilie Balaci, iar copiii ascultau și și-l ascundeau în suflete pentru totdeauna.
„Opt” este și un cântec vechi, este mai mult decât o carte, este un cântec ascultat în serile trăite de autor în copilărie într-un sat unde Ilie Balaci și Universitatea Craiova veneau prin difuzoare în fiecare gospodărie, este un cântec al tribunelor de pe Centralul craiovean, este un zâmbet și o lacrimă.
Partea a doua a cărții, intitulată „Ultimul idol” îl prezintă pe al doilea copil, Gică Craioveanu, și drumul lui de pe Aleea Rozelor din Slatina până pe marile stadioane ale Spaniei, povestea optului de pe spatele fiecărui tricou purtat, chemarea veșnică a Olteniei care l-a îmbrăcat în alb-albastru, i-a pus „8”-ul pe tricou și l-a trimis să-și scrie legenda și în limba conquistadorilor.

Florin Jianu, alături de legenda Ilie Balaci
Florin Jianu (n. 1982, Poiana Mare, Dolj) a absolvit Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu în 2006, după absolvire fiind repartizat la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel. După trei misiuni în Afganistan (2008, 2012, 2018), a debutat editorial cu „Jurnal de misiune în țara de praf și piatră”, volum apărut la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei în 2018, primul jurnal militar din istorie difuzat în timp ce autorul se afla în zona de conflict, postat săptămânal pe www.armataromaniei.ro înainte de a fi o carte. După unsprezece ani alături de vânătorii de munte, s-a întors la Craiova, la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, instructor în instituția în care a îmbrăcat pentru prima dată uniforma militară. Aici, la Craiova, este mai aproape și de Universitatea, echipa pentru care are o mare pasiune. După absolvirea unui curs de scris cu scriitorul Andrei Crăciun, a reușit să își îndeplinească un vis mai vechi: realizarea acestei cărți, o filă din „cea mai frumoasă poveste de iubire dintre oameni și fotbal”, o poveste adevărată, trăită, cu Ilie Balaci și Gică Craioveanu.

Editura Zugzwang, anul publicării: 2022
Puteţi cumpăra cartea de la:
Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.
scrie un comentariu