București invitaţi

George Sorescu, „mentorul școlit” al lui Marin Sorescu, la ceas aniversar

scris de Ion Jianu

Aidoma familiei Văcăreşti, şi familia Sorescu, însemnată în istoria literară contemporană (şi în documente), are o moştenire literară valoroasă. În afară de marele Marin Sorescu, trebuie menționați și alți creatori sorescieni, printre care și George Sorescu (născut la 23 septembrie 1927 în comuna Bulzești-Dolj), frate mai mare (cu nouă ani) decât Marin Sorescu (născut la 29 februarie 1936).

Erudit profesor universitar, poet şi critic literar, prozator și traducător, George Sorescu, este, ca și marele Marin Sorescu, descendent al unei familii de ţărani cu înclinaţii literare: tatăl, Sorescu I. Ştefan, primul versificator, în metru popular, în familie şi în comunitatea rurală a Soreştilor din epoca sa, iar mama, Nicolina Sorescu, cu o memorie „homerică”, avea darul povestirii. Componente ale volumelor „La Lilieci”, publicate de Marin Sorescu, au la bază, pe alocuri, câte ceva din narările mamei.

La 92 de ani, George Sorescu dixit: „Privind retrospectiv, activitatea mea spirituală îşi găseşte expresia în lucrările publicate şi în activitatea didactică. Este o perioadă de reflecţie care vizează, fireşte, numărul de ani. Sunt încă optimist în ceea ce priveşte viitoarea activitate spirituală pentru că ea îşi va găsi expresia în alte lucrări pe care sper să le public”.

Marin Sorescu: „George, mentorul meu școlit”

Vorbind despre Marin Sorescu, fratele său mai mare, George Sorescu, i-a intuit geniul creator încă din perioada studiilor liceale şi universitare, apoi i-a fost foarte apropiat în probleme de istorie, critică şi creaţie literară. De altfel, Marin Sorescu l-a considerat mentorul său şcolit… George Sorescu explică: „Într-adevăr, i-am intuit geniul creator lui Marin Sorescu încă din perioada studiilor gimnaziale, liceale şi universitare, geniu care şi-a găsit expresia prin cultura pe care şi-a însuşit-o în lucrări de diverse profiluri. Se adevereşte ceea ce afirma Horaţiu… Marele poet roman Horaţiu spunea, printre altele, că poate fi intuit acest geniu:Os magna sonatarum” („Gura care va rosti lucruri măreţe”), privit într-o perspectivă de maximă educaţie şi cultură. Sintagma „mentorul şcolit” nu-mi aparţine mie, ci lui Marin Sorescu însuşi. El a folosit-o într-un interviu acordat  scriitoarei Gabriela Rusu-Păsărin, dialog inclus în volumul „Portrete în oglinzi paralele”, Editura Horion, Râmnicu Vâlcea, 1997. (…) Nu vreau însă să se creadă că am fost un mentor total al lui Marin Sorescu… I-am stat alături în diversele dialoguri pe teme literare. El se arăta foarte interesat de caracterul vast al acestor dialoguri pe teme de literatură, de lingvistică, de semantică, de metrică și prozodie”.

George Sorescu: „Au dispărut manuscrise inedite de Marin Sorescu”

După decesul lui Marin Sorescu, George Sorescu s-a implicat total în recuperarea și publicarea manuscriselor lui Marin, cele care au mai fost găsite în casa din București a marelui scriitor dispărut. Vorbind de arhiva lăsată de Marin Sorescu, George Sorescu a declarat: „Am spus de multe ori în anii de după decesul soţilor Marin şi Virginia Sorescu că o parte din vasta bibliotecă a lui Marin Sorescu a fost vandalizată! Au dispărut multe manuscrise… În primul rând, corespondenţa lui cu personalităţi din mai multe ţări ale lumii (din cele două Americi, din Africa, din Asia). Apoi, au dispărut manuscrise inedite, chiar romane, volume de poezii… Rudele din partea soției au avut acces în casa din str. Grigore Alexandrescu nr. 43, din București, după decesul lui Marin Sorescu și apoi al Virginiei Sorescu. Ele ar putea avea un „răspuns” în privința dispariției manuscriselor… Presupuneri avem, dar cum nu avem probe, nu pot să fac nicio acuzaţie”. Cu toate acestea, George Sorescu a publicat și îngrijit 35 de volume din creația lui Marin Sorescu, printre care și opt jurnale de călătorie.

De altfel, George Sorescu a fost distins, printre altele, și cu Premiul „Marin Sorescu” al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene”.

George Sorescu cu Justo Jorje Padron, Craiova, 2014. Foto: Ion Jianu

Sursa foto reprezentativă: arhiva George Sorescu

despre autor

Ion Jianu

Ion Jianu a publicat până în prezent 17 cărți, fiind autor al câtorva volume de interviuri remarcabile cu personalități culturale precum Ileana&Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Ștefan Popa-Popa*S, cât și a șapte splendide cărți despre istoria legendarei echipe de fotbal Universitatea Craiova. Totodată, s-a impus și printr-un opuscul în care și-a propus să elucideze detaliile „Scrisorii celor șase”. „Ion Jianu are vocația interviului. Interviurile sale sunt, în mare parte, interviuri pentru eternitate” (Ovidiu Ghidirmic, critic literar).

scrie un comentariu