Editura Polirom vă prezintă un fragment din Bob Honey care face și drege, primul roman al celebrului actor și regizor american Sean Penn, laureat a două premii Oscar. Bob Honey care face și drege a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Vlad Pojoga. Carte publicată şi în ediţie digitală.
„Am bănuiala că lui Thomas Pynchon şi Hunter S. Thompson le-ar plăcea teribil această carte.” (Salman Rushdie)
Bob Honey e un american divorţat, de vârsta a doua, care se pricepe la o mulţime de lucruri, de la curăţarea foselor septice, domeniu în care încearcă să-şi extindă afacerea în afara Americii, pînă la explozibili făcuţi în casă. Însă, în 2003, o întâlnire întâmplătoare în Bagdadul devastat de război îl face să devină asasin plătit, mai exact, asasin de bătrîni. Pe parcursul noii sale cariere, Bob Honey „face şi drege”: execută misiuni, inventează ritualuri şi, la un moment dat, se îndrăgosteşte de o tânără cu perucă, bolnavă de alopecie, fără să ştie că propria lui viaţă e în pericol. Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.

Puteţi cumpăra cartea de la:
Fragment
„E toamna epocii rațiunii.
Faceți cunoștință cu Bob Honey, locatarul de pe Sweet Dog Lane, de la numărul 1528, un bărbat care de cele mai multe ori vorbește despre sine la persoana a treia. Fost proprietar al unei companii de zboruri cu aeroplanul pe distanțe scurte, furnizor de spectacole cu artificii pe barje și tip care a dat lovitura în branșa curățării foselor septice concentrându‑se exclusiv pe o clientelă de martori ai lui Iehova. După un scurt monopol pe piața perucilor pubiene cu livrare prin poștă și posturi de conducere la Airborne Ordnance Maintenance Company și la Western Test Range, Bob a regretat că nu își luase niciodată licența de agent imobiliar și, drept urmare, nu putea folosi sloganul pe care îl imaginase: „Cumpărați o casă dulce ca mierea“ . S-a gândi că ar fi arătat bine chiar și imprimat pe tricouri, deasupra unui baribal masiv, asta dacă loialitatea lui față de husele de buzunar n‑ar complica prea mult croiala lor. Acum, la cincizeci și ceva de ani, Bob e un bărbat singuratic. Nu neapărat un cetățean implicat, dar cu siguranță unul necomplicat.
Chiar dacă trăiește singur, lui Bob i se pare că în fiecare dimineață se trezește lângă fosta lui soție și în căsnicia lor mută. În fiecare noapte se duce la culcare singur, murmurând „A‑B‑C / C‑B‑A… A‑B‑C / C‑B‑A…“ Primele trei litere ale alfabetului, pe repede înainte, pe repede înapoi și tot așa, în loc să numere oi. După aceea urmează în general un somn fără vise. Odată cu venirea dimineții, ca de obicei, ea pare să fie tot acolo. Fosta lui soție tăcută. Păsărica și părul ei roșu. Un muc micuț fâlfâind, fluturând și fluctuând ca o supapă de carburator înainte și înapoi în nara ei la fiecare inspirație și expirație. O femeie atât de cinică, încât nu înțelege sensul cântecelor ei preferate. O femeie care a concentrat în fantele ei mirosuri de bomboane, într‑o căutare auto‑obiectificatoare a dorințelor ascunse ale fiecărui bărbat. Demersul acesta a ajuns să prevaleze chiar și asupra propriei existențe în orice fel de exaltare pe care viața ar fi putut să i‑o ofere. E imposibil pentru Bob, trezit în fiecare dimineață de misandria ei tăcută și de visele ei frauduloase cu supereroi feminiști. Îi e imposibil să nu ia în considerare strangularea cu o coardă. Picături de benzină, aprinse una câte una, mirosul cărnii ei arse și atestări ale urletelor de durere. Ah, dar când gândurile astea trezesc tumultul nevoii de acțiune, abia atunci renunță la pericolul lor savuros și se trezește cum se îndepărtează vioi, eliberat, din patul definitiv pustiu. Bob știe cum să înceapă o zi. Un picior, apoi celălalt, într‑o pereche de pantaloni. O cămașă proaspăt spălată. Deschide seiful de arme din garaj și mută ciocanul cu mâner de lemn cu care exersase cu o seară în urmă din găleata cu Clorox în mangalul plin cu apă. Încuie seiful, apoi face repede o papară de ouă cu smântână. O gătește în grăsime de șuncă prăjită, crocantă, și rezolvă treaba. Da, Bob e omul ordonat al lui Dumnezeu. Știe cum să se trezească dimineața… și să facă și să dreagă.”
„Comic, coşmaresc, fremătând de viaţă… Bob Honey este un erou al vremurilor noastre şi-al epocii Trump, reflectat în oglinda crăpată a scriiturii lui Penn.” (Paul Theroux)
„O carte cuceritor de ciudată… Penn îşi stabileşte un obiectiv ambiţios, iar reuşita lui este una spectaculoasă. Bob e un personaj minunat, genul de ins de la care nu-ţi mai poţi lua ochii… şi partea aceasta din carte are un farmec aproape incomensurabil.” (Booklist)
Sean Penn (n. 1960) este un celebru actor, regizor şi prozator american. Născut în California, la Santa Monica, a studiat la liceul local şi foarte devreme şi-a făcut debutul în cinematografie. A lucrat ca actor, scenarist, producător şi regizor, fiind implicat în peste o sută de producţii de teatru şi film. În lunga sa activitate, a obţinut de două ori premiul Oscar pentru rolurile din Misterele fluviului (2003) şi Milk (2008) şi a mai fost nominalizat de câteva ori pentru rolurile jucate în alte filme. Sean Penn s-a implicat activ şi în viaţa socială şi politică a Statelor Unite. Critic dur al preşedintelui George W. Bush şi, mai apoi, al preşedintelui Donald Trump, a publicat o serie de texte jurnalistice în San Francisco Chronicle, The Nation şi The Huffington Post. A debutat ca prozator în 2018, cu romanul Bob Honey Who Just Do Stuff (Bob Honey care face şi drege). În 2019 i-a apărut al doilea roman, intitulat Bob Honey Sings Jimmy Crack Corn.
scrie un comentariu