Ajuns pe la cincizeci şi ceva de ani, Matthew Perry, pe care toată lumea îl ştie drept Chandler Bing din serialul Friends, scrie despre viaţa lui aşa cum puţini sunt capabili să o facă. E foarte posibil ca un ghost writer să-şi fi făcut excelent treaba, după cum e la fel de posibil ca Matthew, după numeroşi ani de chin, să fi câştigat dramul de luciditate care să-l ajute în a spune o poveste pe cât de dramatică, pe atât de adevărată.
„Friends, iubiri şi marele lucru teribil” este ca un şuvoi de lacrimi amare, e ca plânsul acela sincer care-ţi cade în braţele unei persoane iubite atunci când îţi descarci sufletul. Cartea asta ca un oftat greu e scrisă nu neapărat ca să cureţe trecutul sumbru al actorului înecat în droguri şi alcool, ci ca să ajute, ca să-i ajute pe cei care încă nu înţeleg de ce nu se pot opri din băut, deşi li se pare că au toate informaţiile şi că au habar de toate consecinţele consumului exagerat.
În copilărie, Matthew a trăit drama despărţirii părinţilor săi. A trebuit să suporte lipsa de acces la o mamă mereu ocupată şi senzaţia că, orice ar face, nu avea să fie niciodată apreciat aşa cum ar fi dorit. De atunci, a rămas cu imaginea minorului care face neînsoţit drumul între mamă şi tată şi, mai ales, cu frica de a fi părăsit. Una dintre consecinţele acestei frici va fi faptul că nu se va putea ataşa de nimeni – va prefera să abandoneze primul, de teama de a nu fi el părăsit, aşa cum a simţit în anii când mama lui nu a avut în repetate rânduri timp pentru el. Iar altă consecinţă este ceea ce el numeşte „marele lucru teribil” şi anume dependenţa.
Sigur, cartea este şi despre serialul Friends, cel care i-a schimbat lui Matthew viaţa. Să câştigi un milion de dolari pe săptămână nu e de ici, de colo, plus că amprenta celebrităţii a venit însoţită de accesul la o lume exclusivistă. Însă dincolo de Friends şi de iubirile lui (e aici detaliată inclusiv relaţia cu Julia Roberts), cartea este despre cum poate cădea un om în capcana dependenţei de droguri şi de alcool şi despre cât de greu îi este să scape de ea.
„…există o rază de lumină chiar şi în beznă. Crede-mă că există, trebuie doar să o cauţi foarte bine.”
Chiar nu ştiu, după ce am citit cartea, dacă Matthew Perry a scăpat definitiv din beznă. Totul de aici este extrem de actual (sunt secvenţe chiar din timpul pandemiei, chestiuni petrecute în urmă cu mai puţin de un an) şi pare că nimic nu garantează că actorul va avea un viitor sobru, departe de pastile, ţigări sau alcool. Asta, deşi a cunoscut în nenumărate rânduri iadul dezintoxicării.
„Dezintoxicarea înseamnă să zaci în pat, să numeri secundele care trec şi să îţi dai seama că nu te simţi absolut deloc mai bine.” & „A fi vedetă într-un centru de dezintoxicare nu-i tocmai cum crezi tu – toţi cei de acolo au o groază de probleme, prin urmare, cui îi pasă că tu eşti Matthew Perry?”
Matthew a mai avut perioade de abstinenţă de cel puţin un an, însă golul acela din copilărie, peste care a revenit din când în când frica de abandon, l-a făcut să recadă. De aceea, e foarte posibil ca această carte să fie un instrument în plus care să-i fi prelungit acum rezistenţa. Asta, dar şi ajutorul pe care îl dă constant în centrele de dezintoxicare, se prea poate să-i alimenteze senzaţia de împlinire şi să-l ţină la distanţă de „marele lucru teribil”.
Ce vrea el de fapt să le transmită tuturor e că „problema asta” e de fapt o boală.
„Alcoolicii cred că încearcă să fugă de realitate, când, de fapt, ei încearcă să-şi învingă o afecţiune psihică pe care nu ştiu că o au.”
Este o idee pe care a preluat-o din Marea Carte a Alcoolicilor Anonimi şi care l-a ajutat să nu se mai învinovăţească. De fapt el chiar povesteşte că are un prieten fără bani, care stă într-o locuinţă socială, după ce nu a avut succes ca actor şi s-a mai şi îmbolnăvit de diabet. Însă şi-ar schimba oricând viaţa cu cea a prietenului său, doar ca să nu mai sufere de dependenţă.
„Friends, iubiri şi marele lucru teribil” e o carte care se citeşte cu un nod în gât. E şi cu momente în care Matthew descrie cum a simţit căldura lui Dumnezeu, dar şi cu îngrozitoarea viziune a unui colon explodat sau cu scena pur şi simplu înmărmuritoare în care actorului îi cad toţi dinţii de sus când muşcă dintr-o felie de pâine prăjită. Ar fi de dorit o nouă ediţie, adăugită, peste vreo zece ani, în care Matthew Perry să confirme concluzia pozitivă de acum, la care să pluseze cu viaţa lui liniştită alături de soţia şi copiii pe care încă nu îi are, dar la care tânjeşte.

Matthew Perry, „Friends, iubiri şi marele lucru teribil”, Editura Nemira, anul publicării: 2022, nr. pagini: 272, traducere: Ruxandra Toma
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă: Nastya Dulhiier / Unsplash
scrie un comentariu