cronici recomandări

Un altfel de turism – despre „#VANLIFE. Experiențe memorabile. Familii fericite”

scris de Stela Călin

Am avut prilejul să vorbesc, la ediția de anul acesta a târgului de carte Gaudeamus, despre volumul „#VANLIFE. Experiențe memorabile. Familii fericite”, un proiect Tzuby Campers, desfășurat în parteneriat cu Asociația CamperVan România, apărut la Editura Tritonic, sub coordonarea Ancăi Baloc. 


Susţineţi citestema.ro:

„#VANLIFE. Experiențe memorabile. Familii fericite” este un volum constituit dintr-o colecție de opt interviuri cu familii de români care au îmbrățișat un stil de turism alternativ, respectiv cel de tip vanlife, adică turismul practicat cu ajutorul unei autorulote, campervan sau al oricărui alt vehicul special echipat pentru călătorie.

Înainte de toate, aș începe prin a menționa că acest volum a reprezentat o provocare pentru mine, întrucât mi-a propus un alt gen de conținut față de cel cu care sunt obișnuită. Fiind consumatoare de beletristică, o carte de tip „documentar” m-a făcut să fiu inițial reticentă că voi regăsi ideea de „poveste” (care îmi este atât de dragă) pentru că, în mintea mea, aceasta părea a fi mediată exclusiv de ficțiune, cu puterea ei de a crea universuri paralele. Surpriza plăcută pe care am avut-o a fost aceea de a descoperi povestea din spatele ideii de „călătorie prin lume” și, totodată, prin sine, pentru că o experiență de vanlife este, în primul rând, o experiență despre sine și despre natură.

Din punct de vedere tehnic, cartea este structurată în jurul a 10 întrebări (de genul: Ce v-a inspirat să alegeți experiența de vanlife? Cum gestionați un spațiu mai mic de locuit și cum v-ați adaptat la el? Cum s-au adaptat copiii la acest stil neconvențional de viață? Ce faceți pentru a vă întreține/ce lucrați? Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat în vanlife?) la care familii de vanliferi care au călătorit în diverse zone (Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Australia) au fost invitate să răspundă. 

Aș remarca dozajul perfect între informațiile de tip subiectiv și cele de tip practic, logistic. Dacă pentru un consumator de beletristică, captivante par a fi primele, pentru cei care cochetează cu ideea acestui tip de turism, informațiile de tip logistic sunt esențiale și pot face diferența între o experiență plăcută și una complet dezamăgitoare. Premisele care asigură un minim de confort experienței de turism cu autorulota sunt cele de tip infrastructural și de autonomie. Pe lângă vehiculul în sine, a cărui achiziționare sau adaptare, reprezintă, și ea, o provocare, aspecte precum existența infrastructurii de servisare (alimentarea cu apă, golirea casetei de deversare și alimentarea la curent) a autorulotei sunt cruciale.   

Pe lângă cele 10 întrebări, sunt detaliate în carte aspectele practice ale vieții de zi cu zi în spațiul clar delimitat și relativ restrâns al unei autorulote: informații despre obiecte esențiale care fac viața mai plăcută/ușoară în autorulotă, eficientizarea costurilor și planificarea, gestionarea aspectelor sociale ale vieții nomade şi sfaturi pentru cei ce tatonează ideea, inclusiv care ar fi cel mai bun sezon de început pentru o astfel de experiență. 

Această punere în context practic a experienței de vanlife mi s-a părut esențială pentru „onestitatea” cărții. Oamenii care vor să se apuce de vanlife trebuie să fie conștienți că, dincolo de poleiala idilică pe care social media o poate da acestei experiențe (apusuri ori răsărituri fabuloase, peisaje spectaculoase etc.), există și aspecte care te pot scoate din zona de confort (zile întregi în care plouă și nu ai altceva de făcut decât să stai în autorulotă, spațiul restrâns care poate fi un neajuns etc.).

Vorbind de dozaj, această colecție de impresii și, totodată, ghid practic de călătorie, a fost inspirat ilustrată cu fotografii realizate de vanliferi în decursul expedițiilor lor, ceea ce dă o notă de autenticitate și căldură întregului volum. Nu mai puțin importantă este calitatea grafică a cărții care se ridică la cele mai înalte standarde. 

Într-o piață editorială extrem de bogată și diversă, dar care se „bate” pe un număr relativ mic de cititori, apariția unui volum de acest gen în România reprezintă un pariu la fel de temerar precum decizia unor vanliferi de a renunța la confortul turismului clasic și de a adopta stilul nomad de călătorie. 

După lansarea cărţii, la Gaudeamus 2024

Lansarea acestui volum, deși restrânsă și nepretențioasă, s-a bucurat de o atmosferă extrem de caldă și informală. S-au depănat amintiri ale vanliferilor, s-a râs, s-a glumit, s-au lansat provocări (apariția unui viitor volum de amintiri și impresii de călătorie ori apariția unui album de fotografie tematic) și s-au planificat viitoare expediții.

Dincolo de aspecte practice, ori pur personale, „#VANLIFE. Experiențe memorabile. Familii fericite” reprezintă o invitație la a călători și a descoperi, la a încerca să facem lucrurile și altfel decât suntem obișnuiți, la a ne depăși limitele și a ne conecta cu natura, la a ne educa copiii în adevăratul spirit ecologic și la multe alte lucruri pe care, în funcție de disponibilitățile personale, suntem capabili să le experimentăm. 

Anca Baloc (coordonator), „#VANLIFE. Experiențe memorabile. Familii fericite”, Editura Tritonic, anul publicării: 2024, nr. pagini: 118

Cartea poate fi cumpărată de la: libris.ro. tritonic.ro.

despre autor

Stela Călin

Citesc de când mă ştiu, cu aceeaşi plăcere cu care ascult muzică, văd filme, privesc fotografii, având senzaţii diferite, dar acelaşi feeling: mă transpun într-o poveste, într-un univers paralel, în care imaginarul nu are limite, posibilul şi imposibilul se împletesc şi, de ce nu, se confundă…

Savurez cu aceeaşi plăcere o ceaşcă de cafea şi o lectură bună, recunoscătoare că există cărţi, că s-au inventat semnele acestea, numite litere, pe care oamenii talentaţi le folosesc pentru a scrie poveşti…

Îmi place, în egală măsură, să citesc, dar şi să discut cu alţii, pasionaţi ca şi mine de lectură, despre impresiile şi sentimentele stârnite de o carte. Iar dacă numărul celor cu care pot să discut despre cărţile citite este mai mare ca simplul meu cerc de prieteni, cu atât mai bine… Bun venit în lumea mea, prieteni!

scrie un comentariu