Supranumită „Regina Crimei” și creatoarea unora dintre cele mai îndrăgite personaje din universul detectivilor, Agatha Christie revine în atenția publicului larg, de data aceasta, printr-o colaborare a douăsprezece scriitoare care îi aduc un remarcabil omagiu: volumul Miss Marple. 12 povestiri noi (Ed. Litera, 2023). Cele douăsprezece scriitoare au reușit să ducă la bun sfârșit un demers demn de toată aprecierea, continuând astfel seria enigmelor pe care Miss Marple reușește să le rezolve.
În spiritul tradițiilor prin care o nouă generație de scriitori semnează cu același pseudonim pentru a continua o colecție începută cu decenii în urmă, acest proiect contemporan se remarcă prin fascinanta abilitate a autoarelor reunite în acest scop de a recrea atmosfera lumii lui Miss Marple și stilul său bine-cunoscut, onorând astfel creativitatea Agathei Christie.
Jane Marple revine astfel cu noi mistere pe care le dezleagă urmărind un fir al gândirii savuros, elucidând enigme pe care detectivii le trec cu vederea, adunând indicii nevăzute în ochii altora.
Cele douăsprezece povestiri ne prezintă o Miss Marple care se bucură să călătorească și să fie alături de nepotul său sau de buna sa prietenă, să savureze locurile noi în care ajunge, să învețe pentru prima oară Tai Chi sau să descopere fermecătorul Manhattan. Pentru Jane Marple, „crimele sunt întotdeauna legate de treburi ale inimii” și ne va dovedi asta de-a lungul unui volum captivant și fermecător în egală măsură, demonstrându-ne și cum, uneori, răul se produce „în livingul confortabil, bine mobilat” al caselor elegante.
În „Miss Marple cucerește Manhattanul”, povestirea scrisă de Alyssa Cole, protagonista noastră își însoțește nepotul pentru debutul unei piese de teatru scrise de el. Se bucură de magia marelui oraș, redescoperă plăcerea de a explora de una singură magazinele și străzile și astfel dă nas în nas cu începutul unui nou mister pe care îl va dezlega în paginile următoare. Și, cum era de așteptat, înfiorarea pe care o simte o încântă și o face să se teamă în egală măsură:
„Miss Marple a zâmbit. Drumul la Gimbels nu fusese chiar degeaba. Întâlnise pe cineva interesant, și nu acesta era lucrul pentru care trăia? Nenumăratele feluri în care îți poți încrucișa drumul cu alt om? La gândul acesta i-a coborât pe spinare un mic fior: spera, de dragul femeii cu părul ca flacăra, că nu-și vor mai încrucișa drumurile. La a doua întâlnire cu Miss Marple, alți oameni n-o mai duceau prea bine.”
Însă pentru Jane Marple viața arată exact așa și ar fi probabil infinit mai plictisitoare dacă nu s-ar ivi toate aceste enigme și dacă nu și-ar pune imediat la treabă simțul detectivistic extraordinar.
Mai mult, volumul surprinde, prin efortul comun al celor douăsprezece autoare, nu doar fascinanta lume a lui Miss Marple, ci și latura înduioșătoare a micilor plăceri care îi fac fiecare zi mai savuroasă, de la o brioșă dulce până la tricotat sau amintirea unui Crăciun de poveste („Crăciunul lui Miss Marple” de Ruth Ware):
„Casa mare și întortocheată de la țară era plină cu copii de vârsta ei – ca și de o pleiadă de mătuși, unchi și tot soiul de rude care acum, din păcate, nu mai erau pe lume –, care jucau genul de jocuri pe care părinții moderni le interziceau ca fiind mult prea periculoase. Snapdragon fusese preferatul ei, în care înșfăcai stafide dintr-o farfurie cu coniac în flăcări – o distracție pe cinste și însoțită de multe țipete și degete arse, își amintea, și le era tare greu bietelor servitoare să îndepărteze arsurile de pe covorul din camera copiilor.”
Nu simțim nici măcar o secundă că nu avem în fața ochilor rânduri scrise de Agatha Christie, iar acesta este un mare merit al volumului pentru că, să recunoaștem, nu ne-am fi dorit oare ca aventurile lui Pip din Marile speranțe să continue? Oare n-am avut și nu avem personaje preferate în literatură despre care am vrea să citim în continuare dintr-un roman fără final? Cei care iubesc aventurile și enigmele din cărțile Agathei Christie au acum în fața lor o Miss Marple autentică, renăscută din dragostea pentru cea care a dat lumii magia unor personaje precum Jane Marple și Hercule Poirot.
În povestirea „Împărăteasa de jad” de Jean Kwok avem parte, din nou, de întregul puzzle care îi definește munca autoarei bine-cunoscute: personaje care atrag atenția prin diferite detalii sau comportamente, un loc nou (de data aceasta ne aflăm la bordul vasului care dă titlul acestei povestiri, în drum spre Hong Kong), protagoniști noi și o poveste captivantă pe care o aflăm odată cu dezlegarea misterului.
Pentru detectivul nostru preferat, poate că enigma cea mai mare va rămâne întotdeauna aceeași: „ce fapte cumplite se săvârșesc doar din pricină că nu-i altceva de făcut”. Și, în același timp, Miss Marple reușește să se afle în preajma acestor enigme care trebuie deslușite, iar fiecare zi vine la pachet cu indicii noi sau cu mistere și mai adânci. Universul Agathei Christie fascinează cititorii prin multitudinea de elemente care îndeplinesc misiunea de care Miss Marple ar fi, cu siguranță, încântată: să nu ne plictisim. Să ne lăsăm captivați și fascinați, să dăm voie curiozității noastre copilărești să ne poarte de-a lungul unui volum care, prin douăsprezece povestiri, ne oferă douăsprezece enigme și douăsprezece motive de încântare.

„Miss Marple. 12 povestiri noi”, Editura Litera, anul publicării: 2023, nr. pagini: 368
Cartea poate fi cumpărată de la:

Fotografie reprezentativă: Alessio Soggetti / Unsplash
scrie un comentariu