comunicate de presă evenimente recomandări

Alex Schulman la București – 15 februarie 2025

scris de citeste-ma.ro

Alex Schulman, autorul romanelor Supraviețuitorii și Gara Malma, apărute la Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei”, vine la București pe 15 februarie pentru a participa la prima ediție a Nordic Festival, desfășurat între 13 și 16 februarie (programul complet aici).

Sâmbătă15 februarie, la ora 17.00, vă invităm la un eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), în care Alex Schulman va fi în dialog cu Marius Chivu despre cărțile scriitorului suedez, precum și despre alte laturi ale carierei sale – de jurnalist, blogger și renumit realizator de podcasturi.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Discuția are loc în limba engleză.

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Mai multe detalii aici.

„Nimeni nu surprinde mai bine ca Schulman dramele copilăriei și repercusiunile acestora de-a lungul vieții.“ — Le Figaro

Supraviețuitorii (traducere din suedeză de Elena-Maria Morogan)

Hipnotizant, cu o structură originală, bestsellerul suedez Supraviețuitorii, apărut în 2020, s-a impus ca o mare revelație internațională, fiind tradus în 33 de țări. Schulman scrie apăsător și acut senzorial despre copilărie, cu secretele și, mai cu seamă, cu traumele care lasă urme adânci.


Gara Malma (traducere din suedeză de Andreea Caleman)

Un tren, trei generații și destinele lor împletite: toți protagoniștii călătoresc spre gara Malma și nici ei, nici cititorul nu știu cum sunt legate destinele lor și nici nu anticipează că ceea ce se întâmplă la destinația finală le va redefini viața. Gara Malma pune reflectorul pe secrete de familie și traume transmise de-a lungul generațiilor, dar mai ales pe căutarea adevărului care poate schimba totul.


ALEX SCHULMAN s-a născut în 1976 la Skåne, în partea de sud a Suediei, și a crescut în suburbia Farsta a orașului Stockholm. A urmat studii de cinematografie, literatură și filozofie la Universitatea din Stockholm. Are o strălucită carieră de jurnalist, blogger, crainic și producător TV. Încă din 2012 conduce cel mai popular podcast săptămânal din Suedia, Alex&Sigge, cu câteva sute de mii de ascultători. Debutul literar al lui Alex Schulman a avut loc în 2009, cu romanul autobiografic Skynda att älska (Grăbește-te să iubești), dedicat tatălui său, Allan Schulman, jurnalist și producător de televiziune. Acestuia i-au urmat alte două romane autobiografice: în 2011, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (Să fii cu ea), despre soția sa, și, în 2016, Glöm mig (Uită-mă), despre relația cu mama alcoolică, ales Cartea anului în Suedia, în 2017. În 2018 a publicat romanul Bränn alla mina brev (Arde-mi toate scrisorile), devenit bestseller în Suedia. Finalist la Premiul literar al publicației Svenska Dagbladet și la Premiul Adlibris, romanul lui Alex Schulman din 2020, Supraviețuitorii (Överlevarna; Humanitas Fiction, 2022), devine în scurt timp bestseller internațional, fiind tradus în 33 de țări și întâmpinat elogios de criticii literari și de cititori. De aceeași primire entuziastă se bucură și Gara Malma (Malma station, 2022; Humanitas Fiction, 2024), povestea a trei generații care nu-și pot vindeca rănile.

MARIUS CHIVU este scriitor, editor și traducător. E absolvent al Facultății de Litere a Universității din București. În 2012 a debutat cu volumul de poezie Vântureasa de plastic (ed. a doua, Humanitas, 2018; Premiul pentru debut ale Uniunii Scriitorilor şi premiul revistei Observator Cultural). La Editura Humanitas a publicat jurnalele de călătorie Trei săptămâni în Himalaya (2012, 2016), Trei săptămâni în Anzi (2016) și Trei săptămâni în Atlas (2023, Premiul revistei Ateneu și Premiul Agenției de Carte pentru Memorialistică), iar la Editura Polirom cartea de interviuri literare Ce-a vrut să spună autorul (2013) și volumul de proză scurtă Sfârşit de sezon (2014/2022; nominalizări pentru Cartea anului 2014 la Gala Industriei de Carte și Gala Radio România Cultural). Din 2011, împreună cu Florin Iaru, ține cel mai longeviv atelier de creative writing din România. Este redactor al revistei Dilema, realizatorul radio-talk-ului cu scriitori All You Can Read de pe UrbanSunsets.com și co-moderatorul podcastului Cronicari Digitali. Din 2020 este editorul antologiei anuale de proză scurtă KIWI (Polirom).

despre autor

citeste-ma.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu