Îmi place să cred că relațiile interumane se construiesc exclusiv pe încredere și pe respect, dar urmărind știrile zilnic, sunt tot mai îngrozită de câtă agresiune există atât în cupluri cu relații oficializate, cât și între tineri care abia încep să aibă o viață sexuală activă. În astfel de clipe, mă gândesc că avem nevoie nu doar de educație sexuală, ci mai ales de educația consensului.
Acesta este filonul central al cărții „Rough” de Rachel Thompson, carte care, din păcate, încă nu e tradusă în limba română. Cu un subtitlu extrem de actual, „how violence has found its way into the bedroom and what we can do about it”, cartea ne oferă o imagine foarte amplă asupra violenței în formele sale cele mai diverse. Autoarea Rachel Thompson este jurnalistă specializată în sex, dating și relații interumane, iar această pregătire profesională îi permite să analizeze impactul sporit al acțiunilor violente care se întâlnesc tot mai des în dormitoarele cuplurilor.
Am ascultat cartea în format audio și trebuie să recunosc că m-a cutremurat în multe feluri. Și ce e cel mai îngrozitor: autoarea nu inventează bicicleta. Ea doar pune pe hârtie niște idei extrem de importante, cum ar fi fetișizarea invalizilor, lipsa educației consensului în raporturi sexuale, discriminarea și rasismul între persoane de rase diferite care se angajează într-o relație. Toate aceste puncte luate la un loc ne oferă o sincronicitate, un soi de fir roșu care pare să clarifice anumite incertitudini.
Știu că s-ar găsi cititori care s-o învinuiască pe autoare pentru o doză de exagerare și de teribilism, dar dacă stai să reflectezi la statisticile existente înțelegi că această carte doar deschide cutia Pandorei. Conform unui raport UNICEF din 2024, peste 370 de milioane de fete și femei – adică una din opt – au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale înainte de a împlini 18 ani. Atunci când sunt incluse și formele de violență sexuală „fără contact”, precum abuzul online sau verbal, numărul crește la 650 de milioane, sau una din cinci.
Deși fetele și femeile sunt cele mai afectate, băieții și bărbații nu sunt excluși. Se estimează că între 240 și 310 milioane de băieți și bărbați – aproximativ unul din unsprezece – au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie. Aceste cifre cresc la 410-530 de milioane atunci când sunt luate în considerare și formele de violență fără contact.
Prevalența violenței sexuale variază în funcție de regiune. Africa Subsahariană înregistrează cel mai mare număr de victime, cu 79 de milioane de fete și femei afectate (22%), urmată de Asia de Est și de Sud-Est cu 75 de milioane (8%) și Asia Centrală și de Sud cu 73 de milioane (9%).
Aceste statistici subliniază necesitatea unor strategii globale de prevenire și sprijin pentru a combate eficient toate formele de violență sexuală împotriva copiilor și adolescenților.
Prin urmare, ajung tot mai mult la concluzia că fundalul educațional pe acest subiect este sărac sau desuet și astfel de cărți precum „Rough” au menirea să ne trezească printr-un șut în fund, la propriu. În plus, mi-a plăcut că jurnalista abordează și subiecte despre care până acum nu s-a prea discutat: că nu e ok să folosim denumirea de „porn revenge”, ci că ar trebui să vorbim despre „abuz sexual digital”, despre nevoia reînnoirii acordului în practici sexuale și despre faptul că o persoană poate oricând să se răzgândească.
„Rough” este o carte care dă de gândit și care e necesară pentru tineri, dar și pentru adulți cu mari carențe la capitolul educație sexuală și emoțională. Cine știe, poate o astfel de lectură i-ar ajuta să înțeleagă că există loc de mai bine și că sexul e doar despre plăcere, fără durere și fără senzația aia de forțare cu care unii bărbați sau unele femei s-au obișnuit de-a lungul timpului.

Rachel Thompson, „Rough”, Square Peg, anul publicării: 2021, nr. pagini: 368
scrie un comentariu