cărţi pentru copii cronici recomandări

Fanni: seria de cărți pentru copii, dedicată dezvoltării inteligenței emoționale, premiată în Finlanda

Suntem încă departe de a avea un segment impresionant dedicat dezvoltării inteligenței emoționale la copii și suntem încă și mai departe de a vorbi suficient de mult despre acest subiect, de a face educație în acest sens sau de a le citi copiilor suficiente cărți despre gestionarea emoțiilor, despre depășirea fricilor, dezvoltarea empatiei, despre motivație sau curaj.

Seria Fanni, publicată recent la Editura Galaxia Copiilor, cuprinde șase volume care au fost premiate în Finlanda cu Premiul de Stat pentru publicații informative și care sunt esențiale pentru dezvoltarea inteligenței emoționale în rândul celor mici. Cele șase volume sunt: Fanni și Ghemul din stomac, Fanni și Termometrul emoțional fermecat, Fanni și Leneșul relaxat, Fanni și Ligrul agitat, Fanni și noaptea înfricoșătoare și Fanni și gemenii arțăgoși.

Fiecare volum în parte gestionează cu succes și candoare prin texte atent elaborate temele majore pe care inteligența emoțională le presupune, încununând fiecare volum cu exerciții captivante și utile create de cele două psihoterapeute care semnează această serie: Heidi Livingston și Julia Pöyhönen. Mai mult, fiecare carte cuprinde o secțiune de informații dedicate adulților care învață, la rândul lor, cum să ofere o bună educație celor mici în această privință, cum să îi ajute să învețe mai ușor să își identifice și gestioneze emoțiile, punând alături de ei bazele unei inteligențe emoționale sănătoase.

În plus, fiecare carte din serie cuprinde o poveste deosebită, cu ilustrații pe măsură și cu teme variate, având un scop comun: acela de a veni în sprijinul copiilor și părinților deopotrivă pe drumul care e adesea plin de obstacole emoționale și provocări diverse. Întreaga serie ne amintește de importanța pe care trebuie să o acordăm emoțiilor în viața noastră și, în același timp, de responsabilitatea pe care o avem, mai ales în calitate de părinți, de a ne informa în această privință, de a ne educa și de a fi exemple pentru cei mici când vine vorba de gestionarea emoțiilor sau de autoreglarea emoțională. Vom regăsi astfel în cărți informații detaliate precum cele de mai jos:

„Pe lângă hrană, odihnă și alte nevoi importante pentru supraviețuire, omul mai are nevoie de siguranță de relaționare cu alți oameni, de apreciere și împlinire de sine, dar și de acceptarea ideilor proprii. Emoțiile sunt mesaje care semnalează anumite nevoi și ne ajută să ni le satisfacem. De exemplu, nevoia unui copil speriat de a se simți în siguranță este satisfăcută atunci când adultul îl ia în brațe.

O bună inteligență emoțională presupune identificarea și exprimarea diferitelor emoții pe care le simțim noi și cei din jur, precum și exprimarea acestora într-un mod transparent și ușor de înțeles. Pe măsură ce își dezvoltă abilitățile emoționale, copilul reușește să identifice de ce, în ce situații și din cauza căror nevoi apar anumite emoții. Astfel, învață să-și regleze intensitatea emoțiilor și să apeleze la rezolvarea creativă a problemelor pentru a satisface în mod corespunzător nevoile proprii și pe ale celorlalți.”

sau

„Starea de activare este un continuum în care pendulăm de-a lungul zilei, de când ne trezim până intrăm în faza de somn profund. Într-o stare optimă de activare, copilul se simte odihnit și are cele mai bune condiții pentru a-și valorifica la maximum abilitățile emoționale și sociale și pentru a învăța lucruri noi. Hipoactivitatea este o stare de nepăsare sau de apatie, în timp ce hiperactivitatea îngreunează concentrarea și statul pe loc. Emoțiile puternice afectează și ele starea de activare: de pildă, bucuria și furia pot duce la hiperactivitate, iar frica și tristețea la hipoactivitate”.

Pe lângă poveștile captivante cititorii primesc astfel și secțiuni detaliate privind inteligența emoțională.

În miezul poveștilor, personajele descoperă că au frici, că au de întâmpinat obstacole, că e nevoie de curaj, învață empatia și au conversații prin care cei mici pot înțelege mult mai ușor în ce fel își pot gestiona emoțiile și cum pot face față unor situații pe care le pot întâlni la școală sau la grădiniță, la locul de joacă sau în cercul de prieteni:

„La venirea serii, totul este pregătit pentru petrecere. Părinții au împodobit frumos ringul de dans, iar repetiția generală a orchestrei este pe cale să înceapă. Obosit, Ralf se tolănește în brațele mamei sale, iar privirea i se luminează pe loc:

– Acum m-am prins, le șoptește el prietenilor săi. Pentru mine, cel mai relaxant este să stau în brațele mamei mele.

Zâmbește mulțumit, iar ceilalți îi urmează exemplul. Cât de minunat este să asculți muzică frumoasă în brațele calde și protectoare ale unui părinte! Gata cu stresul!”

Un lucru este cert, fiecare volum în parte își îndeplinește cu succes misiunea de a-și captiva și fermeca audiența tânără, reușind totodată să o educe și să transfere un alt segment educațional și către părinți. Copiii vor descoperi, cu ajutorul lecturii, cum să identifice și să-și însușească mijloace de reglare emoțională, cum să adopte mecanisme care să îi facă să se simtă în siguranță, cum să gestioneze frica, în ce mod să își liniștească propriul corp ș.a.m.d. Un exemplu de acest fel e strecurat, din nou, într-o conversație în care micii prieteni descoperă doar una dintre metodele care pot funcționa pentru a găsi curajul în ei înșiși:

„ – Oare cum putem învăța să fim și noi curajoși? se întreabă Lili.

– Curajul este deja în voi, dar se poate pierde cu ușurință printre gândurile înfricoșătoare. Trebuie să învățați să-l scoateți la suprafață, îi răspunde tatăl ei, pe un ton misterios.

Cei patru prieteni îl ascultă cu atenție.

– Eu am o mantra personală, adică o formulă magică de încurajare, pentru situațiile în care mi-e teamă: “O să mă descurc”. Repet această mantra în sinea mea și așa reușesc să-mi găsesc curajul de a acționa, în ciuda fricii. Dar fiecare trebuie să-și creeze propria mantra, un gând încurajator la care poate apela de câte ori este nevoie, le explică el în continuare.

– Deci putem învăța să ne depășim fricile dacă găsim… mantra potrivită ca să scoatem curajul la suprafață! rezumă Lenni.

– Întocmai, zâmbește tatăl său.”

Părinții învață în ce fel îi pot sprijini pe cei mici și, totodată, în ce moduri își pot îmbunătăți chiar ei aspectele care țin de inteligența emoțională.

De la o mai mare încredere în sine și reglarea eficientă a emoțiilor și până la dezvoltarea aptitudinilor sociale și a abilităților cognitive, inteligența emoțională joacă un rol pe care avem datoria de a nu-l nega. De multe ori, considerăm în mod greșit că cei mici nu au de ce să fie supuși stresului, nu au motive de supărare și nici nu ar trebui să se înfurie. Toate aceste cărți vin să ne amintească de emoțiile valide și reale ale copiilor, punându-ne totodată în față o oglindă prin care să reflectăm și să învățăm alături de micii cititori un fel nou de a face loc emoțiilor în viața noastră, îmbunătățind, totodată, relațiile cu proprii copii.

Cărţile pot fi cumpărate de la:

…iar dacă doriţi să susţineţi citestema.ro (mulţumiri!):


Fotografie reprezentativă: Jessica Rockowitz / Unsplash

despre autor

Mihaela Pascu-Oglindă

Scriitoare şi critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București.

A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon, urmat de „Memoria corpurilor” în 2018 și volumul de poezii „Mijloace nefaste de supraviețuire” (2021).

Din octombrie 2019 a înființat clubul de lectură CititOARE care se organizează lunar. Cronicile de carte apar pe citestema.ro și în Suplimentul de cultură.

scrie un comentariu