La 30 de ani de la debut, scriitorul britanic Jonathan Coe a încântat publicul din Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, într-un dialog cu Marius Chivu și cu cititorii care i-au adresat întrebări. A fost evenimentul care a încheiat prima zi a celei de-a cincea ediții a Festivalului internațional de literatură și traducere Iași – FILIT.
Am văzut în Jonathan Coe un scriitor fermecător, elegant prin felul în care știe să fie serios cu chestiunile amuzante și amuzant cu chestiunile serioase. Născut la Birmingham acum 56 de ani, Coe a precizat că, deși a debutat oficial în urmă cu 30 de ani, scrie de la 8 ani, când a finalizat un soi de microroman, în vreo 150 de pagini scrise de mână, pe care tatăl său, entuziasmat, le-a cules și transformat, spre dezamăgirea fiului, în 20 de pagini dactilografiate.
Marius Chivu l-a orientat pe Jonathan Coe atât spre latura politică și istorică a romanelor sale – „când scrii ficțiune istorică, scrii de fapt despre prezent”; „n-o să scriu un roman despre Donald Trump; el este deja un personaj grotesc și comic, deja s-a scris, ce-ai mai putea adăuga la el?” – cât și spre cea premonitorie, Coe povestind în „Casa somnului”, înainte ca subiectul respectiv să devină o modă, despre un bărbat care își face operație de schimbare a sexului după ce se îndrăgostește de o lesbiană.
- Despre responsabilitatea scriitorului și despre umor
Coe a spus că mulți dintre cititori i-au mărturisit că preferă să citească în pat sau la plajă, adică în situații oarecum nepotrivite pentru o lectură sumbră. De aceea, scriitorul crede că ar fi nepotrivit să-i ofere cititorului o experiență întunecată, în locul bucuriei și a relaxării la care acesta se așteaptă.
„Responsabilitatea mea ca scriitor este de a reflecta totalitatea condiției umane, în ansamblul ei, și cum aș putea să fac asta fără umor? Trebuie să-i ofer plăcere cititorului, asta în primul rând. Bucuria este parte din contractul meu cu cititorul.”
- O recomandare
Romanul „Tom Jones” de Henry Fielding, un roman care are de toate, umor, politică, romantism și emoție, dar și formă arhitecturală.
- O rugăminte și un sfat pentru tineri
„Tinerii să facă o treabă mai bună decât generația mea… I-aș sfătui să rămână tineri și să păstreze acel idealism și acea tinerețe cât de mult pot. Să nu vă fie frică să scrieți despre nimic.”
- O carte interesantă încă netradusă în română
Jonathan Coe a vorbit despre ea cu drag, ca despre una dintre cărțile sale voluminoase, la care a muncit foarte mult: „Like a Fiery Elephant – The Story of B S Johnson” – biografia unui scriitor avangardist, care, după ce a publicat 7 cărți autoreferențiale, s-a sinucis la vârsta de 40 de ani.
Coe a publicat 11 cărți, 8 dintre ele fiind traduse în limba română, la Editura Polirom. Cel mai recent titlu tradus la noi: „Expo `58” (Polirom, 2014).
scrie un comentariu