fragmente recomandări

„Țipă cât poți” de Moni Stănilă – fragment

scris de citeste-ma.ro

„Țipă cât poți” de Moni Stănilă a apărut recent în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom.

Editura Polirom; anul publicării: 2020; colecţia Ego. Proză; nr. pagini: 176

Simona Popescu: „După un roman fantasy pentru copii, Războiul solomonarilor, Moni Stănilă recurge la elemente de fantastic și de basm pentru a crea, de data asta, o autoficțiune deghizată. Personajele sunt toate feminine. De fapt, ar trebui întrebuințat singularul: cartea se deschide cu Una, Una Stanilovski, poetă și jurnalistă în jur de 40 de ani (ca și Moni Stănilă, născută în 1978), care se va multiplica, într-un scenariu aproape oniric, în câteva ipostaze, în Noua, Prima, Drei (cea mai tânără, de 17 ani), a Opta și, pe ultima pagină, Alta, ca într-un final deschis. Una e nostimă, cu savoir-vivre, dar și credincioasă și microbistă (trăsături ale autoarei, pentru cine o cunoaște), celelalte adăugându-se unui personaj colectiv, un fel de Alice cu mai multe fețe, dar nu în Țara Minunilor, ci în Țara Timpului. Țipă cât poți: un roman aparent feeric, de fapt o carte despre identitatea multiplă, despre viață și despre trecerea ei.”

Dan Coman: „O carte absolut surprinzătoare. Un roman insolit și curajos, plin de umor, candoare și ironie, cum n-am mai citit de multă vreme în literatura noastră. O poveste atipică, spusă inteligent și abil, cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un permanent joc al apropierilor și distanțelor. Un text proaspăt și dinamic despre identitate și alteritate, construit fragmentar, cu o scriitură precisă și densă, asemănătoare când structurilor poetice, când jurnalului, când textelor vechi/sacre. O istorie personală de la Una la Alta, conturând, alături de Noua și Drei, unul dintre cele mai interesante personaje feminine din literatura de azi.”


Fragment

Undeva prin aprilie, Noua avea din nou să se autodepăşească. Pe pragul uşii era o altă pagină de ziar, datată chiar în acea primăvară:

Poeta Una Stanilovski e dată

în continuare dispărută

Deşi poliţia din România şi cea din Republica Moldova au depus eforturi considerabile pentru a afla unde a dispărut poeta Una Stanilovski, ea nu a fost de găsit. Zvonul că şi‑ar fi rupt piciorul în timp ce soţul ei se afla pe Coasta de Azur s‑a dovedit o minciună cu moţ inventată de poetă pentru a chiuli de la revista Literatura integrării europene jos cu socialiştii mincinoşii afară armata rusă din Transnistria.

Scriitorii de pe ambele maluri ale Prutului au făcut ample demonstraţii de solidaritate exact pe malurile omonime ca să îşi exprime îngrijorarea: „De parcă ar fi fugit în pădure să îşi facă o casă cu patru etaje!“ – a rezumat scriitorul Cosmin Perţa la primele proteste. „Nu înţelegem deloc, tocmai anunţase apariţia unei cărţi de poezie în care vorbea despre fuga pe o insulă. Eu zic că ar trebui cercetate insulele”, a conchis şi poeta Ana Puşcaşu. Editorul Insulei, Gavriil Ţărmure, a declarat: „Odată cu dispariţia, cartea a început în sfârşit să se vândă! Probabil e o manevră de marketing foarte bine pusă la punct. Nu putem decât să îi urăm la mulţi ani întru dispariţie!”.

Mişcarea scriitorilor a durat câteva minute întregi. După ce s‑au săturat de solidarizat cu poeta dispărută, s‑au apucat de pescuit, spre disperarea vameşilor. Până acum scriitorii români de sub tricolorul fără păsărică au prins cu 150 de grame mai puţin peşte decât scriitorii români de sub tricolorul cu păsărică. Presa verifică informaţia unui scriitor (celebru) de limbă rusă stabilit în Canada, conform căreia scriitorii de pe malul drept al Prutului ar fi adus pe şestache peşte de la Nistru şi din iazuri doar ca să câştige competiţia şi să fie invitaţi la concursuri internaţionale de pescuit în Italia.

De supărare, soţul poetei, reputatul scriitor A.S., a refuzat să se întoarcă de pe Coasta de Azur, unde îşi duce suferinţa şi pierderea cu consolarea actriţei Scarlett Johansson, de care îl leagă o prietenie mai veche de şapte săptămâni.

Desigur că şi informaţia conform căreia poeta s‑ar ascunde în localul U Zlatého Tygra, Husova 228/17, Prague 110 00, Czech Republic, e una verificată constant DE DOUĂ LUNI DE ZIL E de un grup de microbişti de la Oastea Fiară‑Zimbru Chişinău. În fiecare seară, ei trimit rapoarte amănunţite despre neprezentarea poetei în localul cu pricina. „E la fel de prezentă ca Bohumil Hrabal”, au consemnat ei în ultimul raport, silind Cabinetul Apărării Naţionale să ceară extrădarea domnului

Bohumil Hrabal pentru un interogatoriu amplu.

PS: Preşedintele Republicii Moldova, închis la nebuni, consideră dispariţia poetei o consecinţă firească a anunţului său de anul trecut că în viitor va candida şi pentru fotoliul prezidenţial al României, dacă se pune problema reunirii acestei părţi cu poporul moldovenesc de limbă română.

Ce a jignit‑o cel mai tare pe Una a fost adaosul cu pixul de pe pagina de ziar: „FC BAYERN MÜNCHEN A PIERDUT DIN NOU. CRED CĂ NEUER ŞI‑A RUPT IAR PICIORUL. HAHAHA!!!!:))))))“.


Cumpăraţi cartea:

despre autor

citeste-ma.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu