Vă propunem (doar) trei cărţi pentru această lună, trei noutăţi care sigur nu vă vor dezamăgi.
Prima carte propusă este „Marele Experiment” de Jeffrey Eugenides. Apărut în colecţia Biblioteca Polirom, seria Actual, „Marele Experiment” este primul volum de proză scurtă al celui care, pentru romanul „Middlesex”, era distins cu Premiul Pulitzer în anul 2003. Personajele de aici – o femeie la 40 de ani, care organizează o „petrecere de inseminare”, un poet ratat, o elevă de liceu – se află în pragul unor crize, iar prozele au întorsături surprinzătoare de situaţii.
„Umorul în povestirile lui Eugenides vine din faptul că nici un personaj nu e pregătit să se descurce în lumea în care trăieşte, sau cel puţin nu în ce a devenit lumea. Peste tot, inocenţa este călcată în picioare.” – The New York Times
Vă recomandăm şi o poveste din Ghana secolului XVIII, cu două surori vitrege, care nu ştiu una de existenţa celeilalte. În „Drumul spre casă” de Yaa Gyasi (Editura Litera), una dintre cele două surori se căsătoreşte cu un englez şi duce o viaţă confortabilă, iar cealaltă este capturată într-un raid asupra satului ei. Cartea urmăreşte vieţile paralele ale celor două surori şi ale descendenţilor fiecăreia timp de opt generaţii.
„Drumul spre casă ţese o naraţiune palpitantă. Gyasi dă glas nu doar unei singure voci sau unui moment izolat, ci unui cor răsunător de opt generaţii.” – Los Angeles Review of Books
De la Editura Humanitas Fiction, credem că v-ar plăcea ce-a de-a doua carte în limba română a autorului israelian Etgar Keret. „Şi, deodată, cineva bate la uşă” a fost tradusă în 26 de limbi şi oferă acelaşi mix surprinzător de banal şi imaginaţie cu care Keret ne-a obişnuit odată cu „Şapte ani buni”. Portretele lui Etgar Keret sunt o oglindă pentru diversitatea lumii şi o dovadă a faptului că fiecare vârstă are ceva ridicol, dar şi ceva sublim.
„Un scriitor nemaipomenit… cum nu e altul printre cei pe care-i ştiu. Vocea noii generaţii.” – Salman Rushdie
scrie un comentariu