„Ce veți găsi în Felii de lămâie:
O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, care adună micro-universuri diferite, populate cu personaje de tot felul:
Două cupluri, unul matur și blazat și altul de tineri căsătoriți, care petrec împreună câteva zile de vacanță în Deltă; un soț plictisit și cu tendințe voyeuriste, o tânără puțin fandosită, o furtună și o călătorie de coșmar pe lacul Golovița, ca o părăsire a paradisului. (Zâni și Iubi)
O adolescentă blocată într-o dramă de familie pe care nu pare s-o înțeleagă, un cap de iepure adus la școală fără știrea părinților, un ochi de iepure care dispare fără urmă. (Ochiul de iepure)
O femeie care vorbește întruna pe o bancă în parc și o nebună, poreclită Plânge-apa, care se ridică la cer ca un abur în urma unei ploi de vară. (Felii de lămâie)
Doi îndrăgostiți care s-au despărțit în condiții dramatice în tumultuoasa iarnă a lui ’89 și care se reîntâlnesc după douăzeci de ani într-o atmosferă sufocată de regrete și vinovăție; o rememorare a trecutului și o blocare în prezent. (A zecea parte)
Un poștaș care s-a chinuit toată viața cu un nume prost ales pe care, odată ajuns la pensie, se hotărăște să-l schimbe. (Numele)
Un bunic singuratic și o nepoată curioasă, dornică să afle cine este femeia necunoscută cu care se întâlnește bunicul. (Ca la șah)
Tanța, vecina pe care toți am avut-o sau pe care o vom avea măcar o dată, pe care credem că o știm, dar care ne ia mereu prin surprindere. (Tanța recită Luceafărul)
*
O carte de proză scurtă în care puteți deveni, puțin, sau poate mai mult, autor. Pentru că, în funcție de ordinea povestirilor, le veți vedea și le veți înțelege altfel. Pentru că acel ceva care rămâne după fiecare povestire va influența felul în care o veți simți pe următoarea.
*
Citiți-o dacă vreți să-i cunoașteți pe Zâni și Iubi, dacă sunteți curioși de ce vrea poștașul pensionar să-și schimbe, abia acum, numele, dacă vreți să știți povestea nebunei Plânge-apa, dacă vreți să vă amuzați sau să vă întristați. Și, mai ales, dacă v-ați gândit vreodată că oamenii sunt de două feluri: cei care taie lămâia în felii subțiri și cei care o taie în două, storc jumătățile și apoi le aruncă.” – Anca Vieru
Editura Polirom; anul apariţiei: 2015; pagini: 224.
Anca Vieru este absolventă de politehnică şi a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare a schimbat ingineria cu ştiintele umaniste. A început să scrie de câţiva ani şi a publicat în mediul online şi în volumele colective Moş Crăciun & co. (Editura Art, 2013) şi Ficţiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv iniţiat de Florin Piersic jr. Felii de lămâie a apărut în luna ianuarie 2015, la Editura Polirom, acolo unde, în curând, va fi publicat noul roman al Ancăi Vieru, Spulberatic.
scrie un comentariu