Aceasta nu este o carte despre Trump, ci despre America şi felul în care s-a scufundat ea într-o mare de nepăsare. Demersul lui Bob Woodward, jurnalist celebru în State datorită implicării în ancheta care a dus la demisia preşedintelui Nixon, fotografiază fidel această stare de fapt, pornind de la modul în care Donald Trump, susţinut sau nu de ruşi – mai degrabă, da, sugerează Woodward – s-a cocoţat pe scaunul de preşedinte al uneia dintre cele mai puternice ţări din lume.
Românii se vor identifica uşor şi vor înţelege rapid cum a funcţionat sistemul pentru ca unul ca Trump, un om apolitic şi un afacerist cinic, să câştige alegerile prezidenţiale, iar apoi să dovedească, în scurt timp, toate defectele care ar fi trebuit să nu-l califice la o aşa onoare: un tip impulsiv, grobian, mincinos şi iresponsabil, a cărui unică preocupare în viaţă a fost să arate că poate.
Spun că românii vor înţelege uşor, pentru că ei sunt obişnuiţi cu cei care se cocoaţă pe umerii puterii ajutaţi de o armată întreagă de slujitori. Ei bine, Trump are parte inclusiv de oameni care-i subtilizează actele de pe birou, pentru a feri naţiunea americană de vreo semnătură catastrofală a preşedintelui. Omul poate declanşa un război mondial pornind de la o notă de pe Twitter, iar camarila lui ştie asta. De aceea, cartea lui Bob Woodward surprinde tocmai mişcările halucinante din jurul lui Trump, necesare pentru a ţine haosul în interiorul Casei Albe şi a lăsa cât mai puţine lucruri să transpire către presă ori către celelalte mari puteri mondiale.
„Frica” de aici nu e neapărat frica lui Trump, cât cea a celor din jurul său, frica de actele sale iresponsabile, care ar putea scufunda rapid America într-o zonă din care n-ar mai putea-o scoate nici măcar istoria ei măreaţă. Nu trebuie să fii nici republican, nici democrat ca să vezi că alegerile câştigate de Trump au fost contextuale şi extrem de bine gândite de o echipă pe măsura cinismului său.
E sau nu e Trump împotriva avorturilor? Contează mai puţin, important e să spună în campanie că e pro-viaţă. Şi aici intervine probabil cea mai importantă calitate a lui Trump: maleabilitatea. Deşi impulsiv şi orgolios, el îşi ştie interesul, ca un copil gata să urle şi să se târască în magazin pentru o jucărie. Astfel, se poate comporta ca şi cum ar fi convins de ceva ce, în adâncul său, n-ar susţine în veci. La nivelul acesta, deşi n-a fost niciodată un om politic, se poate spune că are vână politică.
„Trump auzise de conflictele din Casa Albă. Lui îi plăceau dezacordurile manifestate agresiv. Acestea permiteau exprimarea unei game largi de opinii. Armonia putea duce la o gândire ternă, de grup. Preşedintele îmbrăţişa haosul şi îi plăcea ca pământul să se cutremure sub el.”
Am început cartea ca să-mi dau seama dacă Trump e un tip deştept şi extrem de puternic sau un manipulabil dus de vânt şi de noroc acolo unde nimeni n-ar fi crezut că poate ajunge. Bob Woodward sugerează că Trump nu funcţionează singur, însă el a fost suficient de inteligent ca să poată profita de alţii. Şi a avut marea şansă a unui contracandidat cu slăbiciuni, de care ai lui au ştiut cum să se agaţe, pentru a-i construi campania.
Însă dincolo de Trump şi imaginea lui publică ori mai mult decât vocaţia unui om în legătură cu o funcţie atât de importantă, cartea lui Bob Woodward este înfricoşătoare pentru că arată fragilitatea lumii în care trăim: pe structuri superficiale, însă cu o manipulare la nivel de artă, orice minciună poate fi transformată în adevăr, orice incompetent poate părea în ochii a milioane de oameni un soi de salvator.
„Make America Great Again” va trebui să fie sloganul celui sau celei care va veni după Trump, care va avea unul dintre cele mai dificile mandate din istoria ţării, unul reparator. Faptul că o astfel de carte a apărut în timpul preşedinţiei lui Trump e un plus pentru libertatea de exprimare din America. Va fi interesant de văzut ce se va scrie după ce Trump nu va mai fi preşedinte.

Bob Woodward, „Frica. Trump la Casa Albă”, Editura Litera, anul apariţiei: 2019, traducere: Gabriel Tudor, 448 de pagini
Cartea este disponibilă pe elefant.ro şi libris.ro.
scrie un comentariu