Pentru fiecare scriitor există cel puțin o carte a cărei idee se strecoară spontan printre proiectele neterminate ale multor altor creații. Așa a fost Eroi din întâmplare, pe care am început s-o scriu pe neașteptate, tot căutând în minte forme literare pe care elevii să le citească fără a le simți ca obligații din partea profesorilor, dar care, de asemenea, să nu treacă drept ciudățenii năstrușnice scrise doar pentru a face cât mai mulți bani.
Odată conturată ideea seriei, procesul de scriere al volumului Ninsoare de martie a fost unul laborios, durând aproximativ doi ani. Cum publicul țintă erau elevii de gimnaziu, am încercat să construiesc acțiunea în așa fel încât să pornească de la fapte cât se poate de firești din viața unui școlar din zilele noastre, ghidând-o apoi către o aventură antrenantă, în care cititorii ei să se simtă cu adevărat eroii unor întâmplări pline de adrenalină și suspans.
Subiectul cărții debutează, cum spuneam, într-un mod firesc: din motive diferite, patru colegi de clasa a cincea, Darius, Victor, Rozi și Tincuța, ajung la școală într-o dimineață de martie, tocmai când, din cauza unei avertizări de ninsoare și viscol, cursurile fuseseră suspendate. În sala de sport, cei patru găsesc nu mai puțin de 40 de căței de diferite rase închiși într-un țarc. Prezența în școală a unor persoane necunoscute îi face să creadă că animalele fuseseră furate și de aceea se hotărăsc să le salveze. Sunt însă surprinși și întorși din drum de administratorul școlii, care le oferă o explicație cât se poate de credibilă pentru prezența cățeilor în școală: un iubitor de animale care îi salvase dintr-un adăpost îi ținea acolo din cauza ninsorii neașteptate. Cu toate acestea, evenimentele ulterioare pun sub semnul întrebării această versiune și îi conving pe cei patru copii tot mai mult că primul lor gând fusese cel corect. Din acest moment, acțiunea îi poartă ca într-un veritabil thriller în locații și medii care pun din plin la încercare limitele emoționale și fizice ale micilor detectivi de ocazie.
Personajele cărții sunt desprinse din realitatea imediată și întruchipează tipuri pe care le poți identifica ușor în peisajul școlar al vremurilor noastre. Dincolo de spontaneitatea evenimentelor, așa cum remarcă chiar protagoniștii, fiecare dintre cei patru este un „copil abandonat” al societății românești contemporane. În plus, modul în care aceștia reacționează la întâmplările neașteptate este cât se poate de obișnuit: se sperie, se ceartă, vor să renunțe. Totuși, atunci când este nevoie, dau dovadă de o intuiție și un curaj ieșite din comun.
Eroi din întâmplare – Ninsoare de martie este o carte care se adresează „copiilor” de orice vârstă, o carte scrisă cu bucurie și cu o energie veselă care să lumineze frunțile cititorilor dincolo de orice provocare a vieții.
Cartea este disponibilă la:
Profesor, scriitor și doctor în filologie, Liviu Chifane s-a născut în luna lui gustar a anului 1982, la Tulcea, în inima Dobrogei. Anii copilăriei i-a petrecut la Sulina, loc pitoresc al cărui farmec aparte i-a inspirat romanul de aventuri pentru copii și tineret, Copilul Deltei, publicat la Editura Datagroup în anul 2014.
După absolvirea Liceului Teoretic „Jean Bart” din Sulina, urmează cursurile Facultății de Litere și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. În 2006 finalizează programul de masterat „Teoria și practica textului”, iar în martie 2019 i se acordă titlul de doctor în domeniul literaturii postcoloniale.
Creațiile sale literare în proză se regăsesc în volume colective precum „Vara visurilor mele” (Ed. Amurg sentimental, 2013), Conexiuni (Ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu, 2013), Moștenirea Văcăreștilor (Ed. Bibliotheca, Târgoviște, 2012) și în reviste literare precum Fereastra, Dor de dor, Boema, Vatra veche, Hyperion sau Oglinda literară. De asemenea, publică versuri în Antologia Concursului național de poezie Juventus 2013 (Ed. Tracus Arte, 2013), Cartea Concursului de Poezie „Peregrinări” (Dublin, 2013) sau Drumețul incendiar (Nr. 3, martie 2003).
Scris cu gândul la elevii cărora le este profesor la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, romanul Ninsoare de martie este primul volum din seria Eroi din întâmplare, care se adresează spiritului de erou din fiecare copil.
Textele de la rubrica „Scriitorii, despre cărţile lor” sunt scrise de autorii cărţilor respective pentru site-ul citestema.ro. Preluarea se poate face cu menţionarea sursei şi link către articol.
scrie un comentariu