interviuri

Marian Coman: „Unele întâlniri sunt providenţiale”

O echipă a Grupului Editorial Nemira a participat în urmă cu câteva zile la ediţia WorldCon-ului de la Dublin, un eveniment la care ar vrea să ajungă orice iubitor de fantasy şi science-fiction. Marian Coman, scriitor şi redactor-şef al Armada (imprintul de SF, Fantasy şi Thriller al Nemira), povesteşte pentru citestema.ro puţin din uimitoarea experienţă de a fi fost la WoldCon şi de a-l fi intervievat, printre alţii, pe faimosul George R. R. Martin.

– Marian, ai participat recent la a 77-a ediţie a Convenţiei Mondiale de Science-Fiction şi Fantasy, de la Dublin. Cum ţi s-a părut atmosfera de la acest eveniment grandios?

– În urmă cu trei ani, am fost la Convenția Europeană de Science-Fiction de la Barcelona. Îmi amintesc că am apreciat organizarea evenimentului și calitatea panelurilor. WorldCon-ul este însă la un alt nivel. Desfășurată în cel mai important centru expozițional din Dublin, convenția a adunat mii de iubitori de fantasy și science-fiction din toată lumea, iar printre invitați s-au numărat mulți dintre cei mai importanți scriitori de gen. Naomi Novik, Mary Robinette Cowall, Victoria Schwab, Madeline Ashby, John Scalzi, Joe Abercombrie, Joe Hill sau Peter V. Brett sunt câteva nume alese la întâmplare dintre scriitorii aflați acum pe val și care au fost prezenți la Dublin. Lor li s-au adăugat veterani precum Joe Haldeman și celebrități precum George R. R. Martin. Nu au lipsit cei mai importanți editori de gen, agenți literari, artiști și jurnaliști, adică toată spuma fantasticii mondiale. Nici nu e de mirare, fiindcă punctul culminant al evenimentului a fost decernarea premiilor Hugo, cele mai importante distincții ale genului, iar gala a fost cu adevărat impresionantă. Câteva zeci de persoane, printre care am avut bucuria și onoarea să ne aflăm și noi, au avut ocazia să participe și la tradiționala petrecere a looser-ilor, un party organizat an de an de George R.R. Martin, de această dată în fabrica de bere Guinness.

– Să le spunem cititorilor că nu ai fost la Dublin doar ca pasionat de SF şi fantasy, ori ca redactor-şef al Armada, imprintul de SF, Fantasy şi Thriller al Grupului Editorial Nemira, ci şi ca un soi de super-reporter, cu misiunea de a realiza câteva interviuri de răsunet. Printre ele, publicat deja de Mediafax, a fost primul realizat vreodată de un român cu marele George R. R. Martin. Cât de greu este să obţii un astfel de dialog?

– Am mers la Dublin alături de colegele mele de la Nemira, Ana Nicolau și Alexandra Florescu, iar întâlnirile din Irlanda au fost rodul unei munci de echipă care a început cu multă vreme în urmă. Ne-am dorit foarte mult să îi întâlnim pe scriitorii pe care îi publicăm în Armada și să aducem de la ei pentru cititorii din România interviuri, fotografii, informații proaspete. Este un demers care continuă tot ceea ce facem la Armada, unde încercăm să publicăm cărțile prezentului, adică ceea ce literatura F&SF oferă mai bun acum. Să conectăm cumva publicul de la noi cu ceea ce se întâmplă în prezent în domeniu, fără să uităm, firește, romanele clasice ale genului. Întâlnirea cu George R. R. Martin, la fel ca toate celelalte pe care le-am avut la Dublin, a fost pregătită cu săptămâni înainte. A fost un schimb serios de emailuri între colegii mei de la Nemira și reprezentanții autorilor. Și e firesc să fie așa. La nivelul acesta și la un asemenea eveniment, programul unui scriitor precum George R. R. Martin este teribil de încărcat. Succesul realizării acestei întâlniri este meritul colegilor mei de la PR.

Ce poţi să-mi spui despre celelalte interviuri, unde şi când vor fi ele publicate?

– Alexandra a avut parte de un excelent dialog cu Peter V. Brett, al cărui roman „Tronul de cranii”, a patra parte din seria „Demon”, se află deja la precomandă pe nemira.ro. Pe reportofonul meu se mai află două interviuri – unul cu Madeline Ashby, autoarea romanului „Orașul companiei”, iar celălalt, cu Joe Haldeman, cel care ne-a dat „Războiul etern”, un roman SF în care scriitorul american a distilat experiența acumulată în războiul din Vietnam. Interviurile vor apărea în viitorul apropiat, cel mai probabil pe blogul Nemira.

George R. R. Martin, cu ediţia Nemira a uneia dintre cărţile sale celebre

Sigur te-ai simţit ca în rai în timpul interviului cu creatorul lumilor din „Cântec de gheaţă şi foc”. Cum te-ai pregătit pentru întâlnire şi cum ţi s-a părut scriitorul George R. R. Martin dincolo de povestitorul pe care-l ştiai deja din ce citiseşi?

– Am citit primul text semnat de George R.R. Martin, în anii ’90, pe când eram doar un copil. Este vorba despre povestirea „Regii nisipurilor”, iar textul ăsta mi-a alimentat în mod esențial dragostea pentru literatura SF. Apoi, mult mai târziu, am dat peste seria „Cântec de gheață și foc”. A urmat serialul, iar lumea a luat-o razna. Ce vreau să spun este că îl iubeam pe Martin înainte să devină un superstar. Așa că în fața lui am fost mai mult decât emoționat. Îmi amintesc că am repetat întrebările întreaga zi, dar când el a intrat în mica sală în care am avut întâlnirea, aproape că le-am uitat și a trebuit să-mi consult în mod repetat agenda. Am făcut de-a lungul timpului zeci de emisiuni TV și am intervievat o sumedenie de oameni. Premieri, interlopi, politicieni, actori ori scriitori. Nu a mai contat deloc. În fața lui George Martin, am fost din nou copilul care tocmai citise „Regii nisipurilor”. Din fericire, Ana și Alexandra au fost lângă mine pe parcursul întâlnirii. Își vor aminti mereu, cred, cum îmi tremura mâna pe reportofon. Apoi este esențial să spun că George Martin însuși emană multă căldură. Deschis, generos, cu zâmbetul pe buze, a avut darul să ne încarce cu o energie aparte. La zece minute după întâlnire, pe malul râului Liffey, am realizat că tocmai fusesem fericit.

Marian Coman

– Cum te schimbă, ca scriitor, astfel de întâlniri cu scriitori recunoscuţi pe plan mondial? Cum te ajută ele în scrisul tău?

– Asta este greu de spus. Dar simt că astfel de momente schimbă ceva esențial în mine. Nu, geniul nu se ia, iar întâlnirea cu un mare scriitor nu te face să scrii mai bine. Însă empatia din timpul dialogului te forțează să îți schimbi perspectiva, să sorbi ceva din starea celuilalt, să prinzi nuanțe pe care nu le-ai fi mirosit altfel. Cred că unele întâlniri sunt providențiale. Nu toate, dar unele au darul să-ți influențeze destinul într-un mod pe care nici nu ți-l poți imagina. Nu știu dacă acestea se numără printre ele, dar discuțiile cu Martin și Haldeman au fost, cu siguranță, momente pe care nu o să le uit vreodată.

– Folosesc ocazia asta şi ca să aflu ce mai pregăteşti în Armada. Se apropie toamna literară şi, cu siguranţă, ne așteaptă surprinze de la Nemira. Poţi să divulgi câteva titluri?

– Da, ne pregătim intens pentru această toamnă. Continuăm seria „Dune” în Armada Clasic, mergem mai departe cu seria „Witcher”, o să avem un thriller intitulat „Soția bancherului”, precum și un nou roman de Stephen King. Iubitorii de fantasy nu ar trebui să rateze „Argintul preschimbat”, romanul lui Naomi Novik premiat anul acesta cu Locus și finalist la Hugo și Nebula. Avem și ceva pentru fanii serialului „Stranger Things” și anume romanul „Suspicious minds”, semnat de Gwenda Bond. Mai sunt, firește, și alte titluri, dar mi-ai cerut doar câteva, așa că o să mă opresc aici.


În fotografia reprezentativă (de la stânga la dreapta): Alexandra Florescu (PR Nemira), Ana Nicolau (director Nemira), scriitorul George R. R. Martin şi Marian Coman (redactor-şef Armada/Nemira)

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu