cronici recomandări

Oare chiar suntem singuri? – despre „Extratereştrii. Ce spune ştiinţa despre viaţa în univers” de Jim Al-Khalili

Jim Al-Khalili a pornit acest volum de la întrebarea lui Enrico Fermi – laureat Nobel pentru fizică. „Unde sunt?”, a rostit Fermi, în 1950, la un prânz pe care-l lua cu colegii de la Laboratorul Naţional Los Alamos din New Mexico. Adică, dacă universul despre care am aflat până acum e atât de vast (500 de miliarde de stele numai în Calea Lactee), unde sunt extratereştrii?

Cartea încearcă să afle şi unde sunt, dar şi cum ar putea ei să arate. Pentru asta, Al-Khalili, fizician britanic născut în Irak, foarte prezent în media britanice cu comentariile sale ştiinţifice, a strâns un colectiv de autori din mai multe zone, încercând o abordare cât mai amplă a subiectului. Aşadar, a pus la un loc cosmologi şi astronomi, care reflectă asupra locului nostru în univers, astrobiologi, care încearcă să-şi dea seama de ce ar fi interesaţi extratereştii să ne viziteze, jurnalişti – atenţi la aşa-zisele prezenţe pe Pământ ale extratereştrilor, consemnate şi atât de exploatate de mass-media, experţi în neuroştiinţe cognitive şi inteligenţă artificială, care ne oferă exemplul unei caracatiţe – un exemplu pentru o minte structurată total diferit de cea umană, şi atunci de ce nu ar fi şi extratereştii nişte forme de viaţă care există în afara unui corp aşa cum şi-l imaginează cei mai mulţi azi, de umanoid?; apoi, există în carte şi parapsihologi care analizează teoriile conspiraţiei şi chiar şi amintirile false ale celor care susţin că s-au întâlnit cu sau că au fost răpiţi de extratereştri.

Pe lângă aceste direcţii, care în niciun caz nu cuprind exhaustiv acest subiect amplu şi cu atâtea ramificaţii, Al-Khalili a considerat necesar să citim şi opiniile unor specialişti în ştiinţe spaţiale şi în geologie planetară. Pot oare sateliţii unor planete gazoase, precum Jupiter şi Saturn, adică nişte sateliţi precum Europa, Enceladus sau Titan, pot ei să găzduiască forme de viaţă, fie această viaţă chiar şi microbiană?

Nu lipseşte de aici nici o sinteză a prezenţelor literare a extratereştrilor, aceştia fiind exploataţi nu doar ca nişte omuleţi verzi, ci şi în forme cu totul surprinzătoare. La fel, găsim în carte şi o trimitere la modul în care au „evoluat” extratereştrii în filme – iar direcţia este clară: de la stângăciile implicate de limitările tehnologice ale producătorilor (cu oameni îmbrăcaţi în tot felul de costume ciudate), la posibilităţile tehnologice uluitoare de astăzi, când se poate simula drept formă de viaţă aproape orice.

Şi ca să merite şi mai mult să citiţi cartea aceasta, Al-Khalili a chemat şi geneticieni, zoologi sau astrofizicieni care să povestească despre cele mai noi modalităţi de cercetare ale vieţii din univers. Punctele de vedere sunt diverse şi uneori chiar nu cad de acord, însă tocmai în diversitatea aceasta stă farmecul unei dezbateri. Căci a dezbatere seamănă cartea, uneori cu foarte multe informaţii de digerat – multe dintre ele fascinante –, genul de alăturare de opinii care aduce lumină asupra unui subiect uriaş. Dacă există sau nu viaţă dincolo de noi? Cei mai mulţi din cartea asta sunt convinşi că da.

„Dacă suntem cu adevărat singuri în acest cosmos uriaş, atunci trebuie să ne lămurim de ce suntem atât de aparte. De ce universul pare să fie reglat atât de fin încât să permită existenţa vieţii, pentru ca apoi s-o găzduiască într-un singur colţ al său?”

Ar părea atât de inutil să fim singurii din univers cu acest tip de viaţă, atât de inutil în raport cu fineţea reglării universului… Doar că, veţi vedea şi citind volumul coordonat de Jim Al-Khalili, deşi s-au făcut şi se fac progrese umitoare în cercetare, unica afirmaţie pe care o poate avea cineva astăzi vizavi de existenţa extratereştrilor este aceasta: „…nu ştim dacă universul este plin de viaţă sau dacă viaţa a evoluat numai pe planeta noastră”.

Cea mai plină de nonsens şi cea mai devastatoare concluzie ar fi că suntem chiar singuri şi că am apărut întâmplător, doar noi, doar aici. Iar cea mai entuziasmantă ar fi că nu suntem singuri, ci că există acolo, undeva, o specie care a evoluat asemenea omenirii şi care ne caută cu nişte instrumente care nouă ne sunt astăzi inaccesibile.

Jim Al-Khalili, „Extratereştrii. Ce spune ştiinţa despre viaţa în univers”, Editura Humanitas, anul publicării: 2020, nr. pagini: 256, traducere din engleză de Tudor Călin Zarojanu


Puteţi cumpăra cartea de la:


Fotografie reprezentativă de Marat Gilyadzinov pe Unsplash

despre autor

Constantin Piştea

Editor-coordonator citestema.ro.

scrie un comentariu