Fostul fotbalist, actualul deţinător de club şi antrenor de fotbal Gheorghe Hagi a lansat recent o nouă carte despre sine. Lansarea a fost marcată de un eveniment de anvergură, iar cartea are parte de propriul portal de promovare, un site care nu face altceva decât să preia comenzile pentru acest volum.
Preţul cărţii? 399 de lei în condiţii de precomandă.
Domnul Hagi spune că volumul are, totuşi, 200 de pagini, de unde şi preţul. Se pare că aspectul este cel al unui album, cu multe fotografii inedite, însă fostul fotbalist a pus accentul în promovarea cărţii pe valoarea cunoştinţelor despre fotbal pe care le împărtăşeşte cu această ocazie.
Am fost fotbalist, antrenor, manager de Academie. Totul e construit în timp. În carte veți vedea tot ce s-a întâmplat... OK, nu e așa ieftină. Dar are 200 de pagini. Le mulțumesc celor care au făcut-o. Au muncit foarte mult. - Gheorghe Hagi, la evenimentul de prezentare a cărţii, 5 februarie 2025 (sursa: gsp.ro)
Preţul este ridicol de mare. El rivalizează cu cel al unei enciclopedii Larousse în calitate grafică de excepţie şi plasează produsul în mod clar pe un raft al cărţilor foarte greu accesibile. Cele mai multe biografii ale sportivilor, din orice ţară ar fi ei, nu depăşesc media de 20-25 de euro. Şi poate că aceasta nu este o biografie, ci un fel de album, cum sunt cele ale pictorilor celebri. O carte de colecţie, pe care o aşteaptă fanii, indiferent de preţ.
Totuşi, probabil nu l-a informat nimeni pe domnul Hagi câte cărţi citeşte pe an în medie un român. Sau câţi bani dau pe cărţi românii. Ori, cel mai probabil, publicul său ţintă nu este românul mediu. Atunci care este cititorul vizat de această carte?
Este, oare, copilul care se trezea nopţile în vara lui ’94 pentru a-l vedea pe Hagi ducând Naţionala României aproape de semifinalele Mondialului american? Sunt oare cei care fugeau de la serviciu pentru a sărbători marile victorii ale Generaţiei de Aur? Ori, poate, cei care mustăcesc şi astăzi la clipul de YouTube în care fotbalistul Hagi îl apostrofează pe un jurnalist cu mustaţă în timpul unei conferinţe de presă?
Preţul cărţii lasă loc de multe interpretări. Ce mi se pare clar e că nu orice român îşi poate permite o carte la acest preţ. Cred că trebuie să fii un admirator puternic al fostului sportiv şi actual manager pentru a pune deoparte suma cerută pentru 200 de pagini.
Şi asta mă face să cred că poate Gheorghe Hagi nu s-a gândit decât la câţiva colegi de generaţie şi la o mână de personalităţi cu ceva mai mulţi bani decât media, care din respect faţă de el şi pentru a-i arăta direct susţinerea, vor achiziţiona mai multe exemplare. O variantă greu de înţeles. Cum greu de înţeles e orice altă variantă.
E posibil ca efortul editorial să fie acoperit de încasări, iar aici includ şi eventualul shadow writer. E suficient ca un singur om de bine, potent financiar, să cumpere 100-200 de exemplare pe care să le ofere cadou. Însă cartea nu ajută la ceea ce Hagi şi-a dorit de la bun început: ca ideile sale şi felul în care le-a urmărit de-a lungul carierei să ajungă la cât mai mulţi.
Gheorghe Hagi este una dintre cele mai inteligente personalităţi sportive din România. Dificultăţile sale de exprimare sunt compensate de cele mai multe ori de conţinutul mesajelor, şi pentru mine el este un element de echilibru în peisajul fotbalului românesc pe care îl urmăresc de câteva decenii.
Tocmai de aceea, a-l vedea expus în felul acesta mi se pare dezamăgitor. Dacă dorea să ajungă la oamenii obişnuiţi cu acest volum, trebuia să găsească o formulă prin care să coboare mult preţul, eventual să compenseze costurile editoriale cu o sponsorizare. Însă aşa cum arată situaţia acum, totul nu e decât o afacere exclusivistă, care nu are cum să atingă în mod pozitiv publicul iubitor de fotbal (şi de carte) din România.
Iar la cum a fost gândită campania de promovare, nici nu a fost consiliat pe măsura valorii sale umane şi sportive. Să vrei să ajungi cu un volum premium, dar de nişă, la mulţi cititori într-o ţară în care cititorii sunt tot mai rari presupune o înţelegere deformată a realităţii. Şi dacă nu vrei să ajungi la cât mai mulţi cititori, de ce mai scrii, de ce mai publici?
Sursa foto: shop.hagi10.ro
scrie un comentariu