cronici kooperativa poetică poezie recomandări

„Perfecțiunii îi e frică de noi” și devine ființă cu frici – despre volumul Iarinei Copuzaru

Copiii pot oferi cel mai bine o definiție a perfecțiunii, asta nu pentru că știu că nu s-au născut perfecți, ci pentru că dau acestei lumi imaginea unei perfecțiuni axată pe imperfecțiunea înconjurătoare. Și în acel moment, da, poți spune că „Perfecțiunii îi e frică de noi”, cum o face Iarina Copuzaru în recentul volum apărut la editura Cartex.

Pornind de la trauma unei fetițe pentru care spitalul și accesoriile ei (seringi, suporți, proteze, instrumente) sunt parte din viață, Iarina Copuzaru prezintă familia cu traumele colaterale prin care reprezentanții ei trec. Din trecut vin momente care doresc să se integreze în prezent și să rămână mereu actuale pentru aparținători, astfel încât nimic să nu revină la „normal”, așa cum ar trebui, ci totul să se întipărească ca o perfecțiune a lucrurilor în prezent. Cum spune „tataie”:

într-o zi o să

scutur

prunul ăsta și ultimul fruct o să fie

un sâmbure roșiatic

la fel ca visele mele din Siberia

când nu credeam că voi

mai ajunge aici

Deși volumul nu este împărțit în mai multe părți, se deosebește o primă secţiune în care fetița face o descriere/istorisire a ceea ce se întâmplă cu ea și familia ei din punctul său de vedere, direct spre personajele înconjurătoare. În poezia Cicatrice notează pentru fiecare membru al familiei câte o propoziție care să descrie personajul. (ex. Mama: Tufele de bujori sunt incendiile noastre când nu se mai întâmplă nimic.) Sunt prezentate vizitele la doctor, discuțiile din spitale:

doctorul le spune să nu-i mai zică ham

„e mai mult așa, un fel de proteză”

Trauma morții surorii, moment în care fetița trece pe locul doi în toată această copilărie plină de evenimente prea dure pentru un copil:

și Raluca într-un coșciug cât un culcuș

de iepuri și privirile

voastre spre chipul meu fără

identitate

Apoi a doua secţiune a volumului începe să sedimenteze traumele din prima parte așa cum viața de fapt ne face involuntar să trecem peste toate necazurile pe care ni le oferă într-un exces de frică a perfecțiunii față de noi. Trecerea se simte ca o monotonie și la un moment dat simțeam oarecum un plictis, oarecum normal având în vedere impactul dur pe care prima parte îl are asupra cititorului. Dar de fapt această a doua secţiune ne aduce în normalitate, o Reașezare/Pâinea noastră tăiată felii, putrezirea memoriei, mecanica lucrurilor de lemn.

s-a făcut dimineață prea repede și

bunica mătura viscolul ținând o

lebădă neagră de aripi în loc de

mătură

după ce oamenii căraseră în saci toate

păsările, chiar și pământul unde

îngropasem cojile

Aceasta este natura lucrurilor și de fapt concluzia la care ajunge Iarina Copuzaru. Da, perfecțiunii îi este frică de noi, pentru că normalizăm imperfecțiunea, o trăim și facem din ea bucurie, speranță, iar când este prea dură o considerăm dorința lui Dumnezeu. Așa se umanizează perfecțiunea și devine ființă cu frici, poate și cu nevoi, dar ne este peste mână să i le recunoaștem.

Un volum care arată sentimente fără să le spună, nu definește perfecțiunea, ci ne arată lipsa ei, dar și cum se trăiește fără ea. Dar până la urmă ce este perfect pe lumea asta?

Fâșii

tatăl meu a inventat memoria

tăciunii aprinși.

a atins

pământul s-a făcut iarbă

unde s-a odihnit trupul lui

acolo a încolțit crinul

tinerețea și fructele de lumină i s-au

desprins

din umeri

pentru el a

crescut iarba, am cosit-o și am

acoperit cu ea

40 de nopți.

tatăl meu a inventat

frigul

dintre licoarea stacojie și casă,

lăcustele încinse cu miere și

un vertij de ninsoare a stat

la-ncheietura mâinii


dar cel mai mult și mai mult

s-a străduit să facă rost de

două fâșii care voiau să

mă apropie

de mine.

Iarina Copuzaru, „Perfecțiunii îi e frică de noi”, Editura Cartex, anul publicării: 2024, nr. pagini: 92

Cartea poate fi cumpărată de la:

Dacă vrei să susţii site-ul, click sau scan (mulţumiri!):


Fotografie reprezentativă: Piron Guillaume / Unsplash

despre autor

Constantin Buduleci

Constantin Buduleci (n. 1979, Cisnădie) este pasionat de scris și citit. În 2022 a apărut la editura Tracus Arte volumul de poezie „Orașul covoarelor”. A publicat proză în revista Iocan și versuri în revistele Oglinda literară, Revista de povestiri, Viața medicală și OPT motive (platformă online). În 2016 a luat Premiul I pentru proză acordat de revista Dor de Dor (Călărași). A participat în 2019 la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și inițiat de Casa de cultură din Cisnădie și în perioada 2020-2022 la Atelierele Mornin’ poets coordonate de Simina Diaconu și Andrei Zbîrnea. Scrie cronică literară în revista Planeta Babel și pe site-ul citestema.ro. De profesie este economist.

adaugă un comentariu

scrie un comentariu