
Editura frACTalia; anul apariţiei: 2018; pagini: 191.
„Scara (AB4) a pornit de la un vis, în care îmi apăruse imaginea centrală, cea a apartamentului, împreună cu două personaje şi câteva elemente interpuse. M-am trezit uşor surprins de cele văzute, am luat caietul şi m-am apucat să notez frânturile de imagini ce, nu cu mult timp în urmă, formaseră în mintea mea un film clar. Aşa a început prima zi. După care s-a legat firul narativ şi a căpătat o structură, ce a fost publicată cu sprijinul editurii frACTalia.
Despre Scara (AB4) aş spune că este romanul formării mele post-universitare, care a culminat cu ineditele cursuri ale optzecistului Alexandru Muşina şi a continuat cu pasiunile legate de literatură şi muzică. Dacă ar fi să-l descriu, aş spune că este un roman al contradicţiilor vizionare, un roman care aduce patternuri şi motive originare într-un prezent cât se poate de palpabil. Vorbim despre o scară de bloc, cu oameni care îşi duc traiul liniştiţi, dar care ascunde o poveste nebănuită.
Cumva în oglindă, lumea tinereţii, a exuberanţei şi a anarhiei vizionare intră în tandem cu rutina, cu lentoarea unor gesturi şi acţiuni, cum ar fi comutarea televizorului între ştiri şi telenovelă şi se dizolvă într-un imaginar pe linie strămoşească. De aici şi legătura cu grupa de sânge AB4.
Aş spune că Scara (AB4) este şi locul unde socializarea ajută la rezolvarea contradicţiilor interioare, unde bârfa aduce un surâs în colţul buzelor şi unde mirosul de ceapă devine un ceas deşteptător pentru furnicarul din interiorul ei.
Detaşat, aş spune: ce să caute, dom’le, într-un roman o telenovelă lângă Pink Floyd, o fantezie carnală lângă un batic lăsat lângă o icoană şi un mesaj patriotic de inspiraţie postmodernistă, lângă o cristelniţă? Nimic, nu? Însă toate aceste aspecte au un loc aparte în Scara (AB4) şi tu, ca cititor, vei reuşi să te transpui în mintea unui personaj, ca mai apoi să nu-ţi dai seama când te-ai dat de partea celuilalt. Pentru că #scaraAB4 este despre atunci şi acum, despre o realitate şi o post-realitate.” – Dorian Dron
scrie un comentariu