cronici kooperativa poetică poezie recomandări

Societatea hiperconștientă și imperativul responsabilității în „Thanato Hotel” de Livia Ștefan

scris de Carla Boboc

Poezia Liviei Ștefan îmi era complet necunoscută înainte să citesc volumul de poezie Thanato Hotel. Am descoperit pe parcurs o lectură într-adevăr dură și inconfortabilă, așa cum scrie Ramona Boldizsar pe coperta patru.

Prin volumul Liviei Ștefan treci ca printr-un tunel, nu știi ce urmează, unde se termină și nici ce te așteaptă, dar ești circumspect datorită titlului. Nu am regăsit o temă centrală a volumului, deși există un personaj recurent, Laura Palmer, căruia poeta i se adresează de multe ori. Livia Ștefan scrie poezie care pare confesivă unind teme precum singurătatea, înstrăinarea, viața dureroasă a femeilor ignorate de societate, universalizând experiențe unice.

În poemul „camera zero. l’appel du vide.” se construiește o întreagă imagine a omului în mijlocul necunoscutului, a omului care nu se regăsește în ceea ce cunoaște și ce-a cunoscut toată viața („construiesc acest sistem complex această matrice / în care deja te ascunzi”). Deseori pe parcursul volumului e puternic nuanțat un dialog în gol, mai degrabă un monolog cu răspunsuri imaginate adresat Laurei Palmer.

O subtemă a volumului poate fi realitatea nefericită a secolului în care trăim, cu toate schimbările majore pentru care omul nu e pregătit. Livia Ștefan aduce în prim-plan un context realist, dureros, și se folosește de cotidian pentru a pregăti o pseudo-confesiune care poate să-l zguduie până și pe cel mai ignorant lector:

Fragment din „camera 409. Investiții directe în turism per capita.”

„cu tine cresc și ficatul

colesterolul, uitarea

crește numărul zilelor pontate

cresc dobânzile bancare, cresc

copiii cartierului și dispar

ascunși în trupuri cocârjate

în irascibilitate și irațional

în mașini second hand

în ținute lejere, în atacuri de panică și fobii

cresc ofertele pentru vacanțe perfecte

crește și teancul de chitanțe

cresc hipermarketurile și spațiile de parcare și

distanțele dintre oameni

crește grila TV și crește numărul

de followeri pe rețelele de socializare

cresc viteza de alienare

și tăcerea”

Se conturează astfel o imagine aproape consacrată pentru cititorii contemporani a (supra)populării mediului de către tehnologie, gânduri, și se delimitează un cerc al societății hiperconștiente de realitate și dezamăgite de incapacitatea sa de verticalitate. Livia Ștefan pune pe hârtie o lume care, de fapt, este în mintea tuturor, o lume în care nu mai reușește nimeni să-și audă gândurile, să-și răspundă la întrebări, să aibă timp să acționeze după principii – o lume care devine pe zi ce trece mai înfricoșătoare pentru eul poetic și care dispare doar temporar, atunci când acesta are ocazia să mediteze asupra trecutului.

Volumul Liviei Ștefan este atât meditativ („ce este mai rău/ decât să recunoști că ești singur/ și să nu te asculte/ absolut nimeni”), cât și nostalgic, redând sentimente și peisaje recognoscibile oricui:

Fragment din „camera 522. asasini invalizi. Risqué vaudeville.”

„aceleași gesturi râncede

imitate de generații întregi

aici stăm

și singurătatea noastră

traversează granițe

și singurătatea noastră

traversează indecențe

și toți ne spun

că suntem nimicuri

dar ceva tot mai suntem

noi și patologiile noastre

bine trasate

ceva tot mai

vrem”

Volumul Liviei Ștefan poate funcționa atât pe post de reportofon obligându-te să fii atent la imaginile complexe din viața de zi cu zi, așezându-te în centrul intersecției dintre vină și responsabilitate în societate, cât și pe post de jurnal din tinerețe, cu pagini pline de teamă, necunoscut și anxietate față de lume – astfel, sinuozitatea universului Liviei Ștefan obligă la întrebări și analiză interioară în timp ce pictează portretul unui om singur, meditativ, căruia îi e greu să păstreze aparențele normalității.

Livia Ștefan, „Thanato Hotel”, Casa de Editură Max Blecher, anul publicării: 2019, nr. pagini: 92

Puteţi cumpăra cartea de la:


Fotografie reprezentativă: mymind / Unsplash

despre autor

Carla Boboc

Studiază literatură engleză și franceză la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Îi place să citească și să scrie și spune ca are încredere în postmoderniștii englezi. Dacă o întrebi o melodie de la Seether, cel mai probabil o știe. Își dorește să-și facă timp să mai picteze din când în când.

scrie un comentariu