“Să pornim de la o convenție în parcurgerea textului de prezentare a volumului de poeme (sau a poemului conceptual, după indicațiile regizorale ale editorului Iulia Militaru) Turneul Celor Cinci Națiuni (frACTalia, 2017). Pentru următoarele minute, fie ele cinci sau zece, cărțile de poezie din România nu au tiraje de 200 de exemplare și nici nu sunt ascunse de librarii de mall în depozitele inundate (permanent) de la subsol. Pentru următoarele cinci minute, poezia invadează terenul central de la Wimbledon, iar în lojele ticsite cu boluri pline de căpșuni stau ei, cititorii ideali. Pentru următoarele cinci minute, poezia apare cu litere argintii pe tabela de marcaj de la cel mai recent Super Bowl. Înainte de meci, pe scena poezie urcă într-o ordine mai mult sau mai puțin aleatoare Ingmar Bergman, Lady Gaga, Sólstafir cu a lor Fjara, Nightwish, Rafa Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Syd Barrett, Jürgen Klopp, Alex Ferguson sau Anita O’Day.

Editura frACTalia; anul apariţiei: 2017
Poezia e vie, e un mix de mai multe arte, iar în cazul volumului meu sportul capătă o aură de metaforă. Dar sportul din volum nu e propriu-zis tema principală. Și, pentru că nu mă simt total confortabil cu a scrie despre cartea pe care am scris-o și, cu atât mai puțin, de a invita la lectură oameni străini, care stau ascunși de exemplu în colțul cu noutăți al librăriei, voi folosi pentru început o etichetă foarte cool pe care am primit-o de la prietenul și criticul craiovean Gabriel Nedelea. Acestea vede demersurile mele din Turneu ca fiind ale unui poet al generației Netflix. Da,
Andrei Zbîrnea este unul dintre poeții poetul Netflix. El trăiește ancorat în sinapsele rețelelor de socializare. Nu trece o zi fără ca Andrei să posteze ceva pe Instagram.
Spot publicitar: Dacă vă place Stranger Things, probabil că Turneul Celor Cinci Națiuni este următoarea carte pe care trebuie s-o cumpărați (împrumutați) & s-o citiți. Doamnelor, nu vă speriați de pumele argentiniene. Ele pot fi și material didactic pentru copiii dumneavoastră atunci când urmăresc National Geographic HD.
Breaking News: Poetul Sorin Despot a înțeles, la lansarea cărții de la Green Hours, că Turneul Celor Cinci Națiuni înseamnă eliminarea Italiei din rândul Emisferei Nordice. Astfel, domnul Despot a conchis că volumul apărut la Editura frACTalia ridică probleme serioase de corectitudine politică.
Acum, pentru a drege busuiocul, urmează un moment artistic, o bucată de poem din volum. Unii i-ar zice teaser. Mie îmi place să o numesc gustă poemul și apoi cumpără cartea. Tirajul volumului e aproape epuizat. Cele 120.000 de exemplare s-au dat ca pâinea caldă.
sunt cea mai frumoasă ceașcă din menajeria de sticlă
sunt ce vrei să atingi să sorbi să zdrobești între
două stații cu peronul pe partea stângă
sunt ceașca de la ikea pe care ți-o cumperi la reducere
sunt ceașca pe care scrie simion gabi
sunt ceaşca pe care scrie vlad
sunt prima ceașcă în căutarea de pe
bing google e prea mainstream pentru mine
(ceașca de pe raftul de la ikea)
Să știi că nu au trecut încă cele zece minute, chiar dacă te văd foarte agitat. Ai (alte) cinci minute ca să vorbim despre poezia contemporană scrisă în Berceni? Claudiu, ai legătura!
OK, omule! Andrei, spune-ne în câteva cuvinte de ce ar trebui să citim Turneul Celor Cinci Națiuni.
Păi, ce aș putea spune? Pentru că avem de a face cu o confesiune care stinge lumina metaforei sportive, confesiune sau intimitate care este de fapt corpul lui Andrei după ce renunță la hainele monolit de la H&M. Pentru că Andrei nu va scrie un roman până la 40 de ani și va rămâne fidel luptei de guerilla și războiului anti-establishment pe care îl duce alături de Iulia Militaru, Anca Bucur, Mircea-Dan Duță și Felix Nicolau prin Blitz Show Revival (avem și pagină de Facebook) și prin frACTal (ăsta încă n-are pagină de Facebook, că mi-a fost lene). Pentru că dacă veți cumpăra Turneul Celor Cinci Națiuni veți înțelege progresismul de stânga (la nivel ideologic, nu militantist) din volumul trilingv (româno-englezo-danez) pe care Andrei îl pregătește cu Claus Ankersen.
Breaking-news (II): Se va numi Pink Pong volumul, pentru că e un ping-pong prin discografia trupei Pink Floyd.
Ar fi frumos să încheiem convenția textul cu un alt fragment de poem, în speranța că librarii vor scoate cărțile de poezie din depozitele inundate.
pisica îmi scanează fiecare pas greşit
fratele siamez ornează torturi cînd se
plictiseşte de poezia contemporană
alteori se camuflează în costumele vechi
lady gaga îngînînd alejandro alejandro
(menuet)
Criticul ideal ar spune despre Andrei că e deopotrivă eclectic și emergent și că-și poate asorta șepcile rap și cu Netflix, dar și cu Spotify. Criticul ideal locuiește în Craiova.” – Andrei Zbîrnea
Cumpără cartea: cartepedia.ro, carturesti.ro.
Andrei Zbîrnea este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială. Publică în 2011 volumul de poeme Rock în Praga (ed. Herg Benet), urmat de #kazim (contemporani cu primăvara arabă), la aceeași casă de editură, în 2014 și de Turneul Celor Cinci Națiuni la frACTalia în 2017. Poeziile sale au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional, Familia Ramuri, România Literară, Luceafărul de Dimineață. A fost inclus și într-o serie de antologii, printre care: Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte, 2012), Cele mai frumoase poezii ale anului (Adenium, 2014), Ziduri între vii (Zona Publishers, 2015), #Rezist! Poezia (Paralela 45, 2017). În 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares (Galați, Brăila, Sulina) pentru poezie. Este redactor muzical al revistei Observator Cultural și inițiator, alături de Iulia Militaru și Felix Nicolau al serilor de performance poetic Blitz Show Revival. Revista Iliteratura.cz a publicat recent prima traducere din poezia lui Andrei în limba cehă, traducere ce a fost realizată de Mircea-Dan Duță.
Sursa foto reprezentativă: radioromaniacultural.ro
scrie un comentariu