cronici

„Colecționarul” – fascinanta poveste a unui mare colecționar rus de artă

scris de Diana Mateescu

De numele lui Serghei Șciukin se leagă una dintre cele mai impresionante colecții de artă, dar și o mare curiozitate: cum de fiul unui comerciant moscovit a reușit să strângă o colecție așa mare, dar mai ales o colecție atât de stranie pentru timpul ei? Serghei Șciukin a avut curajul de a cumpăra picturi care pe marii colecționari ai acelei vremi îi făceau să strâmbe din nas. Monet, Matisse, Cezanne, Van Gogh, Gauguin, Picasso – se regăsesc în colecția timpurie a lui Serghei Șciukin.

Cartea „Colecționarul” se datorează unei întâlniri dintre Natalia Semenova, istoric de Artă, și André Delocque, nepotul colecționarului. Și-a adus aportul și Alexandra Demskaia, șefa departamentului manuscriselor la Muzeul de Stat al Artelor Frumoase Pușkin din Moscova, la efortul de a reconstitui viața marelui colecționar și imboldul de a investi în piese de artă pe care nimeni nu le considera pe atunci… artă.

„În această carte, autorii au încercat să transcrie în franceză aventurile colecționarului și cele ale colecției, reconstituite în cele trei biografii în limba rusă ale istoricului de artă Natalia Semenova. Au mers de asemenea în căutarea personalității lui Serghei Șciukin, asupra vieții căruia se aștern mari spații goale. Numai o infimă parte a arhivelor sale a fost regăsită de Alexandra Demskaia, șefa departamentului manuscriselor la Muzeul de Stat al Artelor Frumoase Pușkin din Moscova. Scrisorile, mărturiile, amintirile nu redau decât fragmente ale personalității lui. Beverly Kean i-a intervievat pe contemporanii colecționarului, începând cu membrii de familie, dar la aproape 70 de ani după evenimentele pe care le descrie. André Delocque, nepotul lui Șciukin, scrutându-și impresiile atât de puternice ale copilăriei, a încercat să-și readucă la viață bunicul și să se apropie de secretul lui.”

Cartea pornește de la o întrebare pe care mulți și-au pus-o: „Cum a putut acest urmaș al unui prăvăliaș să cumpere atâtea capodopere și cum a îndrăznit acest fiu al unui adept al Vechii Credințe să achiziționeze un panou de Matisse plin de trupuri goale. De unde îi venea un asemenea curaj? Serghei Șciukin, ieșit dintr-o familie de negustori bogați, s-a putut pasiona pentru arta modernă, ceea ce nu-și putea permite nici un aristocrat, încătușat de prejudecăți și de tabuuri familiale. Fenomenul Șciukin este propriu negustorilor, cărora li s-a atribuit o incultură mult exagerată.”

Incredibilul fler al lui Serghei Șciukin în ce privește tablourile se reflectă azi în splendidele săli ale Palatului Trubețkoi, decorate cu Picasso-uri, Matisse-uri, Gauguin-uri etc. Cartea „Colecționarul” cuprinde pagini ilustrate cu fotografii din interiorul palatului. Atmosfera Rusiei de altădată și atmosfera Parisului artistic se îmbină minunat în această carte de colecție, care ne arată că atunci când marile spirite, indiferent de sferă, se întâlnesc posteritatea are întotdeauna de câștigat.

Natalia Semenova, Andre Delocque, „Colecționarul”, Editura Vremea, anul publicării: 2019, nr. pagini: 264

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii.

despre autor

Diana Mateescu

scrie un comentariu