București interviuri

Cosmin Godeanu, în dialog cu Radu Găvan despre Neale Donald Walsch: „Aici este vorba despre un om care predă experiență”

scris de Radu Găvan

Ne facem deseori planuri, speranțe, însă adevărul este că vieții nu prea îi pasă de planurile noastre și uneori ne oferă taman opusul a ceea ce ne doream. Se întâmplă câteodată ca acest răspuns nedorit să fie însă și cel potrivit, doar că atunci, pe moment, nu știm asta. Uneori avem nevoie de un ajutor pentru a ne da seama că acel răspuns era Răspunsul.

Neale Donald Walsch este un autor tradus în 37 de limbi, vândut în milioane de exemplare. Susține conferințe în întreaga lume și, pentru mulți, este un adevărat îndrumător spiritual. Am aflat despre Neale de la o persoană extrem de apropiată – Cosmin Godeanu, acum câțiva ani. Cosmin trecea printr-o perioadă foarte dificilă și, așa cum facem toți, încerca să găsească un sens în ce i se întâmplă. Neale Donald Walsch, prin Conversațiile sale cu Dumnezeu, a venit ca un răspuns, ca o cale spre aflarea unor răspunsuri, spre o stare de liniște, de armonie atât de necesară.

Am admirat întotdeauna oamenii care își trăiesc pasiunile, care se implică cu totul când le place ceva, cei pentru care joaca reprezintă un mod de viață, cei care au suferit atât de mult și totuși au rămas niște copii. Îi admir și îi iubesc pe cei care își găsesc forța în inocență. Avem nevoie de inocență, de puritate, avem nevoie să ne întoarcem la cine suntem cu adevărat.

Condus de pasiunea sa, Cosmin a reușit, împreună cu prietenul și asociatul său, Marius Gheorghițoi, să organizeze nu unul, ci două evenimente cu Neale Donald Walsch. Primul trebuia să aibă loc în octombrie, însă, din motivele cunoscute, a fost mutat pentru anul viitor în noiembrie, și cel de-al doilea (care a venit ca un răspuns la amânarea celui din octombrie) – o conferință online de două zile, care va avea loc chiar luna viitoare, pe 5 și 6 decembrie. Am dorit să stau de vorba cu prietenul meu despre toate acestea – despre Neale Donald Walsch, despre evenimentele la care va participa, despre spiritualitate, despre suferință și despre lumină.

Dragă Cosmin, ce reprezintă Neale Donald Walsch pentru tine?

Neale reprezintă pură inspirație. Este bine de pus în context „reprezintă” pentru că vorbim despre reprezentarea unei stări divine și anume inspirația. Inspirația nu este rodul gândirii, iar Neale a arătat acest aspect. Inspirația este o energie inspirată, primită din adâncul ființei, din oceanul sufletului. Conversațiile cu Dumnezeu își au sursa în acest izvor al inspirației divine.

Neale Donald Walsch nu doar a transcris dialogul, ci ne arată că această conectare nu numai că este posibilă, este chiar inerentă. Este el de fapt un monolog? Este pentru că face legătura dintre Sursă sau ceea ce numim Dumnezeu și extensia ei, care este ceea ce numești tu.

De asemenea, Neale Donald Walsch întruchipează compasiune, blândețe, duioșie.

Cum ai aflat de el, cum ai ajuns să-i citești cărțile, să-i urmărești filmele? 

Prima dată mi l-a pomenit mătușa mea, mi-a spus că a citit o carte extraordinară, dar atunci nu s-a lipit, nu eram pregătit, a doua oară a venit într-un moment de mare suferință. Mă rugam la Dumnezeu să mă lumineze, să înțeleg, și atunci cartea lui Neale Donald Walsch, Conversații cu Dumnezeu, a reapărut în experiența mea și am fost gata nu să o citesc, ci să o trăiesc. Trăirea este cheia. Și poarta s-a deschis, a mea, căci a lui Dumnezeu este veșnic deschisă. Dumnezeu există, e real și ne vorbește, ne comunică. Să fim pe recepție. De altfel, Alchimistul lui Coelho ne vorbește de același lucru.

Cum ai intrat în legătură cu Neale Donald Walsch?

În ianuarie 2019 eram la seminarul lui Neale din Ljubljana și Marius, prietenul și asociatul meu în aceste evenimente, mi-a spus: Ce tare ar fi să îl invităm pe Neale Donald Walsch în România!

Pe moment, am zâmbit și am luat-o ușor, poate un pic în joacă – ce tare ar fi dacă… La acel eveniment am primit numeroase semne și sincronicități, seminarul a fost o experiență cu adevărat unică, am fost extrem de emoționat. Am simțit radiația blândă a acestei om minunat. O putere delicată, oricât de ciudat ar suna. Am avut ocazia să fiu selectat la sesiunea de întrebări și răspunsuri primul dintr-o sală cu peste 1000 de persoane. Și am avut un dialog magnific, de mare sensibilitate. Tema a fost: Există mai multe suflete sau totul este exprimarea unui singur Suflet?

Revenind în țară, la un moment dat, mi-am adus aminte de discuția și de ideea lui Marius de a-l invita pe Neale în România. Într-o joacă, m-am pus pe căutat contacte. Și i-am scris cel mai sincer și inocent email – suntem pasionați de spiritualitate, evenimentul de la Ljubljana a fost minunat, am scris două rânduri despre noi, și am lansat invitația.

Am primit un răspuns conform căruia Neale va micșora numărul de deplasări în afara Statelor Unite în 2020 și că este foarte puțin probabil să se întâmple. Fiindcă totul era o joacă, nu am fost deloc supărat. Am răspuns că în caz că planurile lui se vor schimba, să fim anunțați.

Vara a trecut. Iar în septembrie, într-o dimineață, m-am trezit cu un impuls puternic, parcă ceva mă împingea să survolez website-urile autorilor mei favoriți – Alan Watts, Esther Hicks, Neale Donald Walsch, Eckhart Tolle… Deodată am realizat – ceva se schimbase pe pagina principală a lui Neale, nu pot spune ce anume, și am simțit o chemare puternică să îi scriu.

I-am scris în cel mai simplu, amical și optimist mod. Ceva gen – Let’s see if we can work this out – revenind asupra workshop-ului pe care doream să-l organizăm.

Au trecut vreo 10 zile și într-o seară, când m-am întâlnit cu Marius la o cină plină de revelații într-unul dintre restaurantele noastre preferate, în acea noapte, super energică și inspirată, am primit răspunsul că Neale dorește să dea curs invitației noastre…

Realizarea acestui eveniment a fost rodul inspirației de moment cu moment. Acest eveniment a venit la noi, ne-a fost trimis. Sursa lui a fost o idee neperturbată de gânduri contradictorii și frici inutile. A fost o joacă de copil. Simpla punere în aplicare a acestei idei receptate este răspunsul. Moment cu moment, Sursa, Mama, dacă dorești, ne oferă ghidare și comunicare. Receptivitate este tot ce ai nevoie. Acum câteva zile, am primit următorul răspuns la întrebarea: Care este rolul meu aici?Fii atent și vei ști. Cu voia ta, lasă lucrurile să vină de la Mine.

Cosmin Godeanu (stânga) și Marius Gheorghițoi (dreapta)

Neale Donald Walsch trebuia să vină în România anul acesta, în octombrie. Din cauza pandemiei, evenimentul a fost amânat pentru anul viitor, însă, pentru că voi doi sunteți niște alchimiști, ați reușit să transformați această experiență nedorită într-una pozitivă și ați organizat un alt eveniment live – de data aceasta online – care va avea loc pe 5 și 6 decembrie, anul acesta.

A fost chiar propunerea echipei lui Neale să transformăm evenimentul indoor într-unul virtual. Dar nu am dorit să răpim publicului ocazia de a îl întâlni în persoană la București. Așa că, ținând cont și de numărul mare de bilete vândute, l-am rugat pe Neale să găsim o soluție de amânare. Și astfel am ajuns la 13-14 noiembrie 2021. Când, sperăm, avem încredere că vom putea organiza evenimentul așa cum l-am gândit. 

Totuși ideea de conferință online a revenit, și în septembrie i-am propus lui Neale evenimentul Fii Lumină în întuneric – plecând de la un pasaj cunoscut din Conversații cu Dumnezeu, volumul 2. Am gândit că este potrivit în contextul actual și oamenii au nevoie de inspirație, de lumină în aceste vremuri confuze, tumultuoase. 

Ideea lui Neale, magnifică de altfel, este următoarea: dacă îți dorești lumină sau claritate, devino sursa, originea acelui lucru. Pentru a putea experimenta lumina, trebuie să o generezi. Și ți se oferă întunericul ca un context perfect, de contrast. Acesta este misterul dualității. Ți se oferă întuneric, astfel încât să poți produce lumină. Și vei primi lumina atunci când ai generat-o în întuneric. Aceasta este o metaforă, dar și o realitate. Este misterul alchimiei într-adevăr. Alchimistul transformă negativ în pozitiv. Cunoaște jocul polarității.

Dintre atâția autori spirituali, de ce Neale Donald Walsch?

Pentru că cine are ochi de văzut și urechi de auzit, înțelege că aici este vorba despre un om care predă experiență. Există o trăire profundă ce a generat aceste minunate cărți. Ele în sine nu sunt decât reflectarea acestei trăiri. Există ceva sfânt dincolo de ele. Un mesaj prin care ești invitat să descoperi simplu cine ești.

Neale trăiește asta, și învățând de la el, eu trăiesc asta. Este conștientizarea unei realități imuabile.

Ai un citat favorit din Conversații cu Dumnezeu? Sau mai multe?

„Nu ai venit aici să devii cumva mai mult decât ești. Ai venit aici să fii cine ești. Și să demonstrezi asta moment cu moment.

Devino sursă a ceea ce dorești să experimentezi în viața ta.

Dorești să fii iubit, oferă iubire. Dorești să ai parte de umor, oferă-l.”

Aici aș adăuga: Tot ce oferi cu adevărat, și nu e o cerere ascunsă în spate, se întoarce, pentru că mințile și sufletele ne sunt îngemănate.

Neale Donald Walsch nu a avut o viață prea ușoară. O perioadă a fost chiar homeless. Azi este unul dintre cei mai cunoscuți maeștri spirituali ai lumii. Practic, a renăscut din cenușă. Crezi că din suferință se naște cunoașterea spirituală?

Suferința este o poartă către fericire, nu singura. Și poate fi o ascensiune rapidă dacă te lași purtat înspre răspunsurile la întrebările existențiale pe care viața te face să ți le pui. Și nu rămâi inutil blocat în cercul vicios al autosabotării, plângerii de milă eterne. Pentru că îți garantez, există Răspuns. Dar trebuie să ai credință, adică să fii pe recepție. Dumnezeu ne garantează fericirea în final. Oricum ar fi, părăsești acest stadiu, fie prin ceea ce numim moarte, fie prin moartea nivelului actual de înțelegere și concomitent renașterea într-o nouă dimensiune a percepției. Este o renaștere, este ca o înviere dacă îmi permiți. Suferința este un bun catalizator către trăirea profund spirituală. Am trăit asta. Și într-o seară, Dumnezeu sau Viața sau Inspirația sau Iubirea, numește-O, numește-L cum vrei – mi-a arătat că nu ai nevoie de absolut nimic pentru a fi fericit. Fii fericit! Nu e ceva ce trebuie să obții sau să adaugi, ci e ceva la care trebuie să renunți pentru a fi fericit.

Renunță la orice crezi că stă în calea fericirii tale. Suntem deja fericiți! Eram cu copiii în mall când am avut această senzație de fericire necondiționată. Am împărtășit cu câţiva prieteni de suflet acea senzație de mulțumire și acceptare necondiționată. A fost ca o bună vestire. Nu voi uita niciodată acea seară, acea trăire, acea redescoperire. Că o știam. Ființa mea știa asta. Era o regăsire. O reamintire. Uităm, de aceea suferim. Uităm cine suntem.

Biletele pentru conferința online susținută de Neale Donald Walsch pot fi achiziționate de aici.

despre autor

Radu Găvan

Radu Găvan (n. 1978, București) a publicat romanele Exorcizat (Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut, „Mircea Ciobanu“, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry), Neverland (Premiul I la Festivalul Alexandru Macedonski, tradus în limba germană), Diavoli fragili (nominalizat la Premiile Colin), Isus din întuneric (Premiul „Nicolae Balotă“ al revistei Apostrof), Câine negru, porumbel rătăcitor și volumul de poezie Bestia obișnuinței. A publicat proză scurtă și poezie în reviste și volume colective.

scrie un comentariu