scriitorii, despre cărţile lor

Jurnal de librar – Anca Zaharia

scris de citeste-ma.ro

„Am început să scriu Jurnal de librar fără să-mi dau seama că scriu o carte, fără să plănuiesc. Copleșită de problemele de care mă izbeam – uneori la propriu – zi de zi la muncă, am început să postez constant pe Facebook ceea ce mi se întâmpla, iar fiecare postare era urmată de #jurnaldelibrar sau, o vreme, #librardemall.

Editura Herg Benet; anul apariţiei: 2017; nr. pagini: 176.

Editura Herg Benet; anul apariţiei: 2017; nr. pagini: 176.

E o carte cu care au rezonat mai ales librarii, bibliotecarii și vânzătoarele de la alimentară, dar mai puțin, chiar deloc a fost înțeleasă de cei care nu s-au aflat niciodată de partea „asta” a casei de marcat. Cu care aș fi lovit oricând peste dinți pe cei care cred că trebuie să faci ce vor ei, indiferent cât de aberant e ce vor: să-i închei la șireturi, să-i deschei la pantaloni, să le faci cadou semnul de carte care costă 10 lei și pe care oricum l-ar uita la terasa unde dau 30 lei pe o limonadă pe care o beau pe jumătate.

M-au întristat, pe moment, reacțiile celor care nu au înțeles ce am vrut eu să transmit – sau ce am transmis prost: ah, ce frustrată ești, vânzătoarea de cărți trebuie să facă ce vreau io! Și m-au bucurat enorm reacțiile (numeroase, din fericire) ale celor care au spus că acum sunt mai atenți la cum se comportă în orice fel de magazin, că sunt mai răbdători sau chiar că înțeleg că au în față un om, nu o unealtă sau ștergar de pus sub talpa groasă a pantofului. Iar ce m-a amuzat și mă amuză în continuare e cumva trist și naiv: cei care au impresia că Jurnal de librar e ficțiune.

E puțină creație literară în Jurnal de librar și simt cumva că mă fac vinovată de impostură: realitatea mi-a furnizat, eu am dat copy-paste cu docilitate și-am scos o carte. Ce, nu s-a mai văzut rețeta asta?” – Anca Zaharia

 

Cartea „Jurnal de librar” poate fi achiziţionată de la librăriile online: elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro şi libhumanitas.ro.

 

Anca Zaharia, născută-n ’91 într-o localitate din Bacău, a debutat în 2015 la editura Herg Benet cu volumul de poezie Sertarul cu ură. A urmat, în 2017, Jurnal de librar, care a ajuns mult mai popular decât cartea de debut, într-un timp mult mai scurt. A scris pe Hyperliteratura și-n câteva reviste din țară. O parte dintre poeziile din Sertarul cu ură au apărut în slovenă, în traducerea lui Leo Ciocan, în revista Poetikon. În prezent locuiește într-un Brașov cu care are un fel de love-hate relationship, scrie pe Serial Readers și Cinemap, dar și pe site-ul personal, ancazaharia.ro; este redactor-șef la Zile și Nopți Brașov și plănuiește ca, respectând tradiția de a publica din doi în doi ani, să scoată un noul volum de poezie în 2019. Îi plac ceștile cu cafea și paharele cu vin. Și pisicile. Și traduce, iar cartea de care e mândră la superlativ e „Tu”, o carte despre un librar psihopat care tratează oamenii după cum crede el că merită fiecare.

despre autor

citeste-ma.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu