L-am întâlnit pe Burhan Sönmez anul trecut, la Festivalul Internațional de Literatură de la București, când Bogdan Alexandru-Stănescu l-a anunțat ca viitor autor Polirom, cu romanul Istanbul Istanbul.
Domnul Burhan Sönmez a citit un fragment, în limba turcă, și a spus câte ceva despre Domnia Sa, după cum a rămas notat în carnețel:
- „mama ne-a crescut cu apă, pâine şi poveşti”;
- „primul rând, primul paragraf şi prima pagină sunt cele mai importante; pentru prima pagină, stau un an!”;
- „mereu ţin o oglindă în faţa mea când scriu, dar de fiecare dată oglinda reflectă altceva”;
Pentru că mi-a plăcut, l-am rugat pe Burhan Sönmez să-mi scrie ceva pentru rubrica „olografe” şi i-am promis că voi folosi rândurile sale în momentul în care romanul va fi publicat şi în limba română. Au trecut lunile, iar romanul este deja disponibil şi va fi prezentat săptămâna viitoare la Bookfest, deci momentul oportun s-a ivit.

Burhan Sönmez avea ediţia în turcă, aşa că a scris prima frază şi ceva din interior. Acum, l-am rugat pe email să-mi explice 🙂 Aşa că mi-a tradus în engleză.
Prima frază:
“Aslında uzun hikaye ama ben kısa anlatacağım.” înseamnă “It is actually a long story, but I will be brief.”
A doua:
“Acıda herkes yalnızdır, sen de çözüleceksin.” – “Everyone is alone when they are in pain, you will squeal too.”
Un teaser pentru Istanbul Istanbul, pe site-ul scriitorului: aici.
Despre carte

Patru prizonieri stau închiși în celula unui centru de tortură. Atunci când nu sunt maltratați, ei spun pe rând povești despre Istanbul, istorisiri ca un balsam împotriva durerii și fricii, exerciții de rezistență, și nu un mijloc de a uita unde se află. Tortura nu-i dezumanizează, sentimentele bune nu li se șterg din minte, iar furia torționarilor se dezlănțuie. Pornind de la destinul celor patru oameni închiși în celula cu numărul 40, romanul ajunge treptat sa reflecte viața locuitorilor Istanbulului de la suprafață, cu suferințele și visurile lor, și să aibă în centrul său marele oraș, așa cum se vede el în oglinda trecutului și în cea a prezentului. Aparent inspirat din viața politică, romanul Istanbul Istanbul transcende durerea, tristeţea și melancolia și-și caută salvarea în speranță, iubire și în puterea imaginației. (©Polirom)
„Nu trebuie sa găsim căi prin care să ne limităm libertatea. Dimpotrivă, trebuie sa încercăm să ne depășim limitele și restricțiile, iar atunci când reușim, să fim pregătiți să plătim prețul pentru asta.” (Burhan Sönmez)
Romanul Istanbul Istanbul poate fi cumpărat de pe elefant.ro sau libris.ro.
scrie un comentariu