Am râs cu lacrimi citindu-l pe Junot Diaz până în miezul nopții, căci nu m-am îndurat să las volumul ăsta din mână… De necrezut așa ceva…
Cu certitudine nu va fi o lectură pe placul oricui și pudibonzii ar face bine să o evite ? În afară de faptul că stilul său e absolut inconfundabil și nu-l pot compara cu absolut niciuna dintre prozele citite până acum, întregul text e presărat cu slangul specific celor de origine dominicană.
Nu mai zic că am învățat fără să vreau o mulțime de înjurături cu ocazia asta… Personajul migrator, Yunior, care apare și în celălalt roman al lui Diaz, „Sufocare” (Black Button Books, 2018), e un dominican afemeiat, „prădător de elită”, care joacă tot timpul la două sau chiar mai multe capete în relațiile cu reprezentantele sexului frumos, după care îi umblă ochii ca o pendulă. Amintindu-și de relația cu una dintre „victime”, Alma, mărturisește că : „e mai dezlănțuită în pat decât oricare fată pe care ai avut-o […] și poate că în timpul uceniciei ca bărbat ai omis să-ți iei notițe pe tema asta…”
Când e prins cu mâța-n sac – ca de fiecare dată, de fapt – îl cuprinde „o tristețe pelagică”, dar numai din cauză că a fost prins. Făcuse greșeala să țină un jurnal în care bifa cuceririle, notându-și cu scrupulozitate toate picanteriile, iar când ajunge acasă și o vede foc și pară pe iubita „oficială”, care îl aștepta cu jurnalul în mână, reacționează pe principiul bărbaților prinși în flagrant: „Nimic nu e ceea ce pare”.
„Hey, muñeca, zici tu, împingând nerușinarea până la capăt. Când începe să țipe, (n.a. făcându-l în toate felurile) o întrebi: «Iubito, ce s-a întâmplat?»[…] «Iubito, îi zici, iubito asta face parte din romanul meu.» Uite așa o pierzi.”
Ajunge în faza în care le scoate din minți pe iubitele lui cu sânge fierbinte, care-l amenință că-l taie cu maceta dacă nu se potolește. Și normal că esto desgraciado se jură pe toate cele că nu va mai călca strâmb, însă repetă figura de fiecare dată când i se ivește ocazia.
Volumul lui Diaz e un adevărat banchet închinat iubirii în diversele ei ipostaze: obsedantă, adulterină, ilicită, protagonistul având de fiecare dată convingerea „că e pe pozitiv”.
Despre autor:
Junot Diaz s-a născut în Republica Dominicană și a crescut în New Jersey. Este autorul aclamatului volum de proză scurtă „Sufocare”, al romanului „Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao”, care a câștigat premiul Pulitzer și premiul National Book Critics Circle în 2008. Junot Diaz este câștigător al bursei MacArthur Genius, al premiului PEN/Malamud, al Dayton Literary Peace Prize, al bursei Guggenheim și PEN/O.Henry Award. Absolvent al Rutgers College, în prezent Diaz este editor pe ficțiune la Boston Review și profesor de scriere creativă Ruge and Nancy Allen la Massachussetts Institute of Technology.

Junot Diaz, „Uite-așa o pierzi”, Editura Black Button Books, Anul publicării: 2016; nr.pagini: 176, traducere: Daniela Rogobete
Puteţi cumpăra cartea de la:
Fotografie reprezentativă de Gabrielle Rocha Rios pe Unsplash. Sursa fotografiei scriitorului: Facebook
scrie un comentariu